Σχέδιο απεμπλοκής για χρέος με «πακέτο ανάπτυξης» και εγγυήσεις σε ΕΚΤ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”21076″ img_size=”full”][vc_column_text]Το κλειδί που θα ανοίξει-έστω και εν μέρει ή προοπτικά-τον δρόμο της Ελλάδας προς τις αγορές αναζητείται εναγωνίως στον τελικό γύρο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών και Παρισιού, ενός τριγώνου που αποτελεί και τον νεόδμητο άξονα «αντίστασης» στη συμμαχία Σόιμπλε – Τόμσεν.
Οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές φέρουν το συγκεκριμένο κλειδί να αναζητείται σε έναν διπλό μηχανισμό που αφ΄ενός θα δίνει εγγυήσεις προς την ΕΚΤ προκειμένου να ανοίξει έστω και σταδιακά την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης και, αφ’ ετέρου, θα διασφαλίζει την πρόσβαση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά κονδύλια με αναπτυξιακή και επενδυτική κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, το βασικό του πλαίσιο όμως στηρίζεται στη χρήση κεφαλαίων που προορίζονται ούτως ή άλλως για την Ελλάδα και δεν περιλαμβάνουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ευρωπαίους φορολογούμενους – όπως, για παράδειγμα, τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι» διασφαλίσεων προς την ΕΚΤ έτσι ώστε ο Μάριο Ντράγκι να έχει περιθώρια θετικής εισήγησης για τη βιωσιμότητα του χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, ανεξαρτήτως του ρόλου και των θέσεων του ΔΝΤ.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η συζήτηση που γίνεται στο παρασκήνιο αφορά ένα «μικρό πακέτο Γιούνκερ» με διάθεση κονδυλίων για επενδυτικά προγράμματα και στοχευμένες δράσεις – ένα πακέτο, που θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί καλύτερα μια ενδεχόμενη συμφωνία που δεν θα δίνει ακόμη οριστική λύση στο θέμα του χρέους.
Η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά τις προοπτικές αυτές, κυβερνητικές πηγές ωστόσο επιμένουν ότι η όποια τελική πρόταση πρέπει να είναι «απολύτως καθαρή» ως προς το σήμα που θα δοθεί στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικές για την κατεύθυνση που παίρνουν οι διαπραγματεύσεις, είναι και οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σήμερα προκειμένου να υπάρξει λύση στο Eurogroup:
1. Η μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
2. Τα μέτρα να δίνουν δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (και την ΕΚΤ) να κάνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας χρέους.
3. Να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το θέμα της ανάπτυξης είναι πολύ κρίσιμο, γιατί αυτή είναι το «κλειδί» για να συγκλίνουν οι διαφορετικές απόψεις που φάνηκαν στο Eurogroup μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης αναφορικά με τη μέση ανάπτυξη έως το 2060.
«Δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε το θέμα στη σύνοδο κορυφής», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]