FOLLOW US: facebook twitter

Οικογενειακός γιατρός: Ένας σύμβουλος για την υγεία μας – Τι θα συμβεί σε όσους δεν κάνουν εγγραφή

Ημερομηνία: 01-10-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66074″ img_size=”full”][vc_column_text]Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας, όπως διευκρίνισε, ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Ο αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας, ανέπτυξε αναλυτικά το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Τι είναι ο Οικογενειακός Γιατρός;

O Οικογενειακός γιατρός είναι ένας σύμβουλος Υγείας. Θέλουμε αυτή λειτουργία να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είναι μια δωρεάν παροχή για τον πολίτη.

Μπορεί ένας ασφαλισμένος να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος δεν θα είναι σε μία από τις κατηγορίες του Οικογενειακού;

Ναι, προφανώς θα μπορεί και να πηγαίνει και θα τον αποζημιώνει όπως μέχρι σήμερα το Δημόσιο.

Ο Οικογενειακός τι ειδικότητες έχει;

Θα είναι Γενικός γιατρός, παθολόγος και παιδίατρος. Μπορεί να συνταγογραφήσει μια μεγάλη γκάμα εξετάσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ή κρίνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδικευμένη φροντίδα, άρα θα παραπέμψει σε έναν άλλο ειδικό γιατρό.

Ο Οικογενειακός γιατρός αμείβεται από τον ασθενή;

Όχι. Ο οικογενειακός γιατρός αμείβεται από τον πολίτη, εμμέσως, μέσω της φορολογίας. Δεν υπάρχει ιδιωτική πληρωμή. Δεν χρεώνεται.

Ωράριο του Οικογενειακού γιατρού

Θα λειτουργεί κανονικά όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα ο συμβεβλημένος γιατρός με το Δημόσιο. Για να εξυπηρετήσει την νύχτα έναν ασθενή, αυτό αφορά τον ίδιο τον γιατρό. Το κατά πόσον είναι προσβάσιμος, γιατί έχει μια λίστα που εξυπηρετεί. Η συνήθης πρακτική και δεν θέλουμε να αλλάξει αυτό, τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία και από τα Κ.Υ που εφημερεύουν στις αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Πως βρίσκουμε τον Οικογενειακό γιατρό;

Τον βρίσκουμε, είτε επισκεπτόμενοι μια δημόσια δομή της περιοχής μας, ή μια ΤΟΜΥ της περιοχής μας, έχουμε 96 τέτοιες δομές σε όλη τη χώρα και μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ξεπεράσει τις 120, είτε επισκεπτόμενοι έναν συμβεβλημένο γιατρό του συστήματος Υγείας, ή ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα της ΗΔΙΚΑ ή μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, χρειάζεται μετά την ηλεκτρονική αίτηση, ένα ραντεβού με τον Οικογενειακό γιατρό για να γίνει αποδεκτή η αίτηση και να ξεκινήσει η λειτουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, το οποίο είναι η καινούργια υπηρεσία του συστήματος, γιατί μεταξύ άλλων, ο οικογενειακός γιατρός πέρα από τη λίστα φροντίδας των ανθρώπων, έχει και την ευθύνη ανάπτυξης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου. Ένας φάκελος όπου θα συγκεντρώνεται η πληροφορία που θα αφορά τον κάθε εγγεγραμμένο πολίτη

Για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός, πόσοι γιατροί χρειάζονται;

Αυτή τη στιγμή έχουμε 3000 εγγεγραμμένους γιατρούς και οι 2000 είναι ήδη στο σύστημα. Χρειαζόμαστε περίπου 1000 ακόμα για να έχουμε καθολική κάλυψη.

Το βασικό θέμα είναι ότι, οι νέοι γιατροί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν μεταναστεύσει τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό. Ένας μεγάλος αριθμός, πάνω από 16.000 βρίσκονται έξω. Ήδη και με τις προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις, αρχίζει δειλά δειλά η αναστροφή αυτού του κλίματος. Βλέπουμε έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στα συστήματα Υγείας του εξωτερικού να επιστρέφουν.

Το σημαντικό είναι ότι μιλάμε πια επί ενός σχεδίου που υλοποιείται. Έχουν γίνει δεκαοκτώ απόπειρες στο παρελθόν νομοθέτησης ενός πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας. Το βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο στην πράξη, προφανώς και με τις δυσκολίες του.

Από 1η Ιανουαρίου του 2019, ο Οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σε όλη τη χώρα και εκτός από την φροντίδα του ασθενή, θα συνταγογραφεί χωρίς κόστος.

Πόσους θα εξυπηρετεί ο Οικογενειακός γιατρός;

Έχει ένα «ταβάνι» 2.250 ατόμων που εγγράφονται, αλλά δεν θα εξυπηρετεί τόσους, έχει ένα 10-15% που θα εξυπηρετεί μηναία.

Αν δεν μπω στο σύστημα τι χάνω;

Αν υπάρχει οικογενειακός γιατρός και δεν εγγραφούμε, χάνουμε τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χάνουμε την δυνατότητα σε μια νέα υπηρεσία και χάνουμε και χρόνο, γιατί ο οικογενειακός γιατρός κανονίζει πολύ νωρίτερα τα ραντεβού μας με μια άλλη ειδικότητα.

Οι χρόνιοι ασθενείς που τους παρακολουθεί ένας άλλος γιατρός, πχ καρδιολόγος, αυτοί παίρνουν μια ετήσια παραπομπή και δεν ταλαιπωρούνται άλλη φορά, εκτός αν χρειάζονται τις υπηρεσίες του Οικογενειακού γιατρού.

Στην πράξη έχουμε ήδη 160.000 ανθρώπους που έχουν εγγραφεί σε ΤΟΜΥ και μόνο 2000 έχουν παραπεμφθεί σε επόμενο επίπεδο φροντίδας Υγειας.

Έχουμε εκτίμηση αυτή τη στιγμή ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξοικονόμηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές ιατρικές δαπάνες των οικογενειών. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είναι λεφτά που έφευγαν από τις τσέπες ανθρώπων που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia