FOLLOW US: facebook twitter

Ο Παντελής Μπουκάλας και το δημοτικό τραγούδι

Ημερομηνία: 15-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και το Κτήμα Μερκούρη  παρουσιάζουν το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου στον Πύργο

Τον πρώτο τόμο της σειράς «Πιάνω γραφή να γράψω δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι», που ετοιμάζει εδώ και πολλά χρόνια ο Παντελής Μπουκάλας και που φαίνεται ότι θα αποτελέσει το magnum opus του πολυτάλαντου αυτού συγγραφέα (και ποιητή και κριτικού και δημοσιογράφου), θα παρουσιάσουν την Κυριακή 28 Μαΐου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Κτήμα Μερκούρη.

Ο τόμος κυκλοφορεί από την Άγρα με τίτλο «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα – Η “Αγαπώ” και το Σφρίγος της Ποιητικής Γλώσσας των Δημοτικών» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Ο γνωστός  δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και ποιητής Παντελής Μπουκάλας ασχολείται με πάθος με τη συλλογή, παρουσίαση και σχολιασμό των δημοτικών τραγουδιών, συνδέοντάς τα με την επώνυμη ποίηση. Στον τόμο αυτό,  προσφέρει τους καρπούς της πολύχρονης εργασίας του, στην οποία συμμετείχαν αγαπημένα πρόσωπα που συνέδραμαν ο καθένας με τον τρόπο του στη συλλογή και την ανάδειξη αφανών τραγουδιών και στοιχείων που υποστηρίζουν το πηγαίο κάλλος των δημοτικών. Λεπτομερής καταγραφή των ποιημάτων, εκτενής βιβλιογραφία, απολαυστική ποίηση και εμβριθής σχολιασμό

Ο Μπουκάλας μας δίνει έναν τόμο σχεδόν 600 σελίδων, από τις οποίες οι 200 είναι σημειώσεις, κάτι που δείχνει πόσο πολλή λεπτοδουλειά έχει κάνει. Στον τόμο αυτό αναλύει διάφορες πτυχές της γλώσσας όπως εκφράζονται μέσα από τα δημοτικά τραγούδια αλλά και από την επώνυμη ποίηση, έχοντας σαν κεντρικό θέμα του την ποιητική υπέρβαση των ορίων και των κανόνων της γλώσσας και σαν εμβληματικό παράδειγμα αυτής της υπέρβασης τη μετατροπή ενός ρήματος, του ρήματος αγαπώ σε ουσιαστικό: η αγαπώ, η αγαπημένη δηλαδή, αλλά και η πολυαγαπώ, ουσιαστικό που κλίνεται (της αγαπώς) και βεβαίως παρουσιάζεται και σε αρσενικό τύπο (ο αγαπός και άλλες παραλλαγές).

Ο Μπουκάλας εξετάζει αναλυτικά τον μετασχηματισμό του ρήματος σε όνομα που, όπως είπαμε, κλίνεται και, επειδή γράφει σε εκδοτικόν οίκο που κρατάει το πολυτονικό, αναφέρεται επιτροχάδην και σε ένα πρόβλημα που εμάς δεν θα μας απασχολούσε, δηλαδή τι τόνο πρέπει να πάρει το ουσιαστικό «η αγαπώ», και προκρίνει την οξεία (λέει και γιατί), αν και βέβαια στη γενική πτώση βάζει περισπωμένη.

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση, θα ανακοινωθούν προσεχώς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot