FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλήνιες: Ποδαρικό για τα ΕΠΑΛ με χαμόγελο!

Ημερομηνία: 07-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28800″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπαίνουν στη μάχη των Πανελληνίων σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων

Πρεμιέρα πανελλαδικών χθες για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και της Ηλείας, και η εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας κύλησε ομαλά και με χαμόγελα. Τη σκυτάλη σήμερα, παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που θα εξεταστούν επίσης στο ίδιο μάθημα.

Στα δυο εξεταστικά κέντρα της Ηλείας, το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, προσήλθαν 172 από τους 240 συνολικά υποψηφίους και η διαδικασία κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα καθώς τα θέματα δόθηκαν στους μαθητές στην ώρα τους και δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερες διευκρινήσεις.

Το κείμενο που επιλέχθηκε για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας των ΕΠΑΛ ήταν του Γιώργου Θεοτοκά από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» και αφορούσε τις «παραινέσεις ενός πατέρα στην εποχή μας».

Παράλληλα οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν σε ένα άρθρο 450-500 λέξεων που θα δημοσιευόταν στο περιοδικό του σχολείου τους θέματα που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι εντάσεις.

«Σήμερα (σ.σ. χθες), πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι εξετάσεις διεξήχθησαν ομαλά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, στα δυο εξεταστικά κέντρα, στο 2οΕΠΑΛ Πύργου και στο 2ο ΕΠΑΛ της Αμαλιάδας. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, αφού από τους 240 υποψήφιους προσήλθαν 172» τόνισε ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το θέμα, από τις πρώτες εκτιμήσεις των μαθητών ήταν προσιτό και εύκολα επεξεργάσιμο. «Ήταν κατανοητό και οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν ήταν ελάχιστες. Από τις πρώτες αντιδράσεις, τα παιδιά έδειξαν ικανοποιημένα. Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο (σ.σ. σήμερα), στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψήφιους των ΓΕΛ και εκτιμώ ότι και εκεί θα είναι αποτελεσματικές».

Πάντως, τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. Έτσι, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος η διαδικασία των εξετάσεων είναι απλή, σε σχέση με την περυσινή «σπαζοκεφαλιά» της παράλληλης διενέργειας εξετάσεων με δύο συστήματα, λόγω της μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Εξάλλου, όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, εξεταζόμενοι στο σύνολο των μαθημάτων που είχαν δηλώσει.

Νίκος Γκουβέρος

«Το θέμα αφορούσε τη σύγκρουση των εφήβων με τους γονείς και θεωρώ ότι ήταν εύκολο θέμα, γιατί είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα. Δεν ήταν θέμα που είχαμε διδαχθεί άμεσα, ήταν συνδυαστικό και οι περισσότεροι το έγραψαν από αυτό που ζουν καθημερινά. Όσον αφορά τη συνέχεια, πάντα υπάρχει άγχος αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

Τζουλιάνο Τέρβολι

«Το θέμα ήταν εύκολο γιατί το ζούμε στην καθημερινή μας ζωή και θα μπορούσε να το λύσει ο οποιοσδήποτε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και θεωρώ ότι είμαι προετοιμασμένος και για τη συνέχεια. Ήταν πρώτη φορά που συμμετείχα στις πανελλαδικές και το άγχος της πρώτης φοράς μου έφυγε».

Μάιρα Ζαχαροπούλου

«Έγραψα πάρα πολύ καλά γιατί τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα. Θεωρώ ότι έγραψα μια πολύ καλή έκθεση και ελπίζω να τα έχω πάει καλά. Προσωπικά δεν είχα καθόλου άγχος, τα παιδιά τα είδα λίγο ανήσυχα, όταν ήρθαν τα θέματα νιώσαμε λίγο περίεργα αλλά όταν τα είδαμε, το κείμενο και τις ασκήσεις που ήταν εύκολα, πήγαν όλα μια χαρά. Πλατιά χαμόγελα λοιπόν γιατί είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που γράψαμε. Ήταν τέλεια! Τώρα για τη συνέχεια ίσως υπάρχει και λίγο άγχος γιατί το πρώτο μάθημα ήταν εύκολο, τα άλλα θα δείξει…».

Μαρίκα Τρόκα

«Η αλήθεια είναι ότι τα περίμενα πιο δύσκολα. Ήταν όμως αρκετά εύκολα και το θέμα της έκθεσης εύκολο και πιστεύω ότι τα πήγαμε μια χαρά. Τη σύγκρουση εφήβων με γονείς όλοι σε αυτή την ηλικία την αντιμετωπίζουμε οπότε και βιωματικά μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη. Το άγχος με το θέμα αυτό έφυγε και συνεχίζουμε δυναμικά».

Φιλολογική ομάδα φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ»: Θέματα μέτριας δυσκολίας

Ως μέτριας δυσκολίας, χαρακτήρισε τα θέματα της Νεοελληνικής γλώσσας των Επαγγελματικών Λυκείων η φιλολογική ομάδα του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ». «Το δοθέν κείμενο στο οποίο ζητήθηκε περίληψη είναι στοχαστικό δοκίμιο του Γεωργίου Θεοτοκά και απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Οι παρατηρήσεις του β’ μέρους ήταν αναμενόμενες αλλά απαιτούσαν τη συγκέντρωση των υποψηφίων και καλή γνώση της θεωρίας. Τέλος, τα ζητούμενα στο θέμα της έκθεσης αφορούσαν τις συγκρούσεις εφήβων και ενηλίκων και τους τρόπους γεφύρωσης των σχέσεών τους.

Ήταν κατανοητά και μπορούσαν να αναπτυχθούν επαρκώς από τους άρτια προετοιμασμένους μαθητές. Το θέμα της έκθεσης προερχόταν από την ύλη της Α’ Λυκείου».

Σχόλιο από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας: Τα θέματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΕΠΑΛ, σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

«Φέτος το χορό των Πανελλαδικών Εξετάσεων έσυραν πρώτοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ ξεκινώντας με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Το κείμενο που δόθηκε για επεξεργασία ήταν διασκευασμένο απόσπασμα από το έργο του Γιώργου Θεοτοκά «Στοχασμοί και Θέσεις» και αφορούσε τις συμβουλές που δίνει ένας γονιός στο παιδί του, τονίζοντας τις αξίες που ο νέος οφείλει να ακολουθήσει στην πορεία της ζωής του.  Στη συνέχεια, οι μαθητές έπρεπε να αναπτύξουν σε μια παράγραφο τη σημασία του κάθε επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το αν είναι χειρωνακτικό ή πνευματικό. Οι υπόλοιπες ασκήσεις σχετίζονταν με την ανάπτυξη και τη συνοχή παραγράφου, τα συνώνυμα- αντώνυμα, την επιλογή του γραμματικού προσώπου και την επισήμανση φράσεων με μεταφορική σημασία. Στην παραγωγή λόγου-έκθεση ζητήθηκε οι μαθητές να συντάξουν ένα άρθρο καταγράφοντας θέματα που δημιουργούν συγκρούσεις στις σχέσεις εφήβων-ενηλίκων μέσα στην οικογένεια και προτείνοντας τρόπους με τους οποίους μπορούν να αρθούν αυτές οι εντάσεις».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia