FOLLOW US: facebook twitter

Στο σχολείο 100 προσφυγόπουλα από το camp της Μυρσίνης

Ημερομηνία: 17-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

mursini-sxoleio3

Κοινή σύσκεψη τις επόμενες ημέρες με Περιφερειακό Δ/ντή και στελέχη εκπαίδευσης

«Η τοπική κοινωνία έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε στην «Πρωινή» ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Π. Ζεύλας

Το σχολείο, για εκατό περίπου προσφυγόπουλα, που φιλοξενούνται με τις οικογένειες τους στο καμπ της Μυρσίνης στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, ξεκινά σύντομα καθώς οι διεργασίες για την ένταξη τους στις σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει.

mursini-sxoleio5

Mάλιστα, την επόμενη εβδομάδα ή αρχές της μεθεπόμενης, έχει προγραμματίζεται και θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος- Καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Κυπριανός, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Παναγιώτης Ζεύλας, ο Σχολικός Σύμβουλος Περιφέρειας Λεχαινών Ανδρέας Καρατζάς, στελέχη της εκπαίδευσης και εκπρόσωπος του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με θέμα την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη Μυρσίνη. Στη σύσκεψη αυτή θα εξεταστεί ο τρόπος ώστε να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

zevlas-panagiotis

«Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την ένταξη των παιδιών αυτών, στα σχολεία. Η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί και έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους δοκιμαζόμενους αυτούς ανθρώπους» δήλωσε στην «Πρωινή» ο προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού κ. Ζεύλας και σημείωσε: «Το 12ο αιώνα, στη βυζαντινή Αθήνα, σε ανάλογες περιπτώσεις, ένας λόγιος και διπλωμάτης της εποχής ο Γεώργιος Ακροπολίτης (1217-1282) έγραψε έναν ύμνο, ο οποίος μετέπειτα υιοθετήθηκε από την εκκλησία. Ο ύμνος αυτός ανάφερε: «δοσμοι τούτον τον ξένον… ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν που κλίνει». Αυτή είναι η ταυτότητα του λαού μας.

Ο αριθμός των προσφύγων είναι τέτοιος που δεν δημιουργεί προβλήματα στο να φιλοξενηθούν από εμάς στα σχολεία μας».

mursini-sxoleio2

Πώς θα γίνει η ένταξη

Τα προσφυγόπουλα θα ενταχθούν στα σχολεία με τάξεις υποδοχής, ενισχυτικά τμήματα, αλλά και κοινά μαθήματα με όλους τους μαθητές των κανονικών πρωινών τάξεων.

Στόχος της σχετικής απόφασης του υπουργείου Παιδείας, που ορίζει τη λειτουργία των αναγκαίων εκπαιδευτικών δομών εντός Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), είναι η ένταξη στο ελληνικό σχολείο για τα προσφυγόπουλα μέσα από την εκμάθηση των ελληνικών ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Για παιδιά 4 ώς 7 ετών προβλέπονται δομές εντός των καταυλισμών.

mursini-sxoleio8

Όσον αφορά το σχήμα για τη διδακτική υποστήριξη των προσφύγων έχει ως εξής:

– Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) Ι ΖΕΠ (για 1 έτος κατ’ ελάχιστον, σε τουλάχιστον 9 μαθητές/τμήμα με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής).

– Εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, συν παρακολούθηση στην κανονική τάξη Φυσικής Αγωγής, Εικαστικών, Μουσικής Αγωγής, Ξένης Γλώσσας ή και άλλου μαθήματος, σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

– Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) ΙΙ ΖΕΠ (ώς 3 διδακτικά έτη, σε τουλάχιστον 9 μαθητές/μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας).

– Υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα ή και σε περισσότερα μαθήματα, είτε εντός της κανονικής τάξης με παράλληλη διδασκαλία (δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη), είτε εκτός κανονικής τάξης.

– Εκτός σχολικού ωραρίου ενισχυτικά Φροντιστηριακά Τμήματα ΖΕΠ (για 3-8 μαθητές/τμήμα, ως 10 ώρες/βδομάδα).

– Αφορά Ρομά, Αλλοδαπούς, Παλιννοστούντες, Πρόσφυγες, προερχόμενους από Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες με γλωσσικές δυσκολίες κατά την ένταξή τους στην «κανονική» τάξη.

– Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων ΖΕΠ (για 10-20 μαθητές/τμήμα, τουλάχιστον για 1 διδακτικό έτος, ώρες 14.00-18.00, στις Δ/νσεις πρωτοβάθμιας της χώρας στα όρια των οποίων υπάρχουν και λειτουργούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων).

– Εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα θα καθοριστεί ύστερα από πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia