FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μπαλαούρας ζητά βελτίωση συνθηκών στο κέντρο προσφύγων LM στη Μυρσίνη

Ημερομηνία: 04-11-2016 | Συντάκτης:

mpalaouras

-Συσσίτιο με προπληρωμένες κάρτες

-Συνεισφορά του Κράτους στην οργάνωση, διοίκηση, φύλαξη και ασφάλεια

-Πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού

Με πρωτοβουλίατου βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα,κατατέθηκε Ερώτησή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, μαζί με άλλους 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών στο κέντρο υποδοχής προσφύγων LMVillageστη Μυρσίνη Λεχαινών Ηλείας.

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, τον Μάρτιο 2016 πολίτες της περιοχής υπέδειξαν στην Κυβέρνηση να αξιοποιηθεί το τουριστικό συγκρότημα της Μυρσίνης για τη φιλοξενία οικογενειών από τη Συρία. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας – Κυλλήνης συμφώνησε στη διάθεση του συγκεκριμένου χώρου και στις 31 Μαρτίου 350 πρόσφυγες έφτασαν εκεί. Πολλοί απλοί κάτοικοι του Δήμου υποδέχθηκαν με θέρμη τις οικογένειες των Σύρων προσφύγων και ντόπιοι εθελοντές στήριξαν και στηρίζουν με καθημερινή  προσφορά την οργάνωση και λειτουργία του κέντρου υποδοχής.

Το Ελληνικό Δημόσιο κάλυψε τη διατροφή των προσφύγων, αρχικά με παροχή συσσιτίου από την 117 Π.Μ. του Αεροδρομίου Ανδραβίδας. Στη συνέχεια, όταν τη διατροφή των προσφύγων ανέλαβε εταιρία κέτερινγκ, η ποιότητα του συσσιτίου υποβιβάστηκε. Η χαμηλή ποιότητα της διατροφής προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των φιλοξενουμένων, οι οποίοι ζήτησαν αρκετές φορές αντικατάσταση του συσσιτίου με προπληρωμένες κάρτες σίτισης.Μάλιστα τον Οκτώβριο 2016 πραγματοποιήθηκε και διαδήλωση των προσφύγων στα Λεχαινά, με αίτημα την αντικατάσταση του συσσιτίου με προπληρωμένες κάρτες σίτισης ή με πρώτες ύλες για την παρασκευή φαγητού.

mirsini-diamartyries2

Τον Ιούλιο 2016, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, με έγγραφο αίτημά του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε ζητήσει την πρόσληψη 50 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (μεταξύ αυτών και προσωπικό ασφαλείας), για την κάλυψη των αναγκών του κέντρου, αλλά δεν έτυχε ανταπόκρισης.

Πιο οδυνηρές καταστάσεις προκάλεσε το κενό ασφάλειας όταν στις 23 Οκτωβρίου, ένα νήπιο προσφυγόπουλο, 18 μηνών, πνίγηκε στην πισίνα του, που την περίφραξη του πέταξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό Εσωτερικών αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των προσφύγων για αντικατάσταση του συσσιτίου με προπληρωμένες κάρτες σίτισης ή την παροχή τροφίμων σε μορφή πρώτης ύλης. Ρωτούν επίσης τον Υπουργό αν θα συνεισφέρει το ελληνικό Δημόσιο στα έργα οργάνωσης, διοίκησης, φύλαξης και ασφάλειας του κέντρου υποδοχής της Μυρσίνης, που αυτή τη στιγμή διεκπεραιώνει στο σύνολό τους ένας (1) και μόνο ντόπιος εθελοντής, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το κέντρο για λόγους βιοποριστικούς. Τέλος, ο Υπουργός ερωτάται αν θα εγκρίνει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, όπως έχει ζητήσει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και είχαν αποδεχτεί οι αρμόδιοι άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά ποτέ δεν υλοποίησαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot