FOLLOW US: facebook twitter

Σε αντισεισμική θωράκιση το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη στην Αρχαία Ολυμπία (ΦΩΤΟ)

Ημερομηνία: 29-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Δείτε την επαναστατική μέθοδο που το προστατεύει από τους σεισμούς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί, τα τσουνάμι και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, καταγράφουν αυξητική τάση, την ίδια ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

To Μουσείο Ζαν Πολ ΓκέΓια να προετοιμαστούν για αυτήν την πραγματικότητα, το Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί στο Λος Άντζελες, η ελληνική κυβέρνηση και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν τα μουσεία να προστατεύσουν τις συλλογές τους από σεισμούς, σε ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υπογράφηκε τον Φεβρουάριο.

Το Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζονται για εκθέσεις από το 2011, οπότε και υπέγραψαν συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι δύο θεσμοί -οι οποίοι εδρεύουν σε περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές και ειδικότερα σε σεισμούς- συνεργάζονται επισήμως σε ένα κοινό έργο.

Σκοπός της κοινής προσπάθειας είναι να αναπτυχθούν βελτιώσεις στα αντικραδασμικά στηρίγματα και ειδικές βάσεις -σήμα κατατεθέν του Γκετί- οι οποίες εμποδίζουν τα σπάνια και ανεκτίμητα αντικείμενα τέχνης από το να πέφτουν από τις προθήκες τους. Κατά την ολοκλήρωση της συνεργασίας, θα κατασκευαστεί ένα νέο πρωτότυπο, το οποίο θα ενσωματώνει τις βελτιώσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έρευνας

Ο κύριος στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να βελτιώσει το μοντέλο, ειδικότερα να διερευνήσει μεθόδους απόσβεσης των κραδασμών στον κάθετο άξονα, δηλαδή για την κίνηση πάνω-κάτω. Επιδιώκει, επίσης, να βρει τρόπους για τη μείωση του υψηλού κόστους των συσκευών, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 15.000 – 20.000 δολαρίων η κάθε μονάδα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η προστασία όλων των αντικειμένων του Γκετί, παρά μόνο όσων κρίνονται πιο ευαίσθητα.

To μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη (330 π.Χ.) στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας – «Η σεισμική μόνωση προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση»

Το 2009 πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο μία διεθνής Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για την ανάγκη έρευνας στην αντισεισμική προστασία και τις εφαρμογές της στην πολιτιστική κληρονομιά. Στη συζήτηση, που έγινε χορηγία του Διεθνούς Ινστιτούτου Συντήρησης Ιστορικών και Καλλιτεχνικών Έργων (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works, IIC), πήραν μέρος επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμφώνησαν να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Βλάσης Κουμούσης.

O κ. Κουμούσης κατά τη διάρκεια της Συζήτησης παρουσίασε το σύστημα σεισμικής μόνωσης που εγκαταστάθηκε στο μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή, το οποίο φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας. Ειδικότερα, το άγαλμα, η βάση του οποίου βρίσκεται πάνω σε μία πλάκα, έχει μονωθεί από σύστημα σεισμικής μόνωσης τοποθετημένο σε φρέαρ κάτω από το δάπεδο.

«Η σεισμική μόνωση προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση» ανέφερε ο κ. Κουμούσης το 2009 στη διεθνή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

«Ύστερα έρχεται το θέμα των μοναδικών και ογκωδών αντικειμένων που χρειάζονται ειδική προσοχή και προσπάθεια, όπως »οι Πύλες της Κολάσεως» του Rodin, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τόκιο, ή » ο Ερμής του Πραξιτέλη» στο νέο Μουσείο της Ολυμπίας. Η ύψιστη προστασία αυτών των αντικειμένων πρέπει να βασίζεται στη σεισμική μόνωση κάνοντας χρήση της ήδη αναπτυγμένης τεχνολογίας που υπάρχει για τα κτήρια και τις γέφυρες, αφού η μόνωση ολόκληρων κτηρίων θα προσφέρει την ύψιστη και ασφαλέστερη προσέγγιση» είπε ο κ. Κουμούσης.

Πηγή: patrastimes.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia