FOLLOW US: facebook twitter

Πες μου μια λέξη

Ημερομηνία: 16-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39356″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα ίδια μέρη…

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΝ ΡΙΖΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΝ ΕΞΕΤΥΠΩΘΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΕΧΩΝ ΕΤΟΣ 1955 ΕΙΣ ΠΡΩΤΗΝ ΕΚΔΟΣΙΝ ΕΝ ΤΩ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΩ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΙ ΣΙΑΣ»

Έβλεπα όλα αυτά τα παλιά βιβλία και εξερευνούσα τα μυστικά της συλλογής με το ίδιο δέος που ένας αρχαιολόγος εισέρχεται μετά από χιλιετίες σιωπής στα άδυτα ενός ταφικού θαλάμου. Τι απίστευτα πράγματα έχουν γραφτεί… Τι απύθμενη γνώση κρύβεται σε αυτούς τους παραμελημένους θησαυρούς.

Κιτρινισμένες σελίδες που λάμπουν σαν το χρυσάφι! Δεν θα σταθώ όμως στα επιλεγμένα άπαντα του Βολταίρου, στα σχέδια του Νταβίντσι, στον Φαίδρο του Πλάτωνα, στα δοκίμια του Μπωντλαίρ, στην «Θεωρία των Χρωμάτων» του Γκαίτε, στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και στα τόσα και τόσα ανεκτίμητης ομορφιάς και αξίας κείμενα. Θα μείνω μόνο σε ένα ταπεινό «ΕΥΧΡΗΣΤΟΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ» του 1955.

Ω μα πόση σοφία βρίσκεται εκεί μέσα! Εμείς, οι ακρωτηριασμένες γλωσσικά γενιές τους μονοτονικού και των greeklish, δεν γνωρίσαμε στην καθημερινή πρακτική την γλώσσα των αρχαίων αλλά πολύ χειρότερα ούτε την γλώσσα των ποιητών μας, που αναβίωσαν το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος.

Μας έκοψαν τον ομφάλιο λώρο, ενώ είναι βέβαιο πια ότι θα έπρεπε να έχουμε διατηρήσει ανέπαφη τη σχέση μας με το μακρινό όσο και με το κοντινό παρελθόν μας. Ανοίγω τυχαία τις σελίδες του και καθίσταμαι αυτόπτης μάρτυρας της κομψότητας των λέξεων, κοινωνός των βαθύτερων νοημάτων και των πρώτων αιτιών τους. «Επίδοσις (η), εως = αύξησις, πρόοδος, ΙΙ αφοσίωσις εις τι, ενασχόλησις, ΙΙ, εγχείρισις (εγγράφου)».

Ή αλλού, «μιθριδατισμός (ο), = η βαθμιαία συνήθεια του οργανισμού εις τα δηλητήρια, ώστε να μη κινδυνεύει εξ αυτών». Εντυπωσιακό, ακόμη και χωρίς τις ψιλές, τις δασείες ή και τις περισπωμένες. Είδα και μία τελευταία αλλά αυτή την αναζήτησα επί τούτου. «Λέξις (η) = φράσις, ΙΙ ο μικρύτατος λόγος ο εκφράζων μίαν μόνον έννοιαν και η γραπτή παράστασις αυτού».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot