«Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας»: Τριήμερο σεμινάριο εκπαιδευτικών στα Ανώγεια της Κρήτης από το ΚΠΕ Κρεστένων
Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς όλης της χώρας συνδιοργανώθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων και Κρεστένων.
Το σεμινάριο με τίτλο «Σχεδιάζοντας Προγράμματα Π.Ε. με θέμα: Το οικολογικό αποτύπωμα των προϊόντων ως υλικός και άυλος πολιτισμός» εντάχθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων των συγκεκριμένων ΚΠΕ για το έτος 2016-2017 και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιφέρειας Κρήτης, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και το Δήμο Ανωγείων.
Η επιμορφωτική αυτή δράση σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε για την ενίσχυση του σκοπού του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» που συντονίζει το ΚΠΕ Κρεστένων και συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας το ΚΠΕ Ανωγείων. Το συγκεκριμένο σεμινάριο επικεντρώθηκε στην παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν Προγράμματα Π.Ε. με θέματα συναφή με την αειφορική παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και είναι ενταγμένοι ή πρόκειται να ενταχθούν στο Δίκτυο.
Ενδεικτικά στόχευε:
α) στη διασύνδεση της διαχείρισης των πρώτων υλών και των παραγόμενων αγαθών με τη διαμόρφωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ενός τόπου (με παράδειγμα προϊόντα και τοπία της Κρήτης),
β) στην υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης της παραγωγής με σκοπό την αειφορική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών,
γ) στην εξοικείωση με βιωματικές μεθόδους υλοποίησης Προγραμμάτων Π.Ε. και
δ) στη διάχυση καλών διδακτικών πρακτικών με την παρουσίαση παραδειγμάτων από εκπροσώπους φορέων – μελών του Δικτύου.
Στην έναρξη του σεμιναρίου τις εργασίες χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης, ο οποίος και καλωσόρισε τους 70 και πλέον συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα. Με θέρμη τους καλωσόρισαν επίσης και οι Υπεύθυνοι των δύο Κέντρων που το συνδιοργάνωσαν, Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη του ΚΠΕ Ανωγείων και Πέτρος Γαβράς του ΚΠΕ Κρεστένων για να παρουσιάσουν ακολούθως τις δράσεις των αντίστοιχων Κέντρων. Ο κ. Γαβράς ιδιαίτερα επέμεινε στη στοχοθεσία τόσο του Δικτύου «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας» που συντονίζει το ΚΠΕ Κρεστένων καθώς και του συγκεκριμένου σεμιναρίου.
Στην τελευταία εισήγηση του θεωρητικού μέρους της βραδιάς η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Κρεστένων Αγγελική Τσούρα προσπάθησε να αναδείξει την ανάγκη διασύνδεσης των θεματικών περιοχών που διερευνά μια σχολική Περιβαλλοντική Ομάδα με τις αξίες που ενυπάρχουν σε κάθε πράξη διαχείρισης των αναγκών του ανθρώπινου βίου. Τέλος η πρώτη μέρα του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε με βιωματικά παιχνίδια εξοικείωσης και γνωριμίας των συμμετεχόντων και παιχνίδια χωρισμού σε ομάδες τα οποία συντόνισε η Μαρία Σχοινά, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Κρεστένων.
Την επομένη το πρωί, οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί μετέβησαν στο ναό του Αγίου Υακίνθου στον Ψηλορείτη. Στη διαδρομή μελέτησαν την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία του «μιτάτου», την πλινθόκτιστη παραδοσιακή κατοικία του βοσκού, ως παράδειγμα οικολογικής διαχείρισης δομικών υλικών και πρώτων υλών. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήρια παραδοσιακής τυροκόμησης και παραγωγής αρωματικών ελαίων.
Κατά την επιστροφή επισκέφθηκαν τοπική επιχείρηση παραγωγής προϊόντων γάλακτος ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, αφού παρουσιάστηκαν τα τοπικά προϊόντα και οι οικογενειακές επιχειρήσεις της Φλώρινας από τα Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βεύης, υλοποιήθηκαν παράλληλα βιωματικά εργαστήρια.
Την 3η και τελευταία μέρα όλοι οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην Αξό, όπου συνεχίστηκαν οι εργασίες σε χώρους της Οικοτουριστικής Μονάδας «ΕΝΑΓΡΟΝ». Παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια τρείς εισηγήσεις από συνεργαζόμενα ΚΠΕ του Δικτύου.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες των διοργανωτών, αλλά και των συμμετεχόντων για το θετικό κλίμα επικοινωνίας, για την διαρκή, θερμή και δημιουργική συμμετοχή όλων των επιμορφούμενων σε όλες τις προγραμματισμένες δράσεις του σεμιναρίου και αποχωρίστηκαν με ευχές για μια επόμενη διοργάνωση με σχετική θεματολογία.