FOLLOW US: facebook twitter

Τέλος στην «γαϊδουρινή υπομονή»-Μια «ανάσα» για τα ιπποειδή στη χώρα μας

Ημερομηνία: 29-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69735″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε ένα θετικό βήμα για την προστασία των ιπποειδών στη χώρα μας προχωράει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς δημιουργεί κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή τους. Μέχρι να συμβεί αυτό, απομένει αρκετός δρόμος ακόμη για να διασφαλιστεί η ευζωία των ιπποειδών, όπως διαφαίνεται από νέα καταγγελία των φιλοζωικών οργανώσεων.

Ουσιαστικά, η ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών εισάγει στη χώρα μας την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία απαιτεί την αναγνώριση κάθε ιπποειδούς.

Πρόκειται για τον «Κανονισμό Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή», ο οποίος ορίζει ότι όλα τα ιπποειδή θα πρέπει από εδώ και στο εξής να καταγράφονται και να ταυτοποιούνται από έναν μοναδικό αριθμό.

Η ενεργοποίηση του «Κανονισμού» αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στη νομική προστασία των ιπποειδών, αφού χωρίς την κατάλληλη ταυτοποίηση και καταγραφή, δεν μπορούν να συσχετιστούν με το άτομο που είναι υπεύθυνο για την ευζωία τους.

Με τη νέα διαδικασία καταγραφής, όλοι οι ιδιοκτήτες ιπποειδών σε όλη την Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα ζώα τους και να διασφαλίζουν πως τηρούνται όλα τα πρότυπα πρόνοιας και ευζωίας.

Η αδυναμία να φροντίσουν σωστά τα ζώα τους θα επιφέρει νομικές κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.

Το σύστημα αναγνώρισης των ιπποειδών θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα αφορούν την αναλυτική περιγραφή του ιπποειδούς και την καταγραφή των διακριτικών χαρακτηριστικών του, ένα λεπτομερές διάγραμμα αυτών των χαρακτηριστικών και μια μέθοδο επαλήθευσης της αναγνώρισης. Η εφαρμογή του θα συμβάλει και στην καταγραφή του πραγματικού αριθμού των αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών που υπάρχουν στην Ελλάδα και που αποτελούν ένα εγγενές κομμάτι της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, καθώς ώς τώρα δεν υπάρχει επίσημο μητρώο.

Η καθιέρωση του «Κανονισμού Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή» ήταν αποτέλεσμα μιας εκστρατείας που ξεκίνησαν το 2017 από κοινού δύο ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ και η GAWF/ANIMAL ACTION HELLAS.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι δύο οργανώσεις είχαν καταθέσει ψήφισμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογεγραμμένο από περισσότερους από 12.000 πολίτες που είχαν ενώσει τη φωνή τους ζητώντας μέριμνα για την ευζωία και την προστασία των ιπποειδών.

Το ψήφισμα αυτό ζητούσε τη θέσπιση Κώδικα Ορθής Πρακτικής Ιπποειδών, καθώς επίσης και την εφαρμογή του «Κανονισμού Διαβατηρίων για τα Ιπποειδή» της Ε.Ε.

«Παρόλο που οι Κοινοτικές Οδηγίες υπάρχουν εδώ και καιρό, ήταν πάντα ευκολότερο για τις αρχές να μην τις εφαρμόζουν. Ως αποτέλεσμα, ήταν μέχρι στιγμής αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των ιπποειδών στην Ελλάδα. Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, η διακίνηση χωρίς χαρτιά ιδιοκτησίας, οι online ανταλλαγές ιπποειδών με όπλα ή ακόμη και air-conditions, η πώληση νεογέννητων πουλαριών, η παντελής έλλειψη κώδικα ορθής πρακτικής και νομοθεσίας είναι μια σκληρή πραγματικότητα που οδηγεί σε φαινόμενα εγκατάλειψης και κακοποίησης. Ο μοναδικός τρόπος να καταφέρουμε επιτέλους να προστατέψουμε τα ιπποειδή είναι μέσα από τη σήμανση και την καταγραφή τους», εξηγεί Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος της ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ.

«Μέσα από τις αποστολές μας δουλεύουμε σκληρά εδώ και χρόνια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών, ιδιαιτέρως των ιπποειδών εργασίας σε τοπικές κοινωνίες και νησιά. Ας ελπίσουμε πως αυτή η διαδικασία θα προσφέρει στα άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια της χώρας ένα πιο ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία τους», επισήμανε η Ελίζα Γκέσκου, συντονίστρια του Προγράμματος Φροντίδας Ιπποειδών της GAWF/ANIMAL ACTION HELLAS.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia