FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας για το λιμάνι με θετικά αποτελέσματα: Δέσμευση Κουρουμπλή για διπλή χρηματοδότηση έργων

Ημερομηνία: 20-06-2017 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Σε  μια σύσκεψη κορυφής, στην οποία συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός συνεργατών του, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδειξε εμπράκτως το σοβαρό ενδιαφέρον του για την στήριξη της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, ώστε να αναπτυχθεί το τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό λιμάνι της χώρας, το Κατακόλο, που ας σημειωθεί, δεν έχει το αβαντάζ του νησιωτικού στοιχείου, που έχουν η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Ο ίδιος ο υπουργός αντιμετωπίζοντας τα αιτήματα που του τέθηκαν με θετική προδιάθεση, έδωσε τη δυνατότητα στους συνεργάτες του να κινηθούν και αυτοί στην ίδια κατεύθυνση και να προτείνουν και αυτοί ωφέλιμα πράγματα, αλλά και να αποδεχτούν a priori, τις θέσεις του υπουργού.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η παρουσίαση δύο προτάσεων που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο έργο, αφορά στην κατασκευή νέας νησίδας πρόσδεσης εσωτερικά του υπήνεμου μόλου, ένα έργο απολύτως απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρωθεί με άρτιο τεχνικά τρόπο η επέκταση του προσήνεμου μόλου που κατασκευάστηκε στην πρώτη φάση ανάπλασης.

Τα αιτήματα που έθεσε το Λιμενικό Ταμείο

Ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ κ. Λεωνίδας Βαρουξής εξήγησε στον υπουργό ότι κατά την παραλαβή της πρώτης φάσης της ανάπλασης του λιμένα (με την ολοκλήρωση των λιμενικών έργων) διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα κατά την πρόσδεση των μεγάλων σε μήκος κρουαζιερόπλοιων, εξαιτίας της έλλειψης δέστρας στην πρύμνη των πλοίων, το πρόβλημα αυτό μάλιστα μεγεθύνεται όταν στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων.

Παρά την φορτική πίεση της διοίκησης του ΔΛΤΠ στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την χρησιμοποίηση του αδιάθετου ποσού των 400.000 ευρώ – ώστε το έργο να μην αποδειχτεί ημιτελές και περιορισμένης πρακτικής ωφέλειας – κρίθηκε ότι η δαπάνη αυτή δεν ήταν επιλέξιμη.

Δέσμευση Κουρουμπλή ότι θα εγκρίνει τις δύο προτάσεις 

Ο κ. Κουρουμπλής αντιλαμβανόμενος πλήρως την αγωνία της διοίκησης για την ολοκλήρωση του πολύ σημαντικού αυτού έργου, είπε ότι θα εγκρίνει την πρόταση αυτή με το ανώτατο ποσόν που μπορεί να δοθεί από το υπουργείο για το 2017, ώστε να φτιαχτεί το έργο αυτό, που θα ολοκληρώσει πλήρως την επέκταση του προσήνεμου μόλου.

Η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου υπέβαλλε ωστόσο  και δεύτερο αίτημα για επιχορήγηση, που αφορά στην τοποθέτηση νέων προσκρουστήρων στη νότια πλευρά του κεντρικού προβλήτα.

Πρόκειται για έργο το οποίο θα διευκολύνει αφάνταστα την ασφαλή πρόσδεση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί μόνο τα μικρότερα μεγέθους πλοία.

Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση κατά την οποία διαπιστώθηκε από πλευράς υπουργείου η ωριμότητα των μελετών που παρουσίασε το ΔΛΤΠ και προς έκπληξη όλων ο κ. Κουρουμπλής έδωσε άμεσα εντολή στον γενικό Γραμματέα κ. Λαμπρίδη όπως εντάξει και το έργο αυτό στην χρηματοδότηση του 2017.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διπλή αυτή χρηματοδότηση και υποσχέθηκε ότι αν τυχόν χρειαστεί συμπληρωματικό ποσόν αυτό θα συμπληρωθεί από το Λιμενικό Ταμείο.

Η σύσκεψη συνεχίστηκε με το αίτημα της επέκτασης του χώρου ISPS του λιμένα.

Ο κος Βαρουξής εξήγησε στον υπουργό τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου αιτήματος που έχει να κάνει με το θέμα της ασφάλειας του λιμένα, ενώ ταυτόχρονα τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης του εξήγησε τους λόγους εμπλοκής του αιτήματος αυτού από την προηγούμενη διοίκηση του Λιμεναρχείου με την αδικαιολόγητη εμμονή του προηγούμενου λιμενάρχη για πλήρη εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, κάτι πρακτικά αδύνατο από τη στιγμή που αυτή εντάσσεται στα έργα ανάπλασης του χερσαίου χώρου, που δεν έχουν καν δημοπρατηθεί ακόμα.

Ο υπουργός έδειξε την αμέριστη συμπαράστασή του για τα παραπάνω ζητήματα και μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες στον συνεργάτη του κο Καρατζά, όπως, σε συνεργασία και με την αρμόδια λιμενική αρχή, δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές εγκρίσεις.

Στη συνέχεια ανεπτύχθησαν διεξοδικά και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της άγρας πελατών που υφίσταται μεν, αλλά πλέον όχι μέσα στο χώρο της χερσαίας ζώνης αλλά έξω από αυτή.

Ο δντής της Λιμενικής Αστυνομίας κος Μαμμης έδωσε οδηγίες, ώστε να υπάρχει η δέουσα συνεργασία με την λιμενική αρχή, οπότε τέτοιες απόπειρες λαμβάνουν χώρα εντός της χερσαίας ζώνης.

Τελειώνοντας την ενημέρωση ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  εξήρε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τη νέα λιμενική αρχή, η σθεναρή στάση της οποία συνετέλεσε «ότι δεν έγινε σε δυόμιση χρόνια να γίνει μέσα σε ένα μήνα», εξασφαλίζοντας την υλοποίηση του Νο1 στόχου της κυκλοφοριακής μελέτης, ήτοι την ασφαλή διάβαση των πεζών τουριστών σε τμήμα διαγραμισμένο και οριοθετημένο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα οχήματα.

Ο υπουργός κλείνοντας την σύσκεψη εξέφρασε την πρόθεση του να βοηθήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ώστε το λιμάνι Κατακόλου  να καταστεί, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο καλύτερος προορισμός της Ελλάδας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ