FOLLOW US: facebook twitter

Τήρησαν την παράδοση στο Λάλα: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις στον Ναό Κωνσταντίνου & Ελένης

Ημερομηνία: 25-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι  εορταστικές εκδηλώσεις στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου &  Ελένης Λάλα Ηλείας την περασμένη Κυριακή 21η Μαίου.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με την  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Ωλένης κ.κ.  Αθανασίου και ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της ιεράς εικόνας συνοδεία πλήθους πιστών και των μελών των χορευτικών τμημάτων του πολιτιστικού συλλόγου Λάλα  «ο Άγιος Κωνσταντίνος»  και του εκπολιτιστικού συλλόγου Κάτω Αλισσού Αχαΐας με παραδοσιακές φορεσιές σε κεντρικούς δρόμους του χωριού.

Στην συνέχεια, στο προαύλιο του Ναού, τα χορευτικά τμήματα των δύο συλλόγων  παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και κέρδισαν άξια θερμά χειροκροτήματα, ενώ προσφέρθηκαν  πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού προς ένδειξη καλής φιλοξενίας.

Στον ίδιο χώρο, εκτέθηκαν και ιστορικές φωτογραφίες από προηγούμενες εορταστικές εκδηλώσεις που σκόρπισαν συγκίνηση, καθώς και ιστορικά κειμήλια από την περίοδο της Τουρκοκρατίας που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Διατυπώθηκε η επιθυμία των κατοίκων του χωριού να παραχωρηθεί χώρος όπου θα εκτίθενται μόνιμα τα παραπάνω αντικείμενα με σκοπό  την ανάδειξη του πολιτισμού και παράδοσης της ευρύτερης περιοχής, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου και ευελπιστούμε να δοθεί άμεσα λύση.

Η ιστορία του Ναού

Από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Λάλα π. Νικόλαο Καραμέρο έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του Ναού από την Τουρκοκρατία έως και σήμερα:

Ο ιστορικός Ναός οικοδομήθηκε το έτος 1860 όπως μαρτυρεί μαρμάρινη επιγραφή στο εξωτερικό του ώστε να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των Χριστιανών κατοίκων του χωριού μετά την εκδίωξη των Τουρκαλβανών. Ένας ευσεβής Χριστιανός που πρωτοστάτησε στην ανέγερση του καταγόταν από την  Κωνσταντινούπολη και για το λόγο αυτό ο Ναός αφιερώθηκε στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Στον τόπο που επιλέχθηκε και ανεγέρθηκε ο ναός κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρχε ξακουστό Τζαμί και το αποδεικνύουν, ιστορικές πηγές θεμέλια και άλλα τεκμήρια, που έχουν διασωθεί.

Ο Ιερός Ναός και ο προαύλιος χώρος του για χρόνια αποτελούσε το κέντρο τις κοινωνικής ζωής. Με βασιλικό διάταγμα της 28ής Νοεμβρίου του 1884 συστάθηκε ετήσια εμποροπανήγυρις από τις 18-25 Μαΐου στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Επίσης το 1943 παραμονές του Αγίου Σπυρίδωνος στον προαύλιο χώρο του Ναού οι Γερμανοί κατακτητές είχαν συγκεντρώσει όλους τους κατοίκους του χωριού μετά την αντιστασιακή ενέργεια των ανταρτών στην ιστορική θέση Πούσι με άμεσο κίνδυνο εκτελέσεων ως αντίποινα για τον θάνατο 9 Γερμανών στρατιωτών.

Οι πέντε συλληφθέντες κάτοικοι ήταν οι: Δημητρόπουλος Ηλίας, Βλάχος Μενέλαος,  Μουλαγιάννης Νικόλαος, Σωτήριος Χρονόπουλος και Σπυρόπουλος Άγγελος, καθώς και ο Ιερέας Παπαθεοδώρου-Μιχαλόπουλος Γεώργιος. Ό οποίος παρέμεινε αυτοβούλως στο χωριό ταυτίζοντας την ζωή του με την τύχη των συλληφθέντων που τελικά δεν εκτελέστηκαν.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωλένης κ.κ Αθανάσιος, ο πρώην  βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζιάς, ο αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος, η δημοτική σύμβουλος κα. Ρόη Αντωνοπούλου, ιερείς και πλήθος κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1495699760556-a5599f36-0ef2-8″ include=”27823,27824,27825,27826,27827″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia