FOLLOW US: facebook twitter

Σύμπραξη δυνάμεων για τα παιδιά: Νέο «Σπίτι του Χαμόγελου» στον Πύργο

Ημερομηνία: 09-06-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29070″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενημερωτική σύσκεψη φορέων στην Αμαλιάδα

Με αφορμή την παρουσία του «Οδυσσέα» στην Αμαλιάδα, του κινητού εργαστηρίου  του «Χαμόγελου του Παιδιού» πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη με φορείς της περιοχής. Στόχος ήταν η καλύτερη ενημέρωση και συνεργασία τους, ώστε να αντιμετωπιστούν κατάλληλα περιπτώσεις που αφορούν την προστασία των παιδιών μετά από δυσάρεστα περιστατικά όπως εξαφανίσεις, θέματα υγείας παιδιών και νεογνών, βίας, κακοποίησης και bullying. Στην Αμαλιάδα βρέθηκε για να μιλήσει στους εκπροσώπους των φορέων ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος, που εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Ηλεία.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας νωρίτερα στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, η σύμπτυξη και η ενοποίηση δυνάμεων των τοπικών φορέων αποσκοπούν στην ανάπτυξη των δράσεων του «Χαμόγελου» για τα παιδιά, ώστε αυτές να στηρίζονται σε πιο γερές βάσεις και όχι αποκλειστικά στην φιλανθρωπία. Στην Ηλεία όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι καθημερινή η λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών του Χαμόγελου, αλλά και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης. Υπάρχει συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, όμως υπάρχει αναγκαιότητα ενημέρωσής τους σε βάθος, για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων αλλά και την μεταξύ τους συνεργασία όπου απαιτείται. Ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε πως πολλές φορές δεν υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδιών και κάτι τέτοιο θα βοηθήσει πολύ τα ίδια τα παιδιά.

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, ανέφερε ακόμα πως έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις τα θέματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και άλλα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά και τόνισε πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά αλλά δεν αποκαλύπτονται πάντα.

«Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας υπάρχει πρόβλημα. Δε σημαίνει όταν δεν γίνονται γνωστά δεν υπάρχουν» σχολίασε. Παράλληλα επισήμανε πως η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μέρος της κρίσης που βιώνει η κοινωνία, και αυξάνει τα περιστατικά παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών. Τόνισε δε, πως υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φτώχιας, όμως υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα μέσα στις οικογένειες.

Παγκόσμιο φαινόμενο σε έξαρση, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο κ. Γιαννόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως πλέον η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αντιμετωπίζεται σοβαρά ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, όταν ένα στα πέντε παιδιά θεωρείται βέβαιο πως θα κακοποιηθεί. Από εκεί και ύστερα τέτοια περιστατικά δεν αποκαλύπτονται πάντα, αλλά και όταν αυτό συμβεί δεν αποδεικνύονται εύκολα. «Η νομοθεσία είναι αυστηρή αλλά κάποιοι φοβούνται να προχωρήσουν γιατί δεν έχουν τα εργαλεία…» εξήγησε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου».

Συμπλήρωσε πως «το διαδίκτυο αποτελεί εργαλείο για αυτούς που θέλουν να πετύχουν το σκοπό τους, αλλά δίνει στον αντίποδα στις υπηρεσίες αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, να αποκαλύψουν τέτοιες περιπτώσεις. Ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε και στα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. «Οι άνθρωποι αυτοί πολλές φορές είναι υπεράνω πάσης υποψίας και εμπιστευόμαστε και λέμε και στα παιδιά μας να τους εμπιστεύονται» σχολίασε και επισήμανε πως δράσεις της κινητής μονάδας «Οδυσσέας» όπως το κουκλοθέατρο, ή διαδραστικές εφαρμογές, βοηθούν στο να ενημερωθούν τα παιδιά.

Το πρόβλημα ιδιαίτερα με το διαδίκτυο εστιάζεται σε εξαφανίσεις κυρίως έφηβων κοριτσιών που πείθονται από τρίτους να τους ακολουθήσουν για να τους προσφέρουν έναν καλύτερο κόσμο. Παράλληλα επισήμανε πως τα παιδιά μπορεί να έχουν αποκτήσει κάποια μόρφωση για τον ψηφιακό κόσμο – όχι πάντα σωστή – ενώ οι γονείς δεν γνωρίζουν το χώρο αυτό και έτσι δεν μπορούν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που υπάρχουν .

Νέο σπίτι στον Πύργο

Τέλος ο κ. Γιαννόπουλος έκανε γνωστό πως μετά από δωρεά συμπολίτη μας, στην οδό Αλφειού στον Πύργο, θα δημιουργηθεί ένα ακόμα σπίτι του Χαμόγελου στην Ηλεία, το τρίτο κατά σειρά. Αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω τις προσπάθειες που γίνονται από το σύλλογο στο νομό. «Δεν υπάρχουν ποιοτικοί χώροι προστασίας των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πολλές φορές βρίσκονται παραμελημένα» σχολίασε και ανέφερε πως σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και τη δημιουργία του «σπιτιού του παιδιού».

Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της 117 ΠΜ, του Ερυθρού Σταυρού κ.α.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot