FOLLOW US: facebook twitter

Τα παράπονά σας… high tech στο δήμαρχο!

Ημερομηνία: 27-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34223″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην εξελιγμένη «έξυπνη» ψηφιακή εποχή μπαίνει ο δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών –

-Άμεση επαφή πολιτών και δήμου με καταγραφή αιτημάτων – παραπόνων μέσω κινητών συσκευών

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Sense City» παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου, ο αντιδήμαρχος Πύργου Διονύσης Μπέλτσος μαζί με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για μια πιλοτική βραβευμένη εφαρμογή που συμβάλει στην βελτίωση της επικοινωνίας των δημοτών με τις υπηρεσίες του δήμου, διαδικτυακά. Η εφαρμογή αυτή στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα κοστίσει στο δήμο Πύργου, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος. Η ίδια πλατφόρμα – εφαρμογή χρησιμοποιείται και από το δήμο Πατρέων.

Ο Αντιδήμαρχος Πύργου Διονύσης Μπέλτσος παρουσίασε μαζί με τον Ερευνητή – Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Χρήστο Τρανώρη και τους μεταπτυχιακούς συνεργάτες Κωνσταντίνο Μπακούλια και Απόστολο Παλλαδινό την εφαρμογή, που έχει αναπτυχθεί επίσης υπό την εποπτεία του καθηγητή του Τμήματος Ασύρματης Τεχνολογίας κ. Δενάζη και έχει κέρδισε πέρυσι το 3ο βραβείο του «Open Government».

Ο κ. Μπέλτσος τόνισε για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί μετά τις 20 Αυγούστου πως «…αναβαθμίζει υπηρεσιακά τον Δήμο Πύργου και έχει στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Δίνει το δικαίωμα στον δημότη να επικοινωνεί άμεσα με τις υπηρεσίες του Δήμου μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για μια πλατφόρμα, που ήδη είναι ανεβασμένη στο διαδίκτυο και προσφέρει την δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης για τα αιτήματα των πολιτών δημιουργώντας αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δημότη-υπηρεσιών.

Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε την μείωση της γραφειοκρατίας, την άμεση επίλυση των προβλημάτων και έλεγχο από πλευράς των αιρετών για το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες και τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν θα στοιχίσει στο Δήμο μας ούτε μισό ευρώ. Είναι τιμή μας σαν Δήμος να συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια και να ακολουθούμε νέες τεχνολογίες που έχουν σαν στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών» είπε ο αντιδήμαρχος Πύργου.

Μετά την Πάτρα και ο Πύργος στην εφαρμογή

Ο Δρ. Χρήστος Τρανώρης πραγματοποίησε την παρουσίαση της εφαρμογής, που ήδη χρησιμοποιείται πιλοτικά εδώ και περίπου έξι μήνες στο δήμο Πατρέων. «Αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για το Τμήμα μας να έχουμε κι έναν δεύτερο μεγάλο Δήμο στην πλατφόρμα μας. Το λογισμικό μας το αναπτύσσουμε εδώ κι ένα χρόνο και είναι απόφαση μας να το διανέμουμε δωρεάν σε Δήμους ανά την Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να το προχωρήσουμε και στο εξωτερικό. Με την εφαρμογή θέλουμε να μετατρέψουμε τους πολίτες σε «αισθητήρες» της πόλης. Στην εποχή μας συμβαίνει η μετάβαση στην «έξυπνη πόλη», οπότε ένα τέτοιο λογισμικό έρχεται να μετασχηματίσει σιγά-σιγά μια κλασική πόλη σε μια «έξυπνη». Όπως μια πόλη έχει αισθητήρες που μπορεί να βοηθούν στο να έχουμε έξυπνο παρκινγκ, έξυπνο φωτισμό ή να ανιχνεύουν την καθαριότητα, η ιδέα λοιπόν είναι με αυτό τον τρόπο να κάνουμε και τους πολίτες αισθητήρες» είπε ο κ. Τρανώρης.

Οι κινητές συσκευές που διαθέτουν οι πολίτες αποτελούν ένα μέσω για την εξέλιξη του συστήματος αυτού, που ενισχύει την κοινωνική συμμετοχή, καθιστώντας περισσότερο ενεργούς τους πολίτες, είτε μεταφέροντας τα παράπονά ή τις παρατηρήσεις τους στο δήμο, είτε μεταφέροντας προβλήματα που υπάρχουν. Έτσι ο δήμος μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, εντοπίζοντας άμεσα τις ανάγκες των δημοτών. Η εφαρμογή μπορεί να είναι μόνιμη, μέσω κινητού τηλεφώνου ή κάποιος να χρησιμοποιήσει την διεύθυνση https://pyrgos.sense.city/ , όπου ένας πολίτης μπορεί από το σπίτι ή το γραφείο του να αναφέρει ένα πρόβλημα επισυνάπτοντας ακόμα και σχετική φωτογραφία.

Ο πολίτης μπορεί να επιλέξει πάντα επώνυμα την υπηρεσία που επιθυμεί μεταξύ των
κατηγοριών Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, Ύδρευση, Δρόμος / Πεζοδρόμιο / Πλατεία, Πολιτική Προστασία, Πράσινο, Περιβαλλοντικά Θέματα και να κοινοποιήσει το αίτημά του, να γράψει στο σχόλιο του και στο χάρτη να αναφέρει την τοποθεσία που τον απασχολεί, ενώ όπως στα social media μπορεί να εκφράσει και τα συναισθήματά του με το αντίστοιχο εικονίδιο.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και στα δύο επικρατέστερα λειτουργικά των κινητών συσκευών δηλαδή σε Android και ios… Ήδη το προσωπικό του δήμου εκπαιδεύεται κατάλληλα στο σύστημα ώστε να παρακολουθούν τη ροή των αιτημάτων που θα υπάρχουν και να ενημερώνουν τις υπηρεσίες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot