Οι «Εκκλησιάζουσες» κατέκτησαν την Ήλιδα και σκόρπισαν το γέλιο!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67893″ img_size=”full”][vc_column_text]
Κατάμεστο το θέατρο Σάββατο το βράδυ στο πλαίσιο του 28ου Διεθνούς 8ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
Το γέλιο σκόρπισαν το Σάββατο το βράδυ στο πολυπληθές κοινό που είχε κατακλύσει από νωρίς το θέατρο της Ήλιδας, για να παρακολουθήσει την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα, μια πολύ ποιοτική παραγωγή ανεκτίμητης αξίας που η Ελλάδα του σήμερα – στις πιο λυπημένες μέρες της- την έχει απόλυτα ανάγκη. Ο Αντώνης Λουδάρος (Πραξαγόρα) και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ρήγας, αφιέρωσαν την παράσταση στην Μαίρη Αρώνη και τον Ανδρέα Βουτσινά.
Μαζί με τα χορευτικά του δήμου Ήλιδας
Πολυπρόσωπος ο θίασος του Αλέξανδρου Ρήγα. Μεγάλη ομάδα, σπάνιο για τις μέρες μας. Στις ”Εκκλησιάζουσες” παρακολουθήσαμε στη σκηνή ένα θίασο 27 ατόμων και τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Ήλιδας με επικεφαλής τους Ιβάν Σβιτάιλο και Τάκη Βαμβακίδη, για να χορέψουν Κρητικούς, Ποντιακούς και δημοτικούς χορούς, το κοινό στο Θέατρο της Ήλιδας, πέρασε καλά αν μη τι άλλο!
Στην τρίωρης διάρκειας, παράσταση, ακούστηκαν διασκευασμένα ελληνικά τραγούδια (από παραδοσιακά και ρεμπέτικα μέχρι το ”Τραγούδι του Τζάμπορι” των Μ. Χατζιδάκι – Ν. Γκάτσου), ενώ ο σκηνοθέτης, βασικά μένει με σεβασμό στο αριστοφανικό κείμενο συμπεριέλαβε και κάποιες τηλεοπτικού τύπου παρεμβάσεις, όπως τις ατάκες από δημοφιλή σήριαλ του.
Ευφάνταστο το εύρημα του Ρήγα να βάλει τις γυναίκες επαναστάτριες απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από την Αθήνα, αξιοποιώντας τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα: Γιώργος Μπανταδάκης (Ζακυνθινιά), Γιάννης Κρητικός (Κρητικιά), Τιμόθεος Θάνος (Μακεδόνισσα), Δημήτρης Διακοσάββας (”Γύφτισσα”), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μυτιληνιά), Γιάννης Κουκουράκης (Κύπρια), Στέφανος Οικονόμου (Τρικαλινή βλάχα) κ.α. Γιατί η τοποθέτηση της δικής του Πραξαγόρας ήταν να μην κάνει κάλεσμα μόνο στις γυναίκες της Αθήνας, αλλά σ’ όλες τις γυναίκες της τότε Ελλάδος.
Έτσι είδαμε επί σκηνής γυναίκες από την κάτω Ιταλία, τον Πόντο, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Μ. Ασία, τη Μακεδονία, από τα νησιά, τη Δυτική Ελλάδα κ.ο.κ.
Όλη φυσικά η παραγωγή αλλά και η αναφορά στους γλωσσικούς ιδιωματισμούς κάθε περιοχής κι αυτό από μόνο του είναι πολύ ενδιαφέρον. Οι Εκκλησιάζουσες είναι από τις παραστάσεις που μιλούν για τις αλλαγές που γίνονται και δε μας αρέσουν. Για αυτά που μας κάνουν να γυρνούμε ξανά στα ίδια. Είναι από τις παραστάσεις που όποιος την παρακολουθεί δε μπορεί να μη γελάσει με την ψυχή του. Πέρα από τα αριστοφανικά στοιχεία περιέχει και τη ματιά του Αλέξανδρου Ρήγα, που φωτίζει διαφορετικά τα στοιχεία αυτά.
Η παράσταση είχε πολλά χρώματα λόγω διαφορετικών ενδυμασιών και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως πάντρεψε τις μουσικές και τα τραγούδια του κάθε τόπου στην σκηνή. Τη μουσική διδασκαλία των τραγουδιών της παράστασης, τα οποία είναι βασισμένα στην ελληνική παράδοση έχει επιμεληθεί η Λία Βίσση η συνθέτρια και ερμηνεύτρια .
Στην παράσταση πρωταγωνιστούσαν στους βασικούς ρόλους:
Πραξαγόρα: Αντώνης Λουδάρος
Βλέπυρος Μελέτης Ηλίας
Ευφροσύνη Δημήτρης Σταρόβας
Μελπομένη Σοφία Μουτίδου
Κέφαλος Ησαΐας Ματιάμπα
Χρέμης Χάρης Γρηγορόπουλος
Φιλόδωρος Ιβάν Σβιτάιλο
Πασιφάη Γιάννης Κρητικός
Μοσκόρφω Τάκης Βαμβακίδης
Αγλαΐα Κωνσταντίνος Ζαμπάρας
Νεοκλής Θανάσης Πατριαρχέας
Στον ρόλο του «Έλληνα» ο Γιώργος Κωνσταντίνου
Πουλχερία Γεωργιοπούλου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]