Πρώιμος τρύγος λόγω καύσωνα
-Νωρίτερα φέτος η συγκομιδή από τους Ηλείους σταφιδοπαραγωγούς
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Νωρίς νωρίς ξεκίνησαν φέτος τον τρύγοι οι περισσότεροι σταφιδοπαραγωγοί στην Ηλεία, εξαιτίας του καύσωνα και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ουσιαστικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στα σταφιδοχώρια του Πύργου η ζημιά είναι ήδη εμφανής σε μέρος της καλλιέργειας, για αυτό και αρκετοί παραγωγοί, προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής, άρχισαν να τρυγούν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Όπως τόνισε ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας Θανάσης Βομπίρης, η σταφίδακαι φέτος χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα αλλά η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 50%.
Μόνη ελπίδα πλέον για τους παραγωγούς που προέρχονται από μια δύσκολη οικονομικά τετραετία, με πολύ χαμηλό εισόδημα, είναι η αύξηση της τιμής, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποσβέσουν το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και να έχουν ένα κέρδος, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα τόσο να ξανακαλλιεργήσουν όσο όμως και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
«Ο τρύγος φέτος ξεκίνησε 15 ημέρες νωρίτερα λόγω καιρικών συνθηκών, της παρατεταμένης ανομβρίας, του καύσωνα και της χαμηλής παραγωγής που υπάρχει. Όταν είναι λίγα τα σταφύλια, ωριμάζουν νωρίτερα. Για τέταρτη χρονιά θα είμαστε με πολύ χαμηλό εισόδημα ή και καθόλου. Είχαμε δύο χρονιές που η τιμή ήταν στα 0,8 με 0,9 ευρώ, οπότε είμαστε κάτω από το κόστος. Η περσινή χρονιά ήταν στο κόστος, αλλά είχαμε περονόσπορο και πολλές ζημιές, οπότε δεν είχαμε παραγωγή και φέτος με την ξηρασία πάλι το εισόδημα θα είναι 50% όπως και η παραγωγή μας», εξήγησε ο κ. Βομπίρης. Για την ποιότητα τόνισε πως «είναι εξαιρετική, δεν έχει βρέξει να έχουμε σάπισμα, είναι όλα πεντακάθαρα, χωρίς προσβολές από αρρώστιες».
Τετραετής αδιαφορία από την πολιτεία
Παράλληλα, ο κ. Βομπίρης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας, τονίζοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι παραγωγοί σταφίδας κρατούν με νύχια κα με δόντια ζωντανή την καλλιέργεια, δίχως να λαμβάνουν την παραμικρή υποστήριξη.
«Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που πουλάγαμε κάτω από το κόστος παραγωγής και ουσιαστικά δεν είχαμε εισόδημα, η κυβέρνηση δεν μας στήριξε, με συνέπεια πολλοί σταφιδοκαλλιεργητές να έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Όσοι συνεχίζουν να τη διατηρούν, το κάνουν επειδή την αγαπούν αλλά αυτό πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις διότι η σταφίδα ήταν η “προίκα” της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Είναι προϊόν ταυτισμένο με την ιστορία του τόπου».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ επανέλαβε τη σταθερή του άποψη για άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιώνονται επαρκώς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι πληγέντες παραγωγοί.
Όπως τόνισε, η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα και προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, για την οποία δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση των αγροτών.
«Πολλά φυτά έχουν επηρεαστεί από τον καύσωνα έχουν πέσει τα μισά φύλλα και έχουν κιτρινίσει από την δίψα. Και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην επόμενη χρονιά. Γιατί μετά τον τρύγο τα φυτά αρχίζουν και “εγκυμονούν”. Κάποιοι παραγωγοί που έχουν πάθει ζημιά με τον καύσωνα έχουν κάνει αιτήσεις προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Όμως εμείς έχουμε πικρή πείρα γιατί δεν αποζημιωνόμαστε στο 100%. Μπορεί να μας βάλουν 25% και να αποζημιωθούμε στο 5%. Γι’ αυτό κι εμείς απαιτούμε εδώ και χρόνια να αλλάξει ο κανονισμός και να αποζημιωνόμαστε στο 100% για όλα τα παθογόνα αίτια», επισήμανε ο κ Βομπίρης.