Στο 2o Spoudase Festival το 1ο ΕΠΑΛ-ΕΚ Πύργου
Στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό γεγονός της Ελλάδας, το 2o Spoudase Festival, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 19 και 20 Μαϊου, συμμετέχει για πρώτη φορά το 1ο ΕΠΑΛ- Εργαστηριακό Κέντρο Πύργου με πρωτότυπα καινοτόμα εκθέματα που κατασκεύασαν στο χώρο τους σχολείου τους. Μάλιστα, η εκπαιδευτική ιστοσελιδα “Alfavita” έχει ειδικό αφιέρωμα στις καινοτομίες των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ –ΕΚ Πύργου, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν καθηγητές με μεράκι, μαθητές και σχολεία που καινοτομούν, και παρά τις αντίξοες συνθήκες φέρνουν την εκπαίδευση στο κατώφλι του μέλλοντος. Ένα τέτοιο σχολείο είναι και το 1ο ΕΠΑΛ – ΕΚ Πύργου».
Το σχολείο θα παρουσιάσει στους χιλιάδες επισκέπτες του 2ου Spoudase Festival τα παρακάτω διαδραστικά εκθέματα στον ένθετο θεματικό χώρο της Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμίας Εκπαίδευσης που υπάρχει από φέτος στο Φεστιβάλ και θα φιλοξενήσει 100 σχολεία και εκπαιδευτήρια απ’όλη την Ελλάδα.
Στην ένθετη κατηγορία “Κι όμως γυρίζει”, το Spoudase Festival καλεί τις σχολικές μονάδες να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες και τα εκθέματά τους πάνω στις θετικές, τις θεωρητικές επιστήμες αλλά και γενικότερα τις δραστηριότητές τους στις νέες τεχνολογίες, τα πειράματά τους κ.α.
To Spoudase Festival επενδύει στην ανάδειξη όλων των δράσεων, κινήσεων και πρωτοβουλιών που προωθούν τις νέες τεχνολογίας στην εκπαίδευση, τους ανθρώπους και φορείς που πειραματίζονται και καινοτομούν, τοποθετώντας τις σπουδές στο κατώφλι του μέλλοντος!
400 εκθέτες ανάμεσά τους όλα τα Δημόσια Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Χώρας, Ινστιτούτα, Ερευνητικά Κέντρα, Ιδρύματα, Επιστημονικές Ενώσεις και άλλοι φορείς τεχνολογίας, επιμόρφωσης και κατάρτισης θα βρίσκονται στο εκπαιδευτικό event της χρονιάς, όπου χιλιάδες επισκέπτες θα γνωρίσουν με ελεύθερη είσοδο. Ελεύθερη είναι και η συμμετοχή στα 250 Workshops και σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται δίνοντας βεβαιώσεις συμμετοχής και πιστοποιήσεις των δημόσιων Ιδρυμάτων
Τα εκθέματα που θα παρουσιάσει στο 2o Spoudase Festival το 1ο ΕΠΑΛ – ΕΚ Πύργου είναι:
Εποπτικές ηλεκτρομηχανικές κατασκευές
Βιονικό χέρι
Μία ηλεκτρομηχανική προσομοίωση κινήσεων χεριού, όπου ο βραχίονας κινείται αριστερά-δεξιά σε επιθυμητή θέση με σερβομοτέρ, σηκώνει το αντιβράχιο με πνευματικό μυ και κινούνται τα δάχτυλα με ηλεκτρομαγνήτες, ενώ μπορεί να παίζει πιάνο ελεγχόμενος από Η/Υ ή από χειριστήριο. Είναι μία εποπτική εφαρμογή των μηχανισμών κίνησης ρομποτικών συστημάτων και ελέγχου μέσω Η/Υ .
Αναπαράσταση πηνίου Τέσλα
Πρωτοκατασκευάστηκε το 1891 από τον Νίκολας Τέσλα, εφευρέτη των μηχανών εναλλασσομένου ρεύματος, με στόχο την ασύρματη μεταφορά ενέργειας
Είναι ηλεκτρικό κύκλωμα συντονισμένου μετασχηματισμού για παραγωγή ηλεκτρικών εκκενώσεων υψίσυχνων ρευμάτων υψηλής τάσης και συνδυάζει τις θεωρίες μετασχηματιστών , συντονισμού, πηνίων, πυκνωτών και υπερυψηλής τάσης (1εκατομύριο volt ).
Ρομποτικός βραχίονας βιομηχανικού τύπου
Είναι εποπτική συσκευή για την κατανόηση διαχείρισης ηλεκτρομηχανικών ενεργοποιητών μέσω Η/Υ. Tο ρομποτικό εκτελεί κινήσεις σε 3 άξονες σε εφαρμογή τρυπήματος, ελέγχεται από χειριστήριο και προγραμματίζεται με Η/Υ . Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μοτεράκια από παλιά ηλεκτρικά παράθυρα αυτοκινήτου, από την Γ Μηχανολόγων, τα ηλεκτρικά κυκλώματα έγιναν από την Β τάξη Ηλεκτρολόγων σε εφαρμογή του μαθήματος Αυτοματισμού.
Συσκευή ανίχνευσης εγκλωβισμένων
Μια πρωτότυπη πρόταση του τομέα Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου. που μπορεί να συμβάλει στην έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων από σεισμούς κλπ.
Πρόκειται για ένα εύκαμπτο δεκάμετρο σωλήνα , με ηλεκτρομηχανικά κινούμενη κεφαλή με ροδάκια που χωρεί σε χαλάσματα ,ενώ μέσω της μικρής κάμερας με φως, μικρόφωνου και ηχείων που έχει ,ο χειριστής μπορεί να εντοπίζει εγκλωβισμένο και να του παρέχει οδηγίες αλλά και αέρα ,νερό υγρή τροφή ή φάρμακο μέσω λεπτού σωλήνα. Η συσκευή χειρίζεται από ηλεκτρικό χειριστήριο που κινεί την κεφαλή μπρος πίσω αριστερά δεξιά και πάνω κάτω ,σε δυο ταχύτητες. Το σύστημα οπτικής και ηχητικής επικοινωνίας χρησιμοποιεί ένα φορητό Η/Υ και ιδιοκατασκευασμένο ηχητικό κύκλωμα.