Στο 43ο συνέδριο της ΠΕΦ ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας
Αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Μαρωνίτη
Στο 43ο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας (Γ. Αγγελόπουλος, πρόεδρος, Π. Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος, Α. Τσούρα, γ. γραμματέας και Γ. Αποστολοπούλου, ειδ. Γραμματέας) και φιλόλογοι της ευρύτερης περιοχής. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Δημ. Μαρωνίτη. Κεντρικό θέμα του ήταν «Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας: Ιστορία και Πολιτισμός».
Διαρθρωμένη σε 3 ενότητες: α. ο Μικρασιατικός Ελληνισμός στην Αρχαιότητα και τη Βυζαντινή εποχή β. στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γ. η Μικρασιατική Καταστροφή και οι συνέπειές της και σε 10 συνεδρίες, η πνευματική αυτή συνάντηση είχε να παρουσιάσει θέματα σχετικά με τη γέννηση της φιλοσοφίας και της επιστήμης στην Ιωνία του 6ου αι. π.Χ., τη γλώσσα και το λογοτεχνικό πλούτο της Μ. Ασίας σε όλες τις εποχές, το οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης στην περιοχή, καθώς και τις τεράστιες συνέπειες που προκάλεσε η Μικρασιατική καταστροφή στους πρόσφυγες αλλά και την προσφορά τους στην Ελλάδα ως χώρα υποδοχής τους.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης έλαβε χώρα και η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΠΕΦ, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για τα νέα Δ. Σ σε όλη την Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας πήρε το λόγο στη συνέλευση και παρουσίασε την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο ν. Ηλείας μετά και την κατάργηση αρκετών φιλολογικών ωρών, σχετικά με τις τοποθετήσεις και τις λιγοστές προσλήψεις αναπληρωτών τη φετινή χρονιά. Τόνισε μάλιστα και την αξία ενίσχυσης των φιλολογικών μαθημάτων -σε μια εποχή που βάλλονται ανθρωπιστικές σπουδές- με κυριότερη πρόταση την προσθήκη ωρών στη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών τουλάχιστον, αφού τα Αρχαία Ελληνικά τείνουν να υποβαθμιστούν κατόπιν των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Στο ίδιο κλίμα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι άλλων τοπικών Συνδέσμων, οι οποίοι και παρουσίασαν τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στο φιλολογικό τοπίο αλλά και στη γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική.