FOLLOW US: facebook twitter

Τάκης Γεωργόπουλος: Τι κέρδισε η Ηλεία από το 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Ημερομηνία: 01-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50697″ img_size=”full”][vc_column_text]Πολλοί περίμεναν και είχαν είδη προεξοφλήσει την αποτυχία του . Μερικοί το απαξίωσαν και το χαρακτήρισαν φιέστα . Οι περισσότεροι όμως συμμετείχαν .Όχι μόνο υποστηρικτές της κυβέρνησης και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Το αναπτυξιακό συνέδριο κατόρθωσε να ενώσει μέσω του διαλόγου πολλές διαφορετικές και εν πολλοίς αντικρουόμενες απόψεις και να παράξει αποτέλεσμα . Για πρώτη φορά η περιφέρεια και οι νομοί που την απαρτίζουν απέκτησαν έναν οδικό χάρτη για την συμμετοχή τους στην αναπτυξιακή και παραγωγική πορεία της χώρας .

Ήταν γνωστό ότι θα ζητηθούν  πολλά . Και ήταν δίκαιο να ζητηθούν πολλά γιατί είναι μεγάλες και οι ελλείψεις . Ελλείψεις που αναγνώρισε στην ομιλία του στο κλείσιμο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός . Ήταν αναμενόμενο οτι δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν όλα , ιδιαίτερα κάτω από τις συγκεκριμένες ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες . Όμως τα σημαντικότερα τέθηκαν σε τροχιά υλοποίησης . και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ανακοινώθηκαν για την Ηλεία τα εξής :

Ανακοινώθηκε η οριστική λύση του προβλήματος της διάθεσης των στερεών αποβλήτων .Μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 45.000 τόνους με δυνατότητα περαιτέρω μείωσης μέσω της ανακύκλωσης . Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ΚΔΑΥ πλησίον του εργοστασίου αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει λιγότερη χρέωση στους δημότες από τις αρχικές προβλέψεις .

Ανακοινώθηκε ότι τα έργα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα Πύργος ξεκινάνε μέχρι το καλοκαίρι και διατίθεται ποσό αρκετών εκατομμυρίων για την βελτίωση του Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

Για τον σιδηρόδρομο ανακοινώθηκε η υπογειοποίηση της γραμμής στην Πάτρα η οποία  είναι και η αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανακαίνισης της γραμμής προς τον Πύργο. Έγινε γνωστό, επίσης, πως το 2016 ολοκληρώθηκαν οι οριστικές μελέτες για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της Γραμμής Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία- Κατάκολο. Μελέτες, που είχε διακοπεί η χρηματοδότησή τους το 2014, αλλά τις υλοποιήσαμε. Και ήδη προχωράμε στην εκπόνηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης για την ανάπτυξη της Γραμμής, προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών μέσω του Σχεδίου Junker, στο οποίο έχει ενταχθεί . Έτσι η Ηλεία θα μπορεί να επωφεληθεί από την ύπαρξη σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής η οποία θα συνδέει τα λιμάνια της και τις πόλεις της με ασφάλεια , ταχύτητα και οικολογική συνείδηση.

Για τόν πολιτισμό η αναφορά στην Ηλεία ήταν ιδιαίτερη με την  πρώτη ειδική αναφορά έχει να κάνει με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Ενός θεσμού που γνωρίζει εντυπωσιακή επιτυχία και διεθνή αναγνώριση, ενός θεσμού που πρέπει να στηριχθεί και για αυτό ενισχύεται  επιπλέον με 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Σε συνεργασία με την περιφέρεια αποκτά έτσι μόνιμη στέγη στο παλιό σταφιδεργοστάσιο και αποθήκες πρώην ΑΣΟ .

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Καϊάφα.

Μίας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους που υπέστη βέβαια μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2007 και έκτοτε είχε αφεθεί στην τύχη της.

Οι παρεμβάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε πρώτη φάση διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρότυπο οικοτουριστικό μοντέλο στην περιοχή, με αναβαθμισμένες υποδομές που πιστεύω ότι θα στηρίξει ουσιαστικά την τοπική οικονομία.

Ο Επικούρειος Απόλλωνας, ένα από τα πιο εμβληματικά κλασσικά μνημεία της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, είναι ενταγμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ διασφαλίζεται η  χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του.

Η μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο αποτελεί και φόρο τιμής στον ήρωα αυτό του αντιφασιστικού αγώνα αλλά θα αποτελέσει πόλο πολιτισμικής και τουριστικής έλξης για την πόλη της Αμαλιάδας

Στον τομέα της παιδείας , ο νομός βγαίνει οριστικά από το περιθώριο αποκτώντας Πανεπιστημιακά τμήματα , ένα αίτημα δεκαετιών.

Στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης. Και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ορθά αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου που στην Ηλεία απλόχερα προσφέρουν η Αρχαία Ολυμπία  αλλά και τα δεκάδες μνημεία που δημιουργούν μια ιστορική και πολιτισμική συνέχεια της  Μυκηναϊκής Αρχαϊκής , Κλασικής, Ρωμαϊκής, Μεσαιωνικής και Νεώτερης εποχής.

Κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ επεξεργάζεται ήδη την ορθολογική κατανομή Τμημάτων και διαμορφώνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων, που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με έδρες στον Πύργο και στην Αμαλιάδα. χωρίς την κατάργηση ή την απομάκρυνση των ΤΕΙ αυτής της πόλης

Στον τομέα της ενέργειας η  Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας:

Η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος. Η Ηλεία έτσι γίνεται αποδέκτης μίας οικονομικής και οικολογικής πηγής ενέργειας για οικιακή αλλά και βιομηχανική χρήση .

Αν παρακολουθούσε κανείς και τις επιμέρους τοποθετήσεις των αρμοδίων υπουργών, τόσο στο συνέδριο όσο και κατά τη διάρκεια  επισκέψεών τους στην Ηλεία (Όπως ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς) θα διαπίστωνε ότι αυτά που προγραμματίστηκαν για τον νομό , υπερβαίνουν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες .

Η Ηλεία , ο Τόπος μας ήταν για χρόνια χορτασμένος από τα λόγια και τις υποσχέσεις αλλά  ξεχασμένος στην πράξη. Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις. Εμείς πρέπει να γίνουμε οι θεματοφύλακες της ανάπτυξης .Κανένας εφησυχασμός , παρακολούθηση της προόδου κάθε εξαγγελίας . Η ανάπτυξη του Τόπου μας η ανάπτυξη της Ηλείας θα είναι και στα δικά μας χέρια.

Τάκης Γεωργόπουλος

Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot