FOLLOW US: facebook twitter

Συνεργασία Γεωργιόπουλου-Λιατσή: Στο επίκεντρο κτίριο ΑΣΟ, λίμνη Μουριάς και δρόμος Πύργου-Αγ. Ιωάννη

Ημερομηνία: 09-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54527″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Κοινή προσπάθεια για επικαιροποιήση μελέτης δρόμου Αγ. Ηλίας- Κατάκολο και αποκατάσταση φαναριών

Η αξιοποίηση των αποθηκών του ΑΣΟ, ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς, οι παρεμβάσεις στο δρόμο Πύργος- Άγιος Ιωάννης- Κατάκολο μέσω των ΟΧΕ,  η επικαιροποιήση της μελέτης του δρόμου Άγιος Ηλίας- Κατάκολο- Αλφειός αλλά και η αποκατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης, ήταν τα βασικά θέματα, που εξέτασαν χθες στο Λάτσειο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής.

Στη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε πως οι δυο θεσμοί, α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης πρέπει να συνεργάζονται και να βρίσκουν από κοινού λύσεις στα προβλήματα.

Αξιοποίηση αποθηκών ΑΣΟ

Ταύτιση απόψεων, στις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των αποθηκών του ΑΣΟ που θα μετατραπούν σε Πολυχώρο Πολιτισμού στην καρδιά του οποίου θα στεγαστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης. Όπως τόνισε ο κ. Λιατσής, η προοπτική στέγασης του Φεστιβάλ τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και μάλιστα, αναθεωρεί τις απόψεις που είχε εκφράσει προεκλογικά για τη δημιουργία στο χώρο του ΑΣΟ αγοράς προϊόντων. «Αναθεωρώ τις απόψεις μου προς το καλό της πόλης χωρίς βεβαίως να απεμπολώ το γεγονός ότι κάποτε θα πρέπει να δημιουργηθεί στον Πύργο μια αγορά. Όμως το γεγονός ότι ο δήμος σε μια περιουσία που απολύτως δικαιούται, βρίσκει την Περιφέρεια να τον ακούει και να λέει ότι ο κύριος φορέας αυτού του χώρου πρέπει να είναι ο δήμος, μας ικανοποιεί».

Ο κ. Γεωργιόπουλος, επισήμανε ότι η κυριότητα των αποθηκών θα έπρεπε να είχε περάσει στο Δήμο καθώς ο χώρος ανήκει στους κατοίκους της πόλης και τόνισε πως οφείλουν να συνεργαστούν για την αξιοποίηση του ώστε να το αποδώσουν σε χρήση στους πολίτες. «Πρόκειται για νεότερο μνημείο και συνδέεται με την ιστορία και την οικονομία της πόλης για να μη πω την ιστορία της χώρας γιατί η σταφίδα είναι ιστορία της χώρας. Το φεστιβάλ θα έχει ένα κεντρικό ρόλο, είναι άλλωστε ένα μεγάλο διεθνές γεγονός καταξιωμένο και μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα. Αλλά μιλάμε για ένα πολυχώρο και αυτή είναι η πρόταση μας να δημιουργηθεί ένας πολυχωρος πολιτισμού που θα έχει στην καρδιά του το φεστιβάλ αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει πόλος έλξης και τουριστών από το Κατάκολο, γιατί μπορεί να γίνει μουσείο σταφίδας κτλ θα δούμε… και βεβαίως ο δήμος δε μπορεί εκεί παρά να έχει τον πρώτο ρόλο στο φορέα διαχείρισης αυτού του συγκροτήματος».

Μάλιστα τόνισε πως αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, επισήμανε όμως πως τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των δεδομένων με τα συναρμόδια υπουργεία που θα χρηματοδοτήσουν το έργο και με την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και όταν έχουν πλήρη γνώση θα ενημερώσουν και τους Δημοτικούς Σύμβουλους της πόλης.

Σοβαρό σχέδιο για τον επαναπλημμυρισμό

Υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας και όνειρο ετών των Πυργιωτών, χαρακτήρισε τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς ο Δήμαρχος Πύργου. «Εκμεταλλευόμαστε την καλή συγκυρία που στο Υπ. Περιβάλλοντος το έχουν πάρει ζεστά το θέμα. Οι απόψεις μας με τον αντιπεριφερειάρχη είναι ταυτόσημες. Σκοπός μας είναι το περιβάλλον να επανέλθει στην πρότερα κατάσταση και τη λίμνη να την απολαύσουν οι επόμενες γενιές. Στο διάσημα που έχουμε μπροστά μας θα τρέξουμε το θέμα και θα κάνουμε ότι μπορούμε» είπε.

Με τη σειρά του, ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη παρέμβαση, τονίζοντας πως είναι υψηλής ανάπτυξης για την περιοχή και την Ηλεία. «Μας έχει παραχωρηθεί μεγάλη έκταση 2χιλ στρεμμάτων για ειδικό σκοπό ο οποίος δεν εκπληρώνεται και εξαιτίας αυτού έχουμε διεκδικήσει την απεμπλοκή μας από τη μίσθωση. Πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό θα λήξει και αυτή η δικαστική εκκρεμότητα και βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε το δήμο που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη φορά που μπορεί να ξεκινήσει κάτι πολύ σοβαρά για το θέμα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δρόμος Πύργος-Άγιος Ιωάννης

Στο δρόμο που θα συνδέει την πόλη με τον επίνειο, το δρόμο Πύργου- Αγίου Ιωάννη- Κατάκολο, μίλησε ο κ. Γεωργιόπουλος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για έναν δρόμο που χρησιμοποιούν για περίπατο πολλοί συμπατριώτες μας καθημερινά και η πρώτη παρέμβαση που θα γίνει είναι η τοποθέτηση κάποιων φαναριών. «Την επόμενη εβδομάδα υπογράψουμε σύμβαση στο πλαίσιο της ΟΧΕ γιατί ο δρόμος αυτός χρηματοδοτείται με 3,7εκ. ευρώ για μια γενικότερη παρέμβαση και θα είναι ένας δρόμος που θα μας αρέσει να χρησιμοποιούμε. Θα συνδέει την πόλη με το επίνειο  καθώς η ΟΧΕ αναπτύσσεται πάνω σε αυτό τον άξονα. Θα διαβουλευτούμε με το δήμο για τις προτάσεις ανάπτυξης, αξιοποίησης, καλαισθησίας και κυκλοφοριακής ρύθμισης αυτού του δρόμου» είπε ενώ έκανε και αναφορά στην αποκατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών του Πύργου τονίζοντας πως ως Π.Ε. Ηλείας μπορούν να διαθέσουν κάποια κονδύλια για την αποκατάσταση τους, κυρίως σε δυο βασικούς κόμβους που είναι απαραίτητα για λόγους κυκλοφοριακής τάξης. «Μιλάμε και πιέζουμε ώστε ένας εξ αυτών (κόμβος Μανωλοπούλου- Πατρών) να αποκατασταθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέσα από μια μικρή εργολαβία που τρέχει και τα υπόλοιπα φανάρια υπάρχει μια εργολαβία μόνο για φανάρια και η οποία θα είναι έτοιμη αρχές καλοκαιριού ώστε να αποκατασταθούν όσα επιθυμεί ο δήμος».

Δρόμος Άγιος Ηλίας- Κατάκολο-Αλφειός

Ο κ. Γεωργιόπουλος, αναφέρθηκε σε παλιά μελέτη που απαιτεί επικαιροποίηση και αφορά τη χάραξη πάνω σε υφιστάμενους δρόμους αλλά και νέες χαράξεις ενός παραλιακού δρόμου από τον Άγιο Ηλία έως και τον Αλφειό που θα χωρίζεται σε δυο τμήματα. «Μιλήσαμε με τον κ. Λιατσή και είπαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με έναν αντίστοιχο τρόπο όπως κάναμε με το δήμο Πηνειού. Δηλαδή η Περιφέρεια μπορεί να αναλάβει και το οικονομικό σκέλος της επικαιροποιησης της μελέτης  προκειμένου σύντομα ή δυνατόν και μέσα στο 2018 να ζητήσουμε και από το Προγράμματα Δημοσίων Ενδύσεων τη χρηματοδότηση του έργου. Το κόστος επικαιροποιήσης δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αλλά θεωρούμε ότι θα είναι στα πλαίσια που μπορεί η Περιφέρεια να ανταποκριθεί. Και βεβαίως ο Δήμος θα είναι σε στενή συνεργασία μαζί μας και με τις δικές του Τεχνικές Υπηρεσίες καθώς είναι ένας δρόμος που αφορά το Δήμο Πύργου, ένα ιδιαίτερο κομμάτι του δήμου το οποίο έχει προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και είναι και στην βούληση και των δυο μας να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia