FOLLOW US: facebook twitter

Πολυχώρος Πολιτισμού και Τουρισμού οι δεξαμενές του παλιού οινοποιείου του ΑΣΟ στην Κουρούτα

Ημερομηνία: 04-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”70151″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Μήνυμα-χαιρετισμός προέδρου Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου Δημήτρη Κράλλη για το 1ο Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου 2018
-Μουσείο Ηλειακής σταφίδας στο χώρο αυτό το 2019

 

Το 1ο Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και διοργάνωσε το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, έδωσε το δικό του στίγμα στο δίπτυχο πολιτισμός- τουρισμός στην περιοχή μας, προδιαγράφοντας την θεσμοθέτησή του.   Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημήτρης Κράλλης σε μήνυμα – χαιρετισμό του, αναφέρεται στους στόχους και στις δράσεις του Κινήματος και του Φεστιβάλ, ανάμεσα στους οποίους είναι και η ανάδειξη ιστορικών χώρων της Αμαλιάδας, όπως οι δεξαμενές του παλαιού οινοποιείου στην Κουρούτα. Ειδικότερα ο κ. Κράλλης αναφέρει τα εξής:

Το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου με την ιδρυτική του διακήρυξη περιγράφει με σαφήνεια το περιεχόμενο της δράσης του, με την οποία επιχειρεί την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του Χελωνίτη Κόλπου υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Αντιλαμβάνεται ως μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το δίπτυχο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, δύο έννοιες άρρηκτα δεμένες και αλληλοτροφοδοτούμενες.

Η τουριστική ανάπτυξη, ως υποκείμενο παραγωγής οικονομικής υπεραξίας, αποκτά ιδιαίτερο νόημα, αν ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ διαχέεται στην τοπική κοινωνία. Εδώ ακριβώς προσδιορίζεται και η αιτία γέννησης του Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου.

Αυτό το φεστιβάλ δεν επηρεάζεται από τις επιλογές και τη φυσιογνωμία των υπαρχόντων φεστιβάλ, δεν ανταγωνίζεται ούτε επιδιώκει να αποτελέσει ένα ακόμα αυτονόητο συμπλήρωμα στο υπάρχον ηλειακό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Έχει ξεκάθαρη δική του πολιτιστική ταυτότητα επιδιώκοντας την ανάδειξη ιστορικών χώρων που συμβολίζουν τοπικές ιστορικές διαδρομές. Ένας τέτοιος χώρος είναι και οι δεξαμενές στο παλιό οινοποιείο του ΑΣΟ στην Κουρούτα, το οποίο εδώ και 92 χρόνια (1926-2018) αποτελεί ζωντανό ιστορικό φάρο της Αμαλιάδας συμβολίζοντας την σταφιδική παραγωγική επανάσταση.

Στον χώρο, που βρισκόμαστε σήμερα, διαπιστώνουμε με χαρά ότι ένας νέος φωτεινός επιχειρηματίας, ο Νίκος Καραφλός, συνοδοιπόρος στο κοινό μας όραμα, προέταξε το σεβασμό στα 92 χρόνια της ιστορίας του οινοποιείου. Οι δεξαμενές συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός πολυχώρου ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ υψηλών προδιαγραφών. Το 2019 στοχεύουμε ο χώρος να γίνει η Άνδρος του Ιονίου, δημιουργώντας Μουσείο Ηλειακής Σταφίδας με την παράλληλη λειτουργία εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή της Άνδρου.

Το δικό μας πολιτιστικό πρόταγμα καθορίζεται από τον ήχο των αναγκών για ενοποίηση των κατακερματισμένων πολιτιστικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν ως χώρους εκδήλωσης  των δραστηριοτήτων τους την Αρχαία Ήλιδα και το Κάστρο Χλεμούτσι.

Η σημερινή μας πολιτιστική εκκίνηση αποτελεί σπορά στο μέλλον του πολιτισμού. Ταυτόχρονα στοχεύει να συναντηθεί στο μέλλον με τις επιδιωκόμενες τουριστικές υποδομές, όπως αυτές περιγράφονται στην ιδρυτική μας διακήρυξη για τη δημιουργία Διεθνούς Τουριστικού Δασικού Χωριού Χελωνίτη Κόλπου.

Το Κίνημά μας πιστεύει ακράδαντα ότι η αδιάκοπη αναζήτηση του τοπικού ιστορικού νήματος αποτελεί αξιακό ιστορικό χρέος.  Σε αυτή την κατεύθυνση αναλάβαμε πρωτοβουλία ιστορικού και υψηλού συμβολισμού αποκαθιστώντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη του ιδρυτή της Αμαλιάδας, Δημάρχου και Βουλευτή του κόμματος του Χαρίλαου Τρικούπη, Χρήστου Αναγνώστη Δαλιάνη, 1838-1901. Με παρέμβαση του κινήματος και την σεμνή χορηγία των Αμαλιαδιτών της Διασποράς, Κουτρουμπή Κώστα και Παπαδάκου Ανδρέα, μεταμορφώσαμε τον τάφο του ιδρυτή της πόλης  από εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο σε ένα σεμνό και λιτό ταφικό μνήμα.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1536053704587-a7170f57-691e-2″ include=”70152,70153″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot