FOLLOW US: facebook twitter

«Ολυμπιακοί Αγώνες» Πολέμου!

Ημερομηνία: 12-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τριάντα δύο χώρες, τριάντα δύο στρατοί. Αγωνίσματα για επίδειξη ικανότητας και ισχύς. Αυτοί είναι οι στρατιωτικοί «Ολυμπιακοί Αγώνες», γνωστοί ως «Διεθνείς Στρατιωτικοί Αγώνες» (Ιnternational Army Games), μια ρωσική ιδέα, με κινεζική συνδιοργάνωση, που υλοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια, από το 2015.

«Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες δηλώνουν συμμετοχή στους αγώνες, ενώ τα αγωνίσματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Το μόνο που παραμένει αμετάβλητο είναι η επίδειξη θάρρους και συντροφικότητας που απαιτείται στα εικονικά πεδία μαχών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σογίγκου κατά την τελετή έναρξης.

«Αυτός ο ανταγωνισμός είναι θετικός. Συμβάλει στην ανάπτυξη της διεθνούς στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας και στην εξέλιξη των στρατιωτικών υπηρεσιών», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε δήλωσή του.

Οι στρατοί των χωρών αναμετρώνται σε συνολικά 28 αγωνίσματα, σε ξηρά και θάλασσα, όπως το δίαθλο των τανκ, η αμφίβια επίθεση, ο ανταγωνισμός ελεύθερων σκοπευτών και η επίδειξη μαχητικών αεροσκαφών.  Τα αγωνίσματα πραγματοποιήθηκαν σε επτά διαφορετικές χώρες (Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Λευκορωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία) και ολοκληρώνονται σήμερα, 11 Αυγούστου.

Οι «Διεθνείς Στρατιωτικοί Αγώνες» χρησιμοποιούνται, όπως εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, και για παρουσίαση των νέων προς πώληση στρατιωτικών τεχνολογιών. Για παράδειγμα η Κίνα προβάλει τα νέα της όπλα και στρατιωτικά προϊόντα, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις όπλων στον κόσμο και οι «Διεθνείς Στρατιωτικοί Αγώνες» αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Ειδικοί σημειώνουν πως το όφελος από την πρωταγωνιστική παρουσία της Κίνας στους αγώνες δεν περιορίζεται μόνο στις πωλήσεις όπλων, αλλά έχει και διπλωματικά κέρδη. «Η Κίνα χρησιμοποιεί τις εξαγωγές όπλων ως μέσο εξωτερικής πολιτικής για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις», υπογραμμίζουν αμερικανοί αναλυτές στο CNN εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ενίσχυση της κινεζικής επιρροής. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στους αγώνες.

«Κίνητρο του Πεκίνου είναι να ευθυγραμμιστούν με την κινεζική εξωτερική πολιτική». Για παράδειγμα οι πωλήσεις όπλων σε ασιατικές χώρες, οπως η Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές αυξάνουν τη σφαίρα επιρροής, καθώς οι χώρες εξαρτώνται από την Κίνα για τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Είναι εξάλλου μια πρακτική που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζουν και οι ΗΠΑ παγκοσμίως. Μάλιστα η αμερικανική ανησυχία μεγαλώνει όσο οι πωλήσεις κινεζικών όπλων εξαπλώνονται και σε χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν. 

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot