«Ο Πολυχώρος Πολιτισμού θα ακτινοβολεί τον Ελληνικό Πολιτισμό»: Λαμπρά εγκαίνια του Πολυχώρου Πολιτισμού δήμου Ήλιδας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71671″ img_size=”full”][vc_column_text]
Μεγάλη στιγμή της διπλής τελετής οι βραβεύσεις του ΠτΔ και των διακεκριμένων επιστημόνων
Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα για τις ανθρώπινες αξίες στη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του δήμου Ήλιδας και την κήρυξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, στην Αμαλιάδα, το απόγευμα του Σαββάτου. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, έδωσε βαρύνουσα σημασία στο διπλό γεγονός των εγκαινίων και του Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας και η ομιλία του για την αρχή της αριστείας, τα όσα ανέφερε το επιστημονικό δυναμικό αλλά και την ανάγκη για κάνουν οι Έλληνες ενωμένοι σημαντικά πράγματα, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τους παρευρισκόμενους. Η βραδιά ήταν μια γιορτή των αξιών και της επιστήμης, με πρωταγωνιστές επιστήμονες που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως μικρούς “Θεούς” όταν καταφέρνουν μέσα από την έρευνά τους να αντιμετωπίσουν σημαντικές ασθένειες που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, όπως ο Νομπελίστας Harald zur Hausen και η ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου που ήταν και τα τιμώμενα πρόσωπα.
Τα εγκαίνια
Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας των εγκαινίων πραγματοποίησαν μαζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στο προαύλιο του Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, ενώ νωρίτερα τελέστηκε ο αγιασμός.
Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, μετά το πέρας του αγιασμού, ενέπλεξε το εγκώμιο του αειμνήστου Μητροπολίτη Γαλλίας Μελετίου, θείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ευεργέτη της Ηλείας και ιδιαίτερα της Αμαλιάδας. Είχε ευεργετήσει τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο που υπηρετούσε μαζί του στη Γαλλία, ενώ με υποτροφία στη Γαλλία σπούδασε και ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός. Ο Σεβασμιότατος θυμήθηκε και τις στιγμές που ο αδερφός του βρέθηκε έγκλειστος στις παλιές φυλακές το 1954, λόγω παράνομου κυνηγίου σε νεαρή ηλικία, όπου η μητέρα τους έσπευσε να πληρώσει και να αφεθεί ελεύθερος.
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «… αισθάνομαι υπερήφανος που εγκαινιάζουμε μαζί τον πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων”. Πρόσθεσε ότι αυτό το κτίριο πολιτισμού άξιζε και έπρεπε να είχε χρόνια τούτος ο δήμος, με αυτή την ακτινοβολία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «… σε αυτό το χώρο στα χρόνια που θα έλθουν, αυτό εδώ το κτίριο θα ακτινοβολεί τον ελληνικό πολιτισμό που όλοι εδώ γνωρίζουμε στην ευρύτερη περιοχή τι ρίζες έχει και πως από εδώ ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο με τη γειτονική Αρχαία Ολυμπία».
Αναφερόμενος στη δημιουργία του πολυχώρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «… χαίρομαι, διότι είναι δημιούργημα διαχρονικό, συνεργασίας διαφορετικών κυβερνήσεων που δείχνει ότι σε αυτό τον τόπο τα σημαντικά και τα μεγάλα τα κάνουμε όταν υπάρχει συνέχεια, όταν κρατάμε από καθένα αυτό που είναι θετικό». Έκλεισε την αντιφώνησή του λέγοντας πως «…ότι σημαντικό καταφέραμε σε αυτόν τον τόπο, το καταφέραμε ενωμένοι και αναγνωρίζοντας στο κάθε ένα αυτό που του αναλογεί».
“Κόμβος ανοιχτής πολιτισμικής επικοινωνίας”
Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος υποδέχθηκε στην ομιλία του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους παριστάμενους. “Η παιδεία που αλλάζει τον κόσμο είναι αυτή που μετασχηματίζεται σε βίωμα και έργο και παραδειγματίζουν θετικά και κινητοποιούν τους πολίτες προς την κατεύθυνση της ατομικής και συλλογικής βελτίωσης. Ο πολιτισμός ως συστατικό στοιχείο αλλά και λαμπρό αποτέλεσμα της παιδείας, για να προσλάβει τη μέγιστη αξία του, δεν αρκεί να περνά και να εντυπωσιάζει στιγμιαία όπως συμβαίνει με πλείστες όσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται τόσο στο δήμος μας όσο και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Ο πολιτισμός πρέπει να φωλιάζει στην καθημερινότητα των πολιτών και των συνολικοτήτων της κοινωνίας και να προσφέρεται απλόχερα σε όσους θέλουν να γίνουν κοινωνοί του. Οι καλλιτέχνες, οι ανήσυχοι του κόσμου, πρέπει να έχουν χώρο που να τον αγαπούν και να τους αγαπά. Αυτό ακριβώς είναι ο πολυχώρος που εγκαινιάσαμε σήμερα. Ένας τόπος για τους ανήσυχους, ένα σπίτι για την δημιουργία, ένας κόμβος ανοιχτής πολιτισμικής επικοινωνίας, ένα σπίτι για τις ψυχές που απελευθερώνονται μέσα απο την τέχνη και μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι πέρα από τον στενό ορίζοντα της καθημερινότητας” είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ήλιδας. Σημείωσε ακόμα πώς η κοινωνία δεν εμβαθύνει στην παιδεία, έχοντας πια έναν ρόλο θεατή της παιδείας και του πολιτισμού, ενώ μίλησε ακόμα για την εσωστρέφεια, την συρρίκνωση της δημιουργίας, την απαξίωση του ταλέντου και την αποθέωση της γενίκευσης. Και αναφέρθηκε στην αξία του πολυχώρου και της προοπτικής που δημιουργεί στον πολιτισμό της περιοχής. Επίσης έκανε ιστορικές αναδρομές και αναφορές στην ανάδειξη της αρχαίας Ολυμπίας και την απόκρυψη της αξίας και του ρόλου της αρχαίας Ήλιδας, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην επανένωση των δύο αυτών ιστορικών τόπων. “Γιορτάζουμε και εγκαινιάζουμε απόψε την ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της απλής αντίληψης, τη δυνατότητα να συνδυάσουμε τη γνώση του επιστητού, την επιστήμη που εκπροσωπείται από τους εξέχοντες επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο με τη δύναμη της μουσικής, της ποίησης και της θαυμαστής γλυπτικής του Στάθη Λεοντή. Για να δραπετεύσουμε από την παθητικότητα και να απελευθερώσουμε ένα υπαρκτό και αυξανόμενο κίνημα πολιτισμού και γνώσης, ικανό να εκπέμψει μηνύματα αντάξια της ιστορίας μας…”.
Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη όπου επί της θητείας του μελετήθηκε και ξεκίνησε αυτό το έργο, όπως και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου. Στάθηκε δε, στον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα.
Η υφυπουργός Παιδείας και ιατρός Μερόπη Τζούφη, αναφέρθηκε στην ιατρική χημεία και το ρόλο της στην βελτίωση του επιπέδου της δημόσιας υγείας. Στάθηκε στα δύο τιμώμενα πρόσωπα Harald zur Hausen και Βάσω Αποστολοπούλου, τους οποίους ευχαρίστησε για την επιστημονική προσφορά τους και όλα όσα κάνουν για την ανθρωπότητα μέσα από τα επιτεύγματα τους. Έκλεισε δε λέγοντας πως το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις προσπάθειες να επαναφέρει στον τόπο το πνευματικό του κεφάλαιο.
Ο Καθηγητής Harald zur Hausen
Οι ομιλίες των Καθηγητών και οι βραβεύσεις: Μικροί θεοί οι Harald zur Hausen και Βάσω Αποστολοπούλου
Συγκινήθηκαν και συγκίνησαν με τις ομιλίες τους οι Καθηγητές Harald zur Hausen και Βάσω Αποστολοπούλου, που ήταν και τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης του Σαββάτου.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής καθηγητής Harald zur Hausen, είναι ο άνθρωπος που μπορούμε να πούμε έδωσε ελπίδα στις γυναίκες όλου του κόσμου, καθώς μέσα από την έρευνά του ανακάλυψε τον ιό HPV και οδήγησε στην αποθεραπεία του καρκίνου του τραχήλου. Μιλώντας στα αγγλικά, ανέλυσε μια σειρά δεδομένων για τον καρκίνο, σχετικά με τα αίτια που τον προκαλούν, τα στατιστικά δεδομένα και τις έρευνες ανά τον κόσμο. Το ποσοστό επηρεασμού ανδρών και γυναικών, τις περιοχές υψηλού κινδύνου με βάση τις διατροφικές συνήθειες. Έκανε μια μεγάλη παρουσίαση σε όλα τα δεδομένα της ασθένειας που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και που η επιστημονική κοινότητα πασχίζει για να αντιμετωπίσει, ανακαλύπτοντας τις θεραπείες εκείνες που αντιμετωπίζουν επιτυχώς τον καρκίνο.
Η Καθηγήτρια Βάσω Αποστολοπούλου
Η αναδρομή στην πορεία της Βάσως Αποστολοπούλου
Η κορυφαία καθηγήτρια και ερευνήτρια ανοσολογίας από την Αμαλιάδα, Βάσω Αποστολοπούλου, επιστράτευσε το χιούμορ της για να παρουσιάσει την προσωπική, οικογενειακή και επιστημονική της διαδρομή. Δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την επιστροφή στον τόπο των γονιών της και ξεκίνησε εξιστορώντας το πως γνωρίστηκαν ανάμεσα στις παραλίες της Κουρούτας και του Παλουκίου, τη μετάβαση στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, τη γέννηση της ιδίας και του αδερφού της και την λαμπρή επιστημονική πορεία της τα τελευταία 25 χρόνια. Τις περισσότερες από 100 διακρίσεις και βραβεία που έλαβε σε όλο τον κόσμο και την ευρύτερη ερευνητική δράση για τον καρκίνο. Με τις ομάδες της έχει ανακαλύψει το εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος, ενώ όπως τόνισε κάνει έρευνες για την δημιουργία εμβολίου για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και την απεξάρτηση του οργανισμού απο τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ο Δρ. Γιάννης Σωτηρόπουλος
Ανάμεσα στους βραβευθέντες και συμμετέχοντες στο συνέδριο, ήταν σημαντική η παρουσία του Αμαλιαδίτη Καθηγητή Γιάννη Σωτηρόπουλου απο το Πανεπιστήμιο Minho της Πορτογαλίας, όπου αυτή την περίοδο εργάζεται για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάϊμερ, μέσα απο το χώρο της νευρο-χημείας, με ένα πολύ σημαντικό έργο…
Η Δρ. Ελισάβετ Ματσούκα
Ποιοι βραβεύτηκαν
Με τις βραβεύσεις του 19ου Συνεδρίου Ιατρικής και Χημείας, έκλεισε το κύριο μέρος της βραδιάς.
Τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με μεγάλο επίχρυσο τιμητικό μετάλλιο από τον Δήμο Ήλιδας για την παρουσία του και ομοίωμα της ΔΙΠΛΗΣ ΕΛΙΚΑΣ ΤΟΥ DNA του γλύπτη Στάθη Λεοντή από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.
Τιμήθηκαν με τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Ήλιδας για την παρουσία τους και ομοίωμα της Διπλής Έλικας του DNA του γλύπτη Στάθη Λεοντή από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, Ο Καθηγητής Harald zur Hausen, τιμημένος με το Νόμπελ Ιατρικής, η Καθηγήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, ο Καθηγητής Mohamad Rostami, Chairman, Neurology Department, Thomas Jefferson University, Pennsylvania, USA, (Πρώτος συνεργάτης της Ερευνητικής Ομάδας Καθηγητή κ. Ματσούκα στην έρευνα για την ανοσοθεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας το 1994), ο Δρ Νίκος Ζαχαράκης, NΙH,USA (Απόφοιτος του ΜΠΣ “Ιατρική Χημεία”, Ερευνητής στο National Institute of Health, ΗΠΑ, Ανακάλυψη εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου του μαστού, Nature Medicine), ο Δρ. Γιάννης Σωτηρόπουλος, Καθηγητή Βιολογίας, Porto University,Portugal), η Δρ. Ελισάβετ Ματσούκα, (Ήταν η έμπνευση και αφορμή για την έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και Αυστραλία για τη θεραπεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών), η οικογένεια των αδελφών Παύλου, Αθανασίου και Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου – Φαρμακευτική Εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, (Υποστήριξη της έρευνας στην Ελλάδα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με στόχο κλινικές δοκιμές), ο Καθηγητής Γιάννης Ματσούκας, (Οραματιστής και Ιδρυτής του ΜΠΣ “Ιατρική Χημεία”, Επικεφαλής διεθνούς έρευνας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας), ο γλύπτης κ. Στάθης Λεοντής και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”2″ grid_id=”vc_gid:1537770164552-cb8e3595-472a-7″ include=”71672,71673,71674,71675,71676,71677,71678,71679,71680,71681,71682,71683,71684,71685,71688,71689,71662,71661,71663,71691,71692,71693,71694,71695″][/vc_column][/vc_row]