FOLLOW US: facebook twitter

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη εξάπλωση της νόσου της πανώλης

Ημερομηνία: 02-08-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Ηλεία, Νέα

Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες από το πρώτο κρούσμα πανώλης στην χώρα μας, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση ακόμα να εξηγήσει πως εισήλθε η πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Ενώ ταυτόχρονα αντί να ενισχύσει με μόνιμο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και με έκτακτα μέτρα, μένει μόνο στην απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων, αφού έχει εξαπλωθεί η νόσος στη μισή και πλέον χώρα, ενώ και στο νομό μας αναμένονται αποτελέσματα από ορισμένα πιθανά κρούσματα.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την εγκληματική πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ, βάση της οποίας γίνονται αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου και όλα τα εμπορεύματα (όπως είναι και τα ζώα) δεν επιδέχονται κάποιο περιορισμό ή έλεγχο όταν έρχονται από χώρα της ΕΕ (όπως η Ρουμανία σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών που είναι η χώρα όπου «μπήκε» και η πανώλη), κάτι που προφανώς ευνοεί την μετάδοση ασθενειών.

Η κυβέρνηση μαζί με την Περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας άμεσα να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες στην υλοποίηση των προσλήψεων κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών. Δεν γίνεται να υπάρχουν αυτή την στιγμή 5 κτηνίατροι για όλο τον νομό την στιγμή που προβλέπονται τουλάχιστον 15 και στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι πολλοί περισσότεροι. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να πολλαπλασιάσει τους ελέγχους, να προβεί σε ενημερώσεις μαζί με τους κτηνιάτρους σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσα μέτρα απαιτούνται και να σταματήσει να στήνει επικοινωνιακά παιχνίδια με «έκτακτες συσκέψεις» χωρίς να καλεί καν κτηνοτρόφους, χωρίς να αποφασίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας διεκδικεί:

  • Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη μεταδοτική πανώλη.
  • Στελέχωση κτηνιατρικών υπηρεσιών, αγροτικών κτηνιατρείων και κτηνιατρικών εργαστηρίων όπου υπάρχουν. Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι απαιτούμενες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Ηλεία, καλύπτοντας όλα τα κενά. Να δοθούν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας, για να πραγματοποιηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες.
  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων. Να οριστούν άμεσα από την Περιφέρεια χώροι υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων, απολυμαντικά μονάδων κ.λπ.) για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Πάγωμα χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot