Προσχέδιο του ΝΑΤΟ «αδειάζει» την αντιπολίτευση
Σε κεντρικό θέμα της σημερινής ημέρας αναδείχθηκε το ζήτημα της πρόσκλησης του NATO στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενώ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «απώλεια του πιο ισχυρού διαπραγματευτικού χαρτιού της χώρας».
Ωστόσο, το προσχέδιο της σημερινής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής μάλλον διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτό, όπως παρουσιάζεται στο πρακτορείο της ΠΓΔΜ MIA, η πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών (δημοψήφισμα, κύρωση στη Βουλή κλπ).
Στο κείμενο αναφέρεται ότι «Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 αποφασίσαμε ότι το NATO θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μόλις βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις. Προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων είναι η πλήρης εφαρμογή των εσωτερικών διεργασιών με βάση το πνεύμα της συμφωνίας για το όνομα».
«Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αρκετές από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διεργασίες και να επιταχύνουν την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα».
«Επιδεινώνεται το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη»
Τις πρωινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίασαν με καυστικό τρόπο κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι «Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως επιδεινώνεται. Αφού έβγαλε ψεύτες τους θεσμούς για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα σενάρια περί δήθεν τέταρτου μνημονίου, τώρα καταπιάνεται και με τον γγ του ΝΑΤΟ. Του θυμίζουμε λοιπόν ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι η “πλήρης επικύρωση της συμφωνίας” με την πΓΔΜ, δηλαδή η θετική ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος και της συνταγματικής αναθεώρησης».
«Επομένως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει: ή και ο κ. Στόλτενμπεργκ είναι ψεύτης ή η Ελλάδα δεν παραδίδει κανένα απολύτως διαπραγματευτικό όπλο και ο ψεύτης είναι ο ίδιος. Όσο για το διαρκές ψέμα του περί αναγνώρισης “εθνότητας”, ο πρωθυπουργός προ ημερών τον κάλεσε να κοιτάξει την ταυτότητά του για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. ‘Αλλο ιθαγένεια και άλλο εθνότητα. Τόσο δύσκολο είναι για το καλύτερο βιογραφικό της χώρας;» επισημαίνουν σε δηκτικό τόνο οι ίδιες πηγές.
«Παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωσή του είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι παραδίδει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε εθνική γραμμή εδώ και 27 χρόνια.
«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά
Σήμερα οι κ. Τσίπρας & Καμμένος ανοίγουν στα Σκόπια την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο μας, την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών. Έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Θα κριθούν & για αυτό από τον ελληνικό λαό pic.twitter.com/YYTuL8OdqY
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) July 11, 2018
Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά η οποία, με ανάρτησή της στα social media έκανε έκκληση να μην δοθεί πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO μέχρι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει ανάλάβει η γειτονική χώρα.
Επαναλαμβάνω την ύστατη αυτή ώρα την έκκλησή μου.
Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα και πριν ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Μην παραδώσει η χώρα μας όλα τα ατού και βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα.— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) July 11, 2018
«Αφερέγγυος ο Τσίπρας»
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζοντας «αφερέγγυο» τον πρωθυπουργό.
Αναλυτικά:
Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στον κ. Λεβέντη, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι πρώτα τα Σκόπια θα έκαναν δημοψήφισμα και θα άλλαζαν το Σύνταγμά τους και μετά θα τους δίναμε πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Λυπούμαστε που ο πρωθυπουργός είναι εντελώς αφερέγγυος, αφού τους βάζουμε στο ΝΑΤΟ πριν αυτοί κάνουν το παραμικρό. Τελικά, η κυβέρνηση επιλέγει τη μέθοδο του Fast Track για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Η υπογραφή των Πρεσπών γεννά τετελεσμένα. Η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.
Πηγή: efsyn.gr