FOLLOW US: facebook twitter

Περιορισμοί και απαγορεύσεις στο κυνήγι

Ημερομηνία: 14-08-2024 | Συντάκτης:

Τι περιλαμβάνει η ρυθμιστική απόφαση του Δασαρχείου Πύργου

Εκδόθηκε χθες από το Δασαρχείο Πύργου η απόφαση που ρυθμίζει το κυνήγι για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, από από 20 Αυγούστου 2024 μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται το κυνήγι των αποδημητικών πουλιών (τρυγόνι, κλπ) από 20-082024 έως 14-09-2024 μόνο στις ζώνες διάβασης πουλιών όπως έχουν καθοριστεί από αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας και από 15-09-2024 έως 28-02-2025 παντού όπου επιτρέπεται το κυνήγι όλες τις μέρες. Εξαιρούνται οι περιοχές που υπάρχει γενική απαγόρευση της άσκησης θήρας. Για το Τρυγόνι καθορίζεται συνολικά, ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 36.000 άτομα. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε)

Για τα είδη Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι, και Καλημάνα που η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά το καθεστώς διατήρησής τους, θεσπίζεται η υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσής τους ανά κυνηγό και έξοδο, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), ομοίως με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι, χωρίς εθνικό όριο κάρπωσης.

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής καταγραφής της κάρπωσης των 14 αυτών ειδών , θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά την έκδοση της ετήσιας άδειας θήρας με τη διαδικασία που προβλέπεται ανωτέρω για το τρυγόνι.

Επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο και μόνο κάθε Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή από 20-08-2024 έως 14-09-2024 μόνο στις ζώνες διάβασης πουλιών όπως έχουν καθοριστεί από αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας και από 15-09-2024 έως 28-02-2025 παντού όπου επιτρέπεται το κυνήγι. 

Επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού από 15-09-2024 έως 10-01-2025 μόνο κάθε Τετάρτη – Σάββατο –Κυριακή (1 λαγό/ημέρα/κυνηγό). Περιορίζεται  η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 1509-2024 μέχρι και 28-02-2025 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως, το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa).

Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δίωξης δεν ισχύει κατά τη δράση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που συγκροτούνται από τις Δασικές Υπηρεσίες στα πλαίσια του άρθρου 259 του Δασικού Κώδικα και των ομάδων κυνηγών που δραστηριοποιούνται δυνάμει της υπό στοιχεία 147/21886/25.01.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 313).

Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) καθώς και του πετροκούναβου (Martes foina) από 15-09-2024 μέχρι και 20-01-2025 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21-01-2025 μέχρι και 28-02-2025 χωρίς σκύλο δίωξης μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί αρουραιόπληκτοι.

Ποιες απαγορεύσεις προβλέπονται

Απαγορεύεται το κυνήγι:  Στο  καταφύγιο άγριας ζωής  Ερυμάνθου (Λαμπείας-Κούμανι), σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από τις ακτές, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Σε πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά ή οικισμούς και σε ακτίνα 250 μέτρων από την τελευταία κατοικία τους και σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένες οικίες.  1.5. Της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, νομέα ή μισθωτή σε: α) Αμπελώνες, από την έναρξη της περιόδου της θήρας μέχρι τη λήξη του τρυγητού  β) Αθέριστους λειμώνες γ). Καλλιεργούμενες εκτάσεις και στους οπωρώνες, εφόσον η άσκηση της θήρας μέσα σε αυτά βλάπτει τη καλλιέργεια και  δ) Σε περιφραγμένες εκτάσεις 1.7. Στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν δασικές απαγορευτικές διατάξεις κυνηγίου.

Επίσης απαγορεύεται αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους. 1.10. Οι ημιαυτόματες και επαναληπτικές καραμπίνες να φέρουν περισσότερα από τρία φυσίγγια, από τα οποία το ένα στην θαλάμη και δύο στην αποθήκη του κυνηγετικού όπλου.

Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.                                            

Οι νέοι κυνηγοί θα δίνουν εξετάσεις στο Δασαρχείο  Πύργου,  κάθε 1η και 16η εκάστοτε μήνα και ώρα 09:00 – 10:00 π.μ.  Σε περίπτωση που είναι Σαββατοκύριακο ή αργία  οι εξετάσεις θα γίνονται την επόμενη εργάσιμη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot