FOLLOW US: facebook twitter

Πορφυρογέννητοι και μη

Ημερομηνία: 24-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Και ξαφνικά με αφορμή την αναφορά της κ. Φωτίου στη Βουλή ο λόγος για πορφυρογέννητους.

«Eμείς δεν είμαστε πορφυρογέννητοι σαν ελόγου σας» απευθύνθηκε η κ. Θεανώ κοιτάζοντας τους παρακαθήμενους τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Φρονώ σκόπιμο να ανατρέξω στην Ιστορία για να αποκτήσω- και να σας μεταφέρω- πλήρη γνώση της «γέννησης» του όρου και πως αυτός έχει καταγραφεί στο θυμικό των νεοελλήνων.

Εκ των αρχαιοτάτων χρόνων, τα ενδύματα αυτοκρατόρων και βασιλιάδων ήσαν όλα χρώματος πορφυρού. Το χρώμα αυτό προέκυπτε από την επεξεργασία σπάνιων και δυσεύρετων οστράκων και γι’ αυτό λογίζονταν πολύτιμα.

Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες μάλιστα, τύλιγαν τα νεογέννητα σε υφάσματα πορφυρά και έτσι πέρασε στην ιστορία ο όρος «πορφυρογέννητος». Όπερ στα καθ’ ημάς υπονοεί αυτόν που έχει γεννηθεί μεσ’ τη χλιδή και τα αξιώματα.

Εκ πρώτης όψεως η κ. Θεανώ δεν έχει άδικο. Βρίθουν παραδειγμάτων τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αυτών που η μοίρα μοίρανε με τύχη καλή.

Όπως επίσης ότι ο όρος «πλούσιος αριστερός» καταγράφεται στο συνειδητό μας σαν κάτι ανίερο και ανέντιμο. Σπάνια ίσως τα παραδείγματα «πορφυρογέννητων» που υπηρέτησαν ανιδιοτελώς το καλό της πατρίδας και του λαού.

Πλούσια όμως δυστυχώς αυτών που πατώντας στην αριστερή τους ιδεολογία έδρεψαν τους καρπούς του πλούτου.

Όπως ιστορικά ουδείς μίσησε τη δόξα το ίδιο πολλοί υπέκυψαν στα θέλγητρα των σύγχρονων σειρήνων ξεχνώντας αρχές και καταγωγή…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot