FOLLOW US: facebook twitter

Πάγωσε η τροφοδοσία της αγοράς με χειμερινά λαχανικά

Ημερομηνία: 03-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Παγωμένο χωράφι με λάχανα  στο Αργος, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015. Ισχυρός παγετός επικράτησε για ακόμα μία νύχτα στην Αργολίδα με το θερμόμετρο να φτάνει του -7 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τον σταθμό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Πυργέλα Άργους. Με το θερμόμετρο ανάμεσα στους -4 και τους -7 βαθμούς Κελσίου όλη την νύχτα στον Αργολικό κάμπο, πάγωσαν ακόμα και τα νερά στο ποτάμι της Πάνιτσας στο Άργος. Οι ζημιές που έχει δημιουργήσει ο παγετός στις αγροτικές καλλιέργειες ( εσπεριδοειδή και κηπευτικά) είναι μεγάλες και οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για τις ανακοινώσεις αιτήσεων αποζημιώσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός φέρνουν πολλά προβλήματα στην Ηλεία με τους παραγωγούς να χάνουν πάλι τη σοδειά τους

Ένα ακόμα πλήγμα ήρθε να προστεθεί στην παραγωγή των χειμωνιάτικων λαχανικών, τα οποία από τα μέσα Οκτωβρίου που ξεκίνησαν να πέφτουν οι θερμοκρασίες αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να σημειώνεται έλλειψη στην αγορά και οι τιμές παραγωγού να κινούνται ανοδικά σε αντίθεση με την περσινή σεζόν που η καλοκαιρία του χειμώνα οδήγησε στην ταυτόχρονη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων. Φέτος ο βαρύς χειμώνας με τον παγετό και το χιονιά των τελευταίων ημερών έπληξε τόσο τις υπαίθριες όσο και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και αναμένεται ότι μετά τα μέσα Γενάρη θα ενταθεί η έλλειψη που υπάρχει ήδη στην αγορά ειδικά για κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι και σαλάτες.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα φανούν ζημιές και σε άλλα είδη καλλιεργειών, όπως για παράδειγμα στις ντομάτες θερμοκηπίου οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα κόκκινες όπως θα έπρεπε.

«Δεν αναπτύσσονται, δεν μεγαλώνουν τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Ενώ ελλείψει ποσοτήτων και αυξημένης ζήτησης δίνεται περαιτέρω ώθηση στις τιμές», σημειώνει χαρακτηριστικά στο Agronews ο γεωπόνος Βασίλης Βελησάρης.

Ήδη οι τιμές για τους παραγωγούς κουνουπιδιού που συνεργάζονται με τη λαχαναγορά της Αθήνας έφτασαν τα 1,80-2,00 ευρώ το κιλό συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία από τα 1,20 ευρώ το κιλό που ήταν στα μέσα Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβρη οι τιµές τους είχαν πέσει στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ και για το μαρούλι που ήταν στα 25-30 λεπτά το κομμάτι το Νοέμβριο, πλέον οι τιμές διπλασιάστηκαν και αγγίζουν τα 60 λεπτά.

Επίσης, λόγω των μικρών διαθέσιμων ποσοτήτων και της μεγάλης ζήτησης το μπρόκολο πωλείται από τους παραγωγούς στα υψηλά των 1,30-1,50 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρουν παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα στο Agronews.

Στην Ηλεία οι αγρότες μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις του φθινοπώρου τώρα με τον παγετό βλέπουν να χάνεται και πάλι η παραγωγή τους καθώς πλήττονται οι πατάτες όπως και άλλες καλλιέργειες με κηπευτικά (μαρούλια, κολοκύθια, φασολάκια).

Πηγή Agronews.gr  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot