Συνεισφορά στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Ελλάδας: Προτάσεις για τους βασικούς άξονες
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50697″ img_size=”full”][vc_column_text]Του συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Τάκη Γεωργόπουλου
Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να υπενθυμίσουμε οτι η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα της μικροπολιτικής και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής . Διασπάστηκε η ιστορική ενιαία γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου , και σε ένα τμήμα της (δύο νομοί, Ηλείας &Αχαΐας ) προστέθηκε η Αιτωλοακαρνανία και φτιάχτηκε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χωρίς καμία γεωγραφική και ιστορική ομοιογένεια .Όμως κατ΄ οικονομία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν θεωρώ πρωτεύον το άνοιγμα του χωροταξικού ζητήματος. Δυστυχώς έχουν προτεραιότητα άλλα.
Ο νομός Ηλείας από άποψη αναπτυξιακών υποδομών είναι ένας ξεχασμένος νομός .Και ιδιαίτερα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και του Τουρισμού , που θα μπορούσαν να είναι οι βασικοί αναπτυξιακοί πυλώνες .
Αρχίζοντας από τον νότο , η υλοποίηση επιτέλους της εξαγγελθείσας επισκευής και ανάδειξής των λουτρικών ιαματικών πηγών του Καϊάφα , σε συνδυασμό με την κατάθεση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου , θα επιτρέψουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχή. Η άρση της οδικής απομόνωσης του Ι.Ν. Επικούρειου Απόλλωνα και της ιστορικής Ανδρίτσαινας θα επιτρέψει την ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού μνημείου , του “δεύτερου Παρθενώνα” έργο του Ικτίνου.
Σημαντικό έργο υποδομής είναι ο οδικός άξονας Πύργου – Ζαχάρως – Καλό Νερό – Τσακώνα και σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Καλαμάτας . Όπως επίσης και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πύργος Αρχαία Ολυμπία Τρίπολη . Οδικοί άξονες που θα συνδέσουν το παγκόσμιο κέντρο της Αρχ. Ολυμπίας με τους άλλους αρχαιολογικούς και πολιτισμικούς χώρους και κέντρα της Πελοποννήσου . Επιπλέον , επειδή ο οδικός άξονας Πύργος Καλό Νερό που συνδέει την Ηλεία με την Κυπαρισσία και την Καλαμάτα , λόγω της αναγκαστικής διέλευσής του από την προστατευόμενη και οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Καϊάφα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αυτοκινητόδρομος υψηλής όχλησης , ένας οδικός άξονας Πύργος αρχ. Ολυμπία Μεγαλόπολη ή Τρίπολη , θα απορροφούσε μέρος του κυκλοφοριακού φόρτου του πρώτου (κίνηση προς και από Τρίπολη , Αθήνα , και σε περίπτωση σύνδεσης με Μεγαλόπολη, με Καλαμάτα και Σπάρτη.
Πρωταρχικής σημασίας πάντως είναι η ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρας Πύργου . Παρότι ο υπάρχον δρόμος δεν είναι πολύ παλιός , (κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 80΄) τα μικροπολιτικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν στην χάραξή του , και η μελετητική ανεπάρκεια , δημιούργησαν μηχανή θανάτου και όχι δρόμο . Το ταχύτερο θα πρέπει να προχωρήσει η συμβασιοποίηση των μειοδοτικών διαγωνισμών και η έναρξη των έργων .
Στην Ηλεία υπάρχουν δύο λιμάνια αλλά δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση. Όχι μόνο με τα λιμάνια αλλά με ολόκληρο τον νομό Οι σιδηροδρομικές γραμμές Πάτρας – Καβάσιλα – Πύργου – Καλαμάτας – Κυπαρισσίας καθώς και οι τοπικές Κυλλήνη (λιμάνι) Καβάσιλα και Κατάκολο -Πύργος Αρχ. Ολυμπία είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένες . Με δεδομένο ότι το ενεργειακό αποτύπωμα της μεταφοράς ανά τόνο ή επιβάτη με τον σιδηρόδρομο είναι σημαντικά μικρότερο (κλάσμα) του αντίστοιχου μέσω οδικού άξονα , ο εκσυγχρονισμός και επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ηλεία είναι επιβεβλημένη καθώς και η σύνδεσή του με πολιτικό – εμπορικό αεροδρόμιο στην Δυτική Ελλάδα .
Το ενεργειακό αποτύπωμα και οι εκπομπές ρύπων του νομού μπορούν να μειωθούν ακόμα περισσότερο με την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την περιφέρεια και στον νομό φυσικά , καθώς και με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάπτυξη όμως των προηγουμένων θα πρέπει να γίνει με οδηγό και άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία και όχι την αρπαχτή και το εργολαβικό κέρδος όπως έγινε στο παρελθόν . Στην ίδια λογική θα πρέπει να σχεδιαστεί το δίκτυο διαχείρισης των απορριμμάτων, στα πλαίσια του Εθνικού σχεδιασμού και των αναγκών της κοινωνίας και όχι των εργολάβων .Το πρόβλημα των στερεών και υγρών απορριμμάτων αποτελεί ωρολογιακή βόμβα η οποία δεν έχει αφοπλιστεί .
Η αγροτική παραγωγή είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον νομό . Πέραν των εξειδικευμένων προτάσεων του αγροτικού τομές μας ,επισημαίνω την ανάγκη για επισκευή, εκσυγχρονισμού και επέκταση του αρδευτικού δικτύου του νομού (συμπεριλαμβανομένων των φραγμάτων) ώστε να σταματήσει η σπατάλη των υδάτινων πόρων , να αρδευτεί περισσότερη αγροτική γή , και να αυξηθεί (έως και 100%) η αγροτική παραγωγή . Επίσης έτσι θα υπάρξει περίσσεια υδάτινων πόρων , και δεν θα υπάρχει πρόβλημα χρήσης τους για άλλες περιοχές. Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι αναγκαία και για τη λύση του προβλήματος της ύδρευσης που αντιμετωπίζει η βόρεια Ηλεία
Σημαντικό για των αγροτικό τομέα και την ανάπτυξή του η εκπαίδευση των αγροτών ιδιαίτερα των νέων επάνω σε νέες μεθόδους παραγωγής , την αειφορία , των αγροτουρισμό , το συνεταιρίζεσθαι . Η επαναλειτουργία του αγροτικού Ινστιτούτου Κοροίβου και διασύνδεση του με το ΤΕΙ Αμαλιάδας θα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα Ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί και στην διάθεση στους νέους αγρότες δημόσιας γής (πρώην λίμνη Αγουλινήτσας) και να πάψουν να την λυμαίνονται επιτήδειοι με όρους κοτσάμπαση και τσιφλικά.
Η μέριμνα για την διάθεση των αγροτικών προϊόντων μπορεί να πολλαπλασιάσει το αγροτικό εισόδημα . Η τυποποίηση της παραγωγής , η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του μεταφορικού δικτύου που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να γίνει ο αναπτυξιακός καταλύτης του νομού
Ο πολιτισμός είναι επίσης ένας τομέας που η Ηλεία μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο εκμεταλλευόμενη το ισχυρό όνομα της Αρχαίας Ολυμπίας η οποία μπορεί να μετατραπεί σε διεθνές κέντρο . Έχουν κατατεθεί πολλά σχέδια όπως το Διεθνές πανεπιστήμιο Ελληνικών σπουδών , και το διεθνές πάρκο ολυμπιονικών τα οποία αξίζουν μελέτης. Γενικά η Αρχαία Ολυμπία αξίζει και μπορεί να αναδειχτεί σε παγκόσμιο κέντρο Αθλητισμού , Πολιτισμού και Ειρήνης και συναδέλφωσης των Λαών
Πολιτισμός και Παιδεία όμως είναι έννοιες αλληλένδετες. Δεν αρκεί μόνο η ιστορία , πρέπει να αποδείξουμε οτι μπορούμε να παράγουμε πολιτισμό .Η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αναβάθμιση των ΤΕΙ Πύργου με νέα τμήματα καθώς και με αυτά που άκοπα καταργήθηκαν, (π.χ. Πληροφορική και ΜΜΕ) και η λύση των κτιριακών προβλημάτων θα δώσουν νέες προοπτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή, και να την καταστήσουν πόλο έλξης
Στην λογική ότι η περιοχή μας πρέπει να γίνει ελκυστική τόσο στους πολίτες της (για να μη ξενιτεύονται) όσο και στους επισκέπτες της, εντάσσεται και η αναβάθμιση των δομών υγείας του νομού με στόχο την δημιουργία ενός περιφερειακού δικτύου υγείας που θα προσφέρει στους πολίτες και τους επισκέπτες της Περιφέρειας αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών
Σύντροφοι σαν Αριστερά θα πρέπει να αφήσουμε ανεξίτηλο το αποτύπωμα μας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού , της περιφέρειας , της χώρας . Και αριστερό αποτύπωμα έχουμε όταν ο σχεδιασμός περιλαμβάνει προϋποθέσεις όπως είναι η δίκαιη ανάπτυξη , να μην θυσιάζουμε τα πάντα στον βωμό του κέρδους , ο σεβασμός του περιβάλλοντος . Αριστερό αποτύπωμα έχουμε όταν αξιοποιούμε εργαλεία όπως το συνεταιρίζεσθαι , την κοινωνική οικονομία , την οικολογική ανάπτυξη την αυτοδιαχείριση, τον κοινωνικό έλεγχο . Η ανάπτυξη πάντα εξυπηρετεί συμφέροντα . Η δική μας ανάπτυξη πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων . Των αδυνάτων και όχι των δυνατών . Την ποιότητα ζωής των πολλών και όχι το κέρδος των λίγων . Η ανάπτυξη η δική μας πρέπει να έχει κέντρο τον Άνθρωπο.
Τάκης Γεωργόπουλος
Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]