FOLLOW US: facebook twitter

«Ταξίδι δίχως τέλος η γνωριμία με το σύμπαν»: Λαοθάλασσα στην ομιλία του Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου στον Πύργο

Ημερομηνία: 29-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

«Η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν, είναι ένα ταξίδι δίχως τέλος, αφού αν και έχουμε μάθει πολλά πράγματα για το σύμπαν, είναι ακόμα περισσότερα εκείνα που δεν γνωρίζουμε»! Αυτό υπογράμμισε ο   διακεκριμένος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Δρ. Διονύσης Σιμόπουλος στην εξαιρετική ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο με θέμα ««Μηνύματα από το Σύμπαν» στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της ΠΕ Ηλείας, όπου στην κυριολεξία δεν έπεφτε… καρφίτσα! Ο κ. Σιμόπουλος καθήλωσε το κοινό που παρακολουθούσε σχεδόν μαγεμένο την ομιλία του, αφού μας μετέφερε με απλό και κατανοητό τρόπο, με το μοναδικό επικοινωνιακό χάρισμα που διαθέτει, τις κυριότερες γνώσεις της σύγχρονης επιστήμης της αστροφυσικής  σχετικά με το σύμπαν. Έτσι, γίναμε όλοι συνταξιδιώτες του στα άστρα και στο σύμπαν!

Την υπέροχη από κάθε άποψη εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας, ενώ συμμετείχαν η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, Σχολική Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφερειακής Ενότητας Δ. Ελλάδας στο πιάνο, η  Χορωδία του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Ζαχάρως, η  Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, το  1ο Σύστημα Δ/Π Πύργου και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ΕΚΦΕ υπό την αιγίδα της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηλείας. Το ΕΚΦΕ είχε φροντίσει να δημιουργήσει και το κατάλληλο «κλίμα» για μια τέτοια επιστημονική βραδιά, αφού διοργάνωσε στο φουαγιέ της Νομαρχίας μια πολύ ωραία έκθεση Αστροναυτικής την επιμέλεια της οποίας είχαν οι εκπαιδευτικοί Ηλίας Καλογήρου, Νίκη Κατσιάπη, Στέλιος Γιαννακέας και Χρήστος Παπανδρέου σε συνεργασία με τη  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου. Μάλιστα 15 από τους μαθητές που την επισκέφθηκαν – και ήταν πολλοί οι παρόντες στην ομιλία Σιμόπουλου- κέρδισαν ένα DVD με 19 ψηφιοποιημένα βιβλία του Διονύση Σιμόπουλου με ιδιόχειρη αφιέρωση και επί πλέον 5 μαθητές κέρδισαν από δύο εισιτήρια ο καθένας για όποια παράσταση επιθυμούν στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, συνοδευόμενα από ένα βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου σε έντυπη μορφή. Ο γνωστός αστροφυσικός, ξεναγήθηκε μάλιστα στην έκθεση και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα.

Τον κ. Σιμόπουλο προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο έργο του, την προσωπικότητά του αλλά και την Ηλειακή καταγωγή του, τονίζοντας ότι είναι συμπατριώτης και φίλος του Πύργου που μας επισκέπτεται συχνότατα και έχει εδώ πολλούς και καλούς φίλους.

Ο βραβευμένος, για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, Έλληνας αστροφυσικός, ο οποίος για περισσότερο από μισό αιώνα παρατηρεί το Σύμπαν, ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, μέσα από την ομιλία του βοήθησε το κοινό να γνωρίσει κάποια από τα μυστικά του Σύμπαντος και να λάβει τα «μηνύματα» που μας στέλνει, κρατώντας για πάνω από μιάμισι ώρα αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Ωστόσο με απόλυτη ειλικρίνεια τόνισε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα πάντα για το σύμπαν, αν και υπάρχουν πολλά που έχουμε μάθει, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που δεν έχουμε μάθει και ισως τα νέα παιδιά, οι νέοι επιστήμονες θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις!.

Η ηλικία του καθενός μας είναι 13,8 δις χρόνια!

Τι συνέβη τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη; Πώς γεννήθηκε το Σύμπαν; Από ποια «συστατικά» αποτελείται η ύλη και το Σύμπαν; Ποια είναι η σχέση ύλης και ενέργειας; Τι είναι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια; Τι είναι τα παράλληλα σύμπαντα’, Τι είναι το μποζόνιο Χιγκς, Τι είναι ο χωροχρόνος; Τι είναι οι γαλαξίες: Τι είναι οι «μαύρες τρύπες; Είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες ερωτήματα για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος που επιχείρησε να απαντήσει ο κ. Σιμόπουλος, στο κοινό του Πύργου με αναφορές σε πληθώρα γνωστικών πεδίων της φυσικής και της αστρονομίας.

Με εξαιρετικά ευφυολογήματα και παραλληλισμούς ρωτώντας ποια θεωρούμε ότι είναι η ηλικία του καθενός μας, έδωσε και την απάντηση για την ηλικία του σύμπαντος.

«Το σύνολο του υδρογόνου που υπάρχει στο σύμπαν δημιουργήθηκε τα πρώτα τρία λεπτά της δημιουργίας του. Δηλαδή πριν 13,8 δις χρόνια. Αν σκεφθούμε ότι ο άνθρωπος αποτελείται κατά 62% από υδρογόνο, η ηλικία του καθενός μας είναι 13,8 δις χρόνια. Την στιγμή που σταμάτησε η πληθωριστική διαστολή του σύμπαντος δημιουργηθήκαν παράλληλα σύμπαντα όσα η μονάδα ακολουθούμενη από 506 μηδενικά. Όχι 505, ούτε 507. 506 ακριβώς. Ο άνθρωπος κατά 99% αποτελείται από τα ίδια χημικά στοιχεία που αποτελούνται και τα αστέρια (υδρογόνο, άνθρακας κ.λπ.). στο Σύμπαν υπάρχουν τέσσερις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις ή δυνάμεις. Η βαρυτική, η ηλεκτρομαγνητική, η ασθενής και η ισχυρή. Όλα σχεδόν όσα γνωρίζουμε σήμερα για το Σύμπαν προέρχονται από τη μελέτη και τον εντοπισμό των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που έρχονται από το Σύμπαν και οι οποίες συλλαμβάνονται από τα διάφορα επίγεια οπτικά τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπια καθώς και από τα τροχιακά μας αστεροσκοπεία. Έτσι, λοιπόν, η πιθανότητα να πάρουμε κάποιες άλλες διαφορετικές πληροφορίες για το Σύμπαν από τη μελέτη των βαρυτικών Κυμάτων είναι επόμενο ότι εξάπτει το ενδιαφέρον μας.»

Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη  διαμόρφωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας το 1915 από τον Αινστάιν, αλλά και στο σωματίδιο Χιγκς που  είναι βασικό συστατικό των θεωρητικών εκτιμήσεων των επιστημόνων ότι ο ηλεκτρομαγνητισμός και η ασθενής δύναμη είναι διαφορετικές εκφάνσεις μιας ενοποιημένης «ηλεκτρασθενούς» δύναμης.

Μίλησε για αστρονομικά μεγέθη που είναι αδύνατον να αντιληφθούμε όπως οι αποστάσεις βάση ετών φωτός, η πυκνότητα κ.α. για να σημειώσει εμφαντικά πως όλα αυτά που βλέπουμε, άστρα, πλανήτες, γαλαξίες δεν αποτελούν παρά μόνο το 5% των συστατικών του Σύμπαντος. Το 27% είναι υλικά, που ονομάζουμε «σκοτεινή ύλη», που δεν γνωρίζουμε τι είναι, και το υπόλοιπο 68% είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενο. Η επιτάχυνση αυτή μάλλον οφείλεται σε κάποια απωθητική ίσως δύναμη, που δεν γνωρίζουμε τι είναι και γι’ αυτό την έχουμε ονομάσει «σκοτεινή ενέργεια». Ολα αυτά σημαίνουν ότι το 95% των συστατικών του Σύμπαντος μάς είναι ακόμη άγνωστο.

Παράλληλα περιέγραψε τα οφέλη από την διαστημική τεχνολογία και την εξέλιξη της επιστήμης της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας με ειδική αναφορά στο  CERN που είναι  το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο, το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο. Όπως ανέφερε οι 4.000 περίπου δορυφόροι, που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη, μας στέλνουν καθημερινά χιλιάδες πληροφορίες που μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας, ενώ επί πλέον οι νέες τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν για το διαστημικό πρόγραμμα έχουν πρόσθετες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή

Τα ερωτήματα για το σύμπαν που ζητούν απαντήσεις

Ο κ. Σιμόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στα ανοιχτά ζητήματα, τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και ελπίζει ότι θα απαντηθούν στο μέλλον.

«Δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα για τα συστατικά του σύμπαντος που αποτελούνται κατά 27% από αυτά που ονομάζουμε σκοτεινή ‘υλη και μόνο το 4% του σύμπαντος είναι αυτά που γνωρίζουμε ως υλικά, τα 92 χημικά στοιχεία που βρίσκονται ελεύθερα στην ύλη.  Εδώ και 6,5 δισεκατομμύρια χρόνια το σύμπαν διαστέλεται επιταχυνόμενο και αυτή η επιτάχυνση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί εσαεί.  Οπότε αν με ρωτήσετε ποια είναι η εξελικτική πορεία του σύμπαντος σήμερα θα σας πω ότι όλα αυτά στα επόμενα τρισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια …χρόνια θα απορροφηθούν σε μαύρες τρύπες που παρόλο που δεν αφήνουν τίποτα να ξεφύγει, σιγά- σιγά εξατμίζονται. Το σύμπαν δηλαδή θα φτάσει στο τέλος του σε 100 δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια ,τρισεκατομμύρια χρόνια, μιλάμε για έναν αριθμό τεραστίων διαστάσεων.

Υπάρχουν λοιπόν ερωτήματα που ακόμα ζητάνε απαντήσεις κι εμείς έχουμε φάει τα ψωμιά μας και ελπίζουμε στα νέα παιδιά να τις βρουν σε ένα μελλοντικό χρόνο.

Όπως:

-τι έγινε το πρώτο μικροδευτερόλεπτο  της δημιουργίας του σύμπαντος πριν από 13,8 δισεκατομμύρια  χρόνια μέσα από ποιο μηχανισμό περάσαμε από την μη ύπαρξη, στην ύπαρξη.

-Θα επιβεβαιωθεί άραγε η θεωρία που είναι η πιο διαδεδομένη για την υδροπομπών ή είναι σκοτεινή ύλη

-Είναι το συμπάν ένα σύμπαν 11 διαστάσεων;

-Υπάρχουν άραγε σωματίδια που εκπέμπουν βαρύτητα, όπως ονομάζονται βαρυτόνια, θα μπορέσουμε άραγε να ενοποιήσουμε αυτές τις τέσσερις θεμελιώδεις που υπάρχουν στο σύμπαν;

Προς το παρών βρισκόμαστε στον Πύργο της Ηλείας, στον δικό μας γαλαξία, στην ακρογιαλιά του σύμπαντος και αναρωτιόμαστε τι στο καλό υπάρχει εκεί έξω. Η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν, είναι ένα ταξίδι διχως τέλος, δεν έχει τελειωμό, δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε σε μια και μόνο θεώρηση του σύμπαντος όπου θα μπορούμε με  μια ή περισσότερες εξισώσεις να περιγράψουμε τα πάντα στο σύμπαν. Από τη ζωή μέχρι τους γαλαξίες…»

Μετά την ομιλία του, ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος, ο κ. Σιμόπουλος με διάθεση ερωτευμένου εφήβου με το αντικείμενό του, συνέχισε να απαντά στις ερωτήσεις του κοινού, που δεν είχαν τελειωμό. Η βραδιά έκλεισε μουσικά, με την χορωδία του Συλλόγου Φιλοπροόδων Ζαχάρως που ολοκλήρωσε μελωδικά αυτό το μαγικό ταξίδι μας στο σύμπαν…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1496041919163-6c47bce3-2320-2″ include=”28114,28115,28116,28117,28118″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia