FOLLOW US: facebook twitter

Συμφωνία για χρέος και δόση «δείχνουν» οι οιωνοί από το Eurogroup

Ημερομηνία: 15-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Tα «σήματα» σύγκρουσης αποσύρθηκαν από το τραπέζι, η απαισιοδοξία έγινε ξανά αισιοδοξία και τα “στοιχήματα” από το πρωί δείχνουν  ότι – πλην θεαματικού παπροόπτου – επίκειται εν τέλει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο Eurogroup του Λουκεμβούργου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γερούν Ντάισελμπ0λουμ ήταν εκείνοι που έδωσαν τον τελικό θετικό τόνο λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας διαμορφώθηκε ήδη στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές από το Λουξεμβούργο, το «κλειδί» αυτής της συμφωνίας βρίσκεται στην υιοθέτηση μιας ενισχυμένης δέσμευσης για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα – μετά το 2018 – , με «αρκετή σαφήνεια» σε ό,τι αφορά τις επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF και τους στόχους για τα πλεονάσματα που  φαίνεται πως περιορίζονται κοντά στο 2% για τα έτη μετά το 2023.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε καθαρό στίγμα επικείμενου συμβιβασμού, δηλώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα πάρουν σήμερα τελική απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης αλλά θα δώσουν περισσότερη σαφήνεια για το πώς θα δρομολογηθεί η απομείωση χρέους του χρόνου. «Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που έχει ζητήσει αυτή τη σαφήνεια, για το πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα μεθοδεύσουμε την απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους του χρόνου», είπε.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία του πώς θα ρυθμιστεί αυτή η ελάφρυνση, ποιος θα την υλοποιήσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά για το συνολικό πακέτο. Αυτές τις συζητήσεις θα κάνουμε σήμερα. Δεν θα υπάρξει ένα νούμερο που θα διαρρεύσει μετά από αυτό. Το νούμερο θα προκύψει στο τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

Θετικό μήνυμα έστειλε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , ο οποίος όταν ερωτήθηκε αν περιμένει συμφωνία σήμερα δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος».

Το πρωί, κυβερνητική πηγή από τη Θεσσαλονίκη δήλωνε ότι ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, προσθέτοντας πάντως ότι είναι νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ως προς το ποια θα είναι η κατάληξη.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος