FOLLOW US: facebook twitter

Ποιοι μπαίνουν στην ρύθμιση των 120 δόσεων και για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ

Ημερομηνία: 24-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49922″ img_size=”full”][vc_column_text]Το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση, οφειλών άνω των 50.000 ευρώ προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, επικυρώνει νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Όπως τονίζεται, η αρχική απόφαση που εξέδωσε το εν λόγω υπουργείο και στην οποία υπάγονται τυχόν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, αλλά και όσα βρίσκονται υπό καθεστώς διμερούς διαπραγμάτευσης, θα συνεχίσουν να έχουν το ίδιο δικαίωμα, ακόμα και αν το χρέος τους είναι μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ. Άρα, θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση για υπαγωγή σε ανάλογη ρύθμιση οφειλών, ανεξάρτητα από το ύψος τους.

Με την κοινοποιούμενη Υ.Α. στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς Φ.Κ.Α. που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 αντί του προ ισχύοντος χρονικού ορίου της 31ης/12/2016. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, οι οφειλές να είναι βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται το ελάχιστο ποσό ανά δόση (50 ευρώ), όπως επίσης και ο μέγιστος αριθμός δόσεων (120). Επίσης, τονίζονται τα διαφορετικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση που ισχύουν ανάλογα με το ποσό της οφειλής, δηλαδή αν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ. Ειδική αναφορά γίνεται στις περιπτώσεις όπου η οφειλή υπερβαίνει το 85% του συνόλου και το χρέος κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 125.000 ευρώ και στη χρήση του κριτηρίου βιωσιμότητας. Πιο αναλυτικά, η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Ο οφειλέτης δύναται να ρυθμίσει την οφειλή του σε ισόποσες, μηνιαίες, τοκοχρεωλυτικές δόσεις ως ακολούθως:

1. Για οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έως 20.000 ευρώ, έχει εφαρμογή το άρθρο 5 της υπ’ αριθ. οικ. 62134/4100 (ΦΕΚ 4640/τ. Β’/29-12-2017) Υ.Α.. Σύμφωνα με το τελευταίο οι ρυθμίσεις που χορηγούνται έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

v Για συνολικές βασικές οφειλές προς Φ.Κ.Α. μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ:

  1. Τμηματική καταβολή του συνόλου της οφειλής, χωρίς διαγραφή κανενός ποσού.
  2. Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ

iii. Μέγιστος αριθμός δόσεων 36 v Για συνολικές βασικές οφειλές προς Φ.Κ.Α. από 3.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ:

  1. Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
  2. Στα φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. που υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους (διμερής) και ανέρχονται από 20.000,01 ευρώ έως 125.000 ευρώ ισχύουν τα παρακάτω:
  3. Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
  4. Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ

Μέγιστος αριθμός δόσεων 120

Το Κ.Ε.Α.Ο. χορηγεί ρυθμίσεις μόνο εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Ο τελευταίος θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για 5 έτη

Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών δεν μπορούν να περιλαμβάνουν διαγραφή βασικής οφειλής η οποία υπερβαίνει το 50% αυτής, i) η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης απαγορεύεται[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot