Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Η ΠΕ.Δ.Η. για το συνέδριο «Άχρονη Ελλάδα» στην Oλυμπία
Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην στεφόταν με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο «Τimeless Greece” ήτοι «άχρονη Ελλάδα» που διεξήχθη το 3ήμερο 20-31 Αυγούστου στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, τόσο κοντά στο Ιερό Άλσος (Άλτι) και το στάδιο των αρχαίων προγόνων. Και πώς ν’αποτύχει αφού όλοι ανεξαιρέτως, σύνεδροι και εισηγητές είναι προσηλωμένοι και μελετούν κάθε μορφής αρχαιοελληνικό υλικό που έχει σωθεί στο διάβα του χρόνου καθώς και τις γραπτές πηγές που αναφέρονται στην ανεπανάληπτης ελληνικής αρχαιότητας. Τα συμπεράσματα κάθε ελληνιστή ερευνητή με τη μορφή εικοσάλεπτων ή και πιο σύντομων παρουσιάσεων (και πιο συχνά με τη χρήση ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού) αποτέλεσαν το αξέχαστο αυτό 3ήμερο συνέδριο από τις 8.30 το πρωί έως αργά το απόγευμα (8.00) φυσικά με τ’απαραίτητα διαλείμματα.
Μέλη της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας παρακολούθησαν διάφορες παρουσιάσεις με προτεραιότητα σε αυτές που είχαν θέμα τη σχέση των αρχαίων ελλήνων με το φυσικό τους περιβάλλον, αν και ομολογουμένως ήταν πολύ δύσκολη η επιλογή γιατί όλες οι παρουσιάσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και λίγο ή πολύ όλες σχεδόν εμπεριείχαν την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος . Πραγματικά όταν έμπαινες στο συνεδριακό κέντρο καθηλωνόσουν και παρέμενες όσο περισσότερο μπορούσες, τόσο καθηλωτικό είναι ν’ακούς για τους αρχαίους Έλληνες από τόσο ειδικούς που σου μιλούσαν με αποδείξεις και μόνο με αποδείξεις. Όχι με το γλωσσικό ύφος που συναντάμε στα πάμπολλα εθνοπατριωτικά έντυπα και σάϊτς, τα αστήρικτα λόγια με τον έντονο συναισθηματισμό, την αυθαίρετη ωραιοποίηση και τις μισές αλήθειες, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Συμπεράσματα βασισμένα μόνο σε επιστημονικές έρευνες (συχνά μακροχρόνιες) .
Το αμέσως επόμενο θετικό του συνεδρίου ήταν ότι μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθούσαν ερωτήσεις από συνέδρους και ακροατές που κρατούσαν αμείωτη την έμφυτη περιέργεια και φιλομάθεια τους καθενός μας, ενώ αν τύχαινε να ρωτά σύνεδρος της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με του εισηγητή τότε απολάμβανες αυθεντικό επιστημονικό διάλογο , έστω κι αν, ως αδαής, συχνά δεν καταλάβαινες όσα έλεγαν. Άλλωστε οι συζητήσεις μεταξύ των ερευνητών δεν σταμάτησαν ποτέ αφ’ότου ξεκίνησε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι της 1ης μέρας ο πρώτος εισηγητής. Στον άνετο χώρο του φουαγιέ συνέχιζαν τη συζήτηση μπροστά από τις αναρτημένες στους τοίχους γραπτές περιλήψεις της εργασίας τους. Εξάλλου αυτός ο ζωντανός διάλογος και η ώσμωση ανάμεσα σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους είναι απαραίτητος και γι’αυτό βασικός σκοπός των συνεδρίων, γιατί συντελεί στην ενοποίηση των επιστημονικών γνώσεων και στην εξαγωγή πιο καθολικών (συνολικών) και πιο στέρεων συμπερασμάτων. Διάλογος δημιουργικός και παραγωγικός που συχνά οδηγεί σε αναθεωρήσεις ή και σε νέες θεάσεις (οπτικές γωνίες) εκτός από προσθέσεις και γενικεύσεις.
Περήφανοι για έναν δικό μας άνθρωπο
Δεν θα χάναμε με τίποτα τις δύο εισηγήσεις του κ. Κώστα Κοτσανά, του επιστήμονα ερευνητή που αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστημονική γνώση και την τεχνολογική πρακτική των αρχαίων προγόνων. Δεν είναι μόνο επειδή είναι συντοπίτης μας και με τα δύο μουσεία του ανεβάζει αισθητά το πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση που ταιριάζει στο νομό μας, λόγω αρχαίας Ολυμπίας. Είναι κι επειδή η έρευνά του πάνω στον μηχανισμό των Αντικυθήρων αποτελεί τομή στα μέχρι τώρα δεδομένα γι’αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας .
Όμως, αν σ’αυτό το δελτίο τύπου θελήσουμε να μπούμε στην ουσία και στις συγκεκριμένες κι αποδεδειγμένες πληροφορίες που συλλέξαμε από το συνέδριο, θα γίνουμε ασεβείς απέναντι στη φιλόξενη εφημερίδα και στην ευγενική παραχώρηση του χώρου της. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να σας πείσουμε ότι χρειάζεται να επανέλθουμε με δύο το λιγότερο κείμενα όχι της μορφής «δελτίο τύπου» αλλά «άρθρου» με τίτλο τι άλλο «άχρονη Ελλάδα – συμπεράσματα από ένα συνέδριο».