FOLLOW US: facebook twitter

Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν με «τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία»

Ημερομηνία: 21-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60860″ img_size=”full”][vc_column_text]Αφού πρώτα αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βάζοντας «φωτιά» στη Μέση Ανατολή, τώρα απειλούν την Τεχεράνη με κυρώσεις και θέτουν δώδεκα όρους προκειμένου να υπάρξει μια «νέα συμφωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κάλεσε το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και προειδοποίησε «αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό (ουρανίου), είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε» χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Μ. Πομπέο με το βλέμμα στη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ομπάμα (και άλλες πέντε χώρες) έθεσε 12 προϋποθέσεις για μία «νέα συμφωνία» με το Ιράν, οι οποίες σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχων θα πρέπει να σηματοδοτούν θεμελιώδεις αλλαγές.

Οι όροι που θέτουν οι ΗΠΑ προϋποθέτουν τον τερματισμό του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν σε σημεία όπου υπάρχει «ανεπίσημη πρόσβαση» μιλώντας για στρατιωτικούς χώρους που ήταν εκτός ορίων στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015.

Η Ουάσινγκτον ζητεί επίσης από την Τεχεράνη να σταματήσει να εμπλέκεται στις συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Να σταματήσει την υποστήριξη των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις» από τη Συρία, να σταματήσει την υποστήριξη στη Χεζμπολάχ και να σταματήσει να απειλεί το Ισραήλ.

Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσινγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Ο Μάικ Πομπέο ζήτησε επίσης τη «στήριξη» των σημαντικότερων συμμάχων της Ουάσινγκτον, και όχι μόνο των Ευρωπαίων, όμως ταυτόχρονα απείλησε ότι οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνες».

Αντίδραση του Ιράν

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν δείχνουν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αλλαγή καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

«Η Αμερική επιθυμεί να ασκήσει πίεση στο Ιράν να παραδοθεί και να αποδεχτεί τις παράνομες απαιτήσεις της…οι δηλώσεις του δείχνουν ότι η Αμερική επιζητά σαφέστατα την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος σε απάντηση στις δηλώσεις Πομπέο.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot