Πρώτα εκρίζωση της νόσου και μετά αποζημιώσεις
Έκτακτη σύσκεψη με Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Ν. Κοροβέση για την πανώλη των αμνοεριφίων
- “Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να περιορίσουμε το συντομότερο δυνατόν την πανώλη και να την εκριζώσουμε” δήλωσε ο Υφυπουργός
Γράφει η Κική Κολοβέρου
Υπομονή και τήρηση των μέτρων έως ότου καταφέρουν να εκριζώσουν την νόσο της πανώλης από τα αμνοερίφια (μικρά μηρυκαστικά), συνέστησε χθες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας που συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκου Κοροβέση, στην οποία και συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίου Στρατάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Ηλείας (ΔΑΟΚ, εκπρόσωποι ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηνίατροι) που εμπλέκονται στο θέμα της πανώλης που έχει προσβάλει ζώα και στην περιοχή μας.
Ο κ. Κέλλας, επισήμανε πως από τις 11 Ιουλίου που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης τέθηκαν σε συναγερμό το Υπουργείο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε όλη την χώρα με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τους Κτηνιάτρους της Ηλείας, να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα στις δυο ζώνες που έχουν οριστεί. “Στη ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων πέριξ της περιοχής των κρουσμάτων και στη ζώνη επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων. Οι κτηνίατροι τελειώνουν αύριο (σ.σ. σήμερα) τη ζώνη προστασίας και προχωρούν στον έλεγχο των ζωών στη ζώνη επιτήρησης. Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να περιορίσουμε το συντομότερο δυνατόν την πανώλη και να την εκριζώσουμε από τη χωρά μας γιατί η κτηνοτροφία μας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης”.
Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι την ερχομένη η Κυριακή στην απαγόρευση διακίνησης όλων των αμνοεριφίων σε όλη τη χωρά και για οποιοδήποτε λόγο καθώς στόχος τους είναι ο περιορισμός το δυνατόν συντομότερο του περιορισμού και της εκρίζωσης της νόσου. “Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι αυστηρά και ότι δημιουργούνται προβλήματα στους κλάδους της κτηνοτροφίας, των σφαγείων, των γαλακτοκομικών, αλλά θα εφαρμόσουμε κάθε μέτρο που θα εκριζώσει τη νόσο” είπε ο κ. Κέλλας και πρόσθεσε πως όσον αφορά τις αποζημιώσεις, προβλέπονται ήδη από την υπάρχουσα ΚΥΑ, ευχόμενος η περιπέτεια αυτή να λήξει σύντομα και να επιτραπούν οι μετακινήσεις αμνοεριφίων.
Δεν παρέλειψε να επαναλάβει, πως δεν υπάρχει ανησυχία για το καταναλωτικό κοινό καθώς η πανώλη δεν μεταδίδεται σε άνθρωπο ή άλλα ζώα.
“Έχουν θανατωθεί πάνω από 700 ζώα”
Στο σχέδιο που ακολουθείτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φίλιας τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο σχέδιο που έχει ακολουθηθεί από άλλες περιφερειακές ενότητες στο παρελθόν. “Ακολουθούμε όλα τα πρωτόκολλα, έχουμε δίπλα μας τον Υπουργό και τον Γ.Γ. και όλο τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Μαζί με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες των δυο Π.Ε. που έχουν εμφανιστεί κρούσματα, διαχειριζόμαστε τη διαδικασία που αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι και ήδη πάνω από 20 Κτηνίατροι συμμετέχουν στους ελέγχους και από αύριο (σ.σ. σήμερα) ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί οι οποίοι μαζί με το προσωπικό των Περιφερειακών ενοτήτων, αφορούν 40 και πλέον κλιμάκια. Μέχρι στιγμής στην περιφέρεια μας έχουν θανατωθεί 600-700 ζώα και στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν σύντομα οι έλεγχοι και να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε εξάπλωση της νόσου περνώντας στο επόμενο στάδιο που είναι η εξάλειψη της.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ζήτησε από τον Υφυπουργό την ενίσχυση της Π.Ε. με προσωπικό ώστε να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αυτή συγκυρία ενώ επισήμανε την ανάγκη για γρήγορες και υψηλότερες αποζημιώσεις ώστε να ορθοποδήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού που το θέμα τους έχει προκαλέσει ένα σοκ. “Πρέπει όλοι να αντιληφθούν οτι χωρίς τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα μπορέσει να εκριζωθεί το πρόβλημα. Θερμή παράκληση για υπομονή απ’ όλους” είπε.
Φωτο korovesis-kelas, korovesis-kelas2, korovesis-kelas3