FOLLOW US: facebook twitter

Ποια είναι τα σημάδια της νευρικής ανορεξίας!

Ημερομηνία: 10-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”70512″ img_size=”full”][vc_column_text]Η νευρική ανορεξία είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Είναι πέρα από τις ανησυχίες για δίαιτες, περιττά κιλά και κακή ψυχολογία. Δυστυχώς είναι μια διατροφική διαταραχή που εισβάλει ξαφνικά και ύπουλα στην ψυχολογία όπου το άτομο χάνει κάθε πραγματική εικόνα του εαυτό του και αποκτά μια εικόνα στρεβλή και άρρωστη.  Φυσικά, το άτομο αργεί και αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την κατάσταση τις περισσότερες φορές.

Ποια είναι τα σημάδια της νευρικής ανορεξίας; Μπορείς να παλέψεις με αυτόν το δαίμονα; Η αλήθεια είναι πως η κατάθλιψη, οι ανασφάλειες, η μοναξιά μπορούν να είναι από τους παράγοντες που θα ανοίξουν την πόρτα στην νευρική ανορεξία. Όμως, μπορούμε να τα παλέψουμε όλα. Με αυτογνωσία, βοήθεια, θεραπεία και αποφασιστικότητα όλα γίνονται. Ίσως το να ξέρεις τα σημάδια μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις μια κατάσταση είτε δική σου, είτε φιλικού σου ατόμου.

Τα σημάδια της νευρικής ανορεξίας

Η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε ένα άτομο με ανορεξία και ένα άτομο που απλά κάνει δίαιτα για να χάσει κάποια κιλά είναι πρώτον, ότι το άτομο με ανορεξία προσπαθεί με την δίαιτα να ελέγξει τα συναισθήματα του. Όσο πιο αδύνατο είναι το άτομο, τόσο καλύτερα νιώθει. Η υγεία του δεν παίζει ρόλο, ο μόνος στόχος είναι να γίνει όσο το δυνατό πιο αδύνατο γίνεται. Μια φυσιολογική δίαιτα-διατροφή θα ήταν να ορίζει το άτομο το χρονικό διάστημα που θεωρεί εκείνο υγιές για να χάσει ήρεμα και φυσιολογικά τα περιττά κιλά.

Τα πρώτα σημάδια

1. Απότομη απώλεια βάρους

2. Κούραση

3. Αϋπνία

4. Ζαλάδες

5. Απώλεια μαλλιών

6. Ευερεθιστότητα όταν κάποιος τους μιλάει για φαγητό

7. Υπερφαγία και μετά εμετός

8. Εμμονή με την εμφάνιση τους

9. Άρνηση ως προς το βάρος

10. Ενοχές σε κάθε μπουκιά

11. Ζύγισμα τροφών

12. Μέτρημα με μεζούρα και καθημερινό ζύγισμα

13. Μέτρημα θερμίδων κάθε πιάτου

14. Κρύψιμο τροφών

15. Ιεροτελεστία πριν το φαγητό για να “ξεγελάσει” το άτομο τον εαυτό του

Και κάπως έτσι η λίστα δεν σταματά μιας και οι ποσότητες φαγητού μειώνονται τρομαχτικά και τα προβλήματα υγείας ακολουθούν το ένα το άλλο. Χαμηλή πίεση και αιματοκρίτης, οστεοπόρωση, καρδιακές ανωμαλίες, πεσμένη ψυχολογία, κατάθλιψη, σκέψεις αυτοκτονίας. Το ένα ψέμα ακολουθεί το άλλο ως προς το φαγητό και κάπως έτσι ο φόβος μήπως παχύνει, έχει γίνει ο χειρότερος εφιάλτης κάθε ατόμου. Τα κιλά είναι ελάχιστα και οι πιθανότητες επιβίωσης όσο πάνε και μικραίνουν.

Μίλα, ζήτα βοήθεια

Αν παρατηρήσεις τέτοιες συμπεριφορές σε ένα άτομο προσπάθησε να το βοηθήσεις. Όχι με το ζόρι γιατί θα σε απομακρύνει πλήρως από τη ζωή του. Προσπάθησε να πείσεις αυτό το άτομο να δει κάποιον ειδικό για αρχή, να μιλήσει για αυτά που νιώθει. Ακόμα και αν αρνηθεί τη βοήθεια σου, συμπαραστάσου δίπλα του και άκουσε το όταν έχει κάποια ανάγκη. Ίσως αυτό και μόνο να μπορέσει να βοηθήσει.

Αν πάλι βιώνεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα ή παρ όλη την άρνηση σου ξέρεις ότι η ανορεξία σου έχει χτυπήσει την πόρτα, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Σου υπόσχομαι πως κανείς δε θα σε κατακρίνει και θα είναι εκεί για σένα σε κάθε βήμα οι δικοί σου άνθρωποι. Πάρε την ζωή σου στα χέρια σου. Ζήτα βοήθεια και χτίσε και πάλι τον εαυτό σου από την αρχή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot