Σπιάντζα και Αγ. Ηλίας, το Μάτι της Ηλείας: Η άναρχη δόμηση στις παραλίες του δήμου Πύργου αποτελεί μέγιστο κίνδυνο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67322″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών από την ΠΕ Ηλείας και τον δήμο Πύργου- Δηλώσεις Γεωργιόπουλου- Σκαρτσιάρη
Έχει κινδυνέψει πολλές φορές, έχουμε δει τις φλόγες να «γλύφουν» τα σπίτια, κι όμως έχουν γλιτώσει. Ο λόγος για τους παραλιακούς οικισμούς αυθαιρέτων στο δήμο Πύργου, από τη Σπιάντζα έως το Κατάκολο αλλά και στον Αγ. Ηλία, όπου λόγω της άναρχης δόμησης δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι δρόμοι διαφυγής και προς τη θάλασσα και η κατάσταση θυμίζει το Μάτι Αττικής. Η τραγωδία με την εκατόμβη νεκρών που γράφτηκε την περασμένη Δευτέρα, σαφώς και δεν αφήνει ασυγκίνητους τους αρμόδιους στην Ηλεία. Όχι μόνο γιατί ο νομός έχει δοκιμαστεί το 2007, αλλά κυρίως γιατί ο κίνδυνος να συμβεί ότι και στο Μάτι, είναι ορατός.
Τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές πίσω από τον παραλιακό οικισμό της Σπιάντζας είναι συχνές, ενώ οι εκτάσεις της πρώην λίμνης Μουριάς έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Αλλά και η εικόνα που επικρατεί στον παραλιακό οικισμό είναι επικίνδυνη. Ακαθάριστα οικόπεδα, καλαμιώνες, βατώνες και άλλα πολλά που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τη φωτιά, δίπλα στα σπίτια, στενοί δρόμοι ανάμεσα στις γειτονιές και μονοπάτια που οδηγούν στη θάλασσα.
Αντιπυρικές ζώνες από την ΠΕ Ηλείας και το δήμο Πύργου
Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε ακόμα μια επιχείρηση καθαρισμού από το δήμο Πύργου και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και διάνοιξης αντιπυρικής ζώνης, ώστε σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς να υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής της χωρίς να κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες.
«Είναι δυστυχώς το Μάτι της Ηλείας εδώ και ελπίζουμε να μην συμβεί ανάλογη τραγωδία εδώ» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, επισκεπτόμενος την περιοχή που από κοινού με το δήμο Πύργου εκτελούνται οι εργασίες. « Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται αλλά και σε αυτό πρέπει να συμπράξουν και οι πολίτες. Πρώτα ευθύνη δική μας, χωρίς αμφιβολία, αλλά και οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν πως βάζουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τις περιουσίες τους σε κίνδυνο. Η συνεργασία και των πολιτών είναι απαραίτητη. Και αν και εφόσον πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία αλλά και εμάς τα αναγκαία εκείνα μέτρα που μπορούν να διευθετήσουν την κατάσταση στην περιοχή, θα πρέπει και οι πολίτες να συμπράξουν και να συναινέσουν σε αυτό. Γιατί χωρίς κοινωνική διαβούλευση και χωρίς συναίνεση κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε αυτή τη χώρα»
Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι «Η περιοχή αυτή, στην οποία έχουμε έρθει να κάνουμε ένα έργο μαζί με το δήμο, έχει πολλά ίδια χαρακτηριστικά με το Μάτι. Πρόκειται για έναν πυκνό οικισμό χωρίς πολεοδόμηση, χωρίς ρυμοτομία, χωρίς δρόμους ασφαλείς και διεξόδου για μια τέτοια έκτακτη ανάγκη, για αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σημείο. Όμως πρέπει να πούμε κάποια στιγμή τα πράγματα με το όνομά τους. Κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει ο νόμος και να μπει μια τάξη. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εκατόμβες θυμάτων στην Ελλάδα και να μην βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η Ηλεία είχε μια τεράστια ευκαιρία, πάνω στη μεγάλη της τραγωδία, η οποία δεν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης όπως έπρεπε. Ο νομός έπρεπε να έχει θωρακιστεί, Το ταμείο Μολυβιάτη, έφτανε και παρά έφτανε. Τα χρήματα δεν ήταν λίγα ήταν πολλά, δεν έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις μέρος ενός συνολικού σχεδίου. Αλλά επειδή μιλάμε για τον οικισμό εδώ, θα πρέπει να δούμε από την αρχή τους αυθαίρετους οικισμούς με τέτοια αυθαίρετα χαρακτηριστικά, αν χρειαστεί και χωρίς πολιτικό κόστος».
Σχολίασε ακόμα πως πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή και σε συνεργασία και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας γίνονται παρεμβάσεις, όπως θα γίνουν και σε άλλα σημεία.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Σκαρτσιάρης τόνισε πως η συνεργασία με την Π.Ε. Ηλείας προχωρά, θα συνεχιστεί, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. «Οι πιστώσεις είναι λίγες, ο δήμος έχει διαθέσει 50.000 από ιδίους πόρους για να δημοπρατήσουμε διάφορα έργα για καθαρισμούς και δασικούς δρόμους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που χρειάζεται να βοηθά ο δήμος την περιφερειακή ενότητα και η περιφερειακή ενότητα το δήμο. Πρέπει και κάτοικοί όπως βλέπετε εδώ μπορεί να μην έχει μεγάλα δέντρα αλλά είναι γεμάτο με θάμνους καλαμιές, βάτα όπου οι κάτοικοι θα πρέπει να καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο της οικίας τους και όπου δεν μπορεί να επιχειρήσει μηχάνημα του δήμου ή της νομαρχίας».
Γεωργιόπουλος: «Μας έδωσαν αρμοδιότητες χωρίς κονδύλια»
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος εστιάζοντας στα νέα δεδομένα που φέρνει άμεσα ο «Κλεισθένης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε πως άμεσα με την έκδοση του ΦΕΚ, ένα πλήθος αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία πέρασε από τους δήμους στην Περιφέρεια.
«Όμως οι Περιφέρειες για την Πολιτική Προστασία δεν παίρνουν καμία χρηματοδότηση» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος. «Και με τον Κλεισθένη η τελευταία ρύθμιση που έγινε πλέον το κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας, από την τελευταία γράνα μέχρι το μεγαλύτερο ποτάμι, περνά από την αρμοδιότητα των δήμων στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Είναι αδιανόητο να γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να γίνεται μεταφορά πόρων που χρειάζονται να ανταπεξέλθουμε στο έργο που πρέπει να κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και για την αντιπυρική προστασία. Παρόλα αυτά προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]