FOLLOW US: facebook twitter

“Ξεπαγώνουν” 27 εκ. ευρώ μέσω ΚΑΠ

Ημερομηνία: 15-09-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39190″ img_size=”full”][vc_column_text]“Γυμνές” οι Περιφέρειες από κονδύλια – Δέσμευση Σκουρλέτη στην συνάντηση με τους περιφερειάρχες μεταξύ των οποίων και ο Α. Κατσιφάρας

«Σε θετικό κλίμα κινήθηκαν οι δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών, αναφορικά με την ενίσχυση των Περιφερειών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας , σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους Περιφερειάρχες της χώρας. Κονδύλια ύψους 27 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, μέσω ΚΑΠ, που παράμεναν «παγωμένα» από το 2012, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν τα οικονομικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπου οι Περιφερειάρχες , μεταξύ των οποίων και ο κ. Κατσιφάρας, περιέγραψαν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με τις Περιφέρειες να αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες καθώς και το κόστος των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται διαρκώς από το κεντρικό κράτος, χωρίς να συνοδεύονται από τους αναλογούντες πόρους.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των Περιφερειών την τελευταία τριετία, έχει μειωθεί περισσότερο από 65% όσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, είναι μηδενική όσον αφορά στους επενδυτικούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και μηδενική όσον αφορά στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας. Κατά συνέπεια, οι Περιφέρειες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις όπως η μεταφορά μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, ο καθαρισμός δρόμων, η πολιτική προστασία κ.ά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αναγνωρίζοντας την οικονομική ασφυξία των Περιφερειών και την αδυναμία τους να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, δεσμεύτηκε για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και μάλιστα άμεσα, εντός του 2017, με το κονδύλι των 27 εκατ. ευρώ, που θα διανεμηθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Παρότι το κονδύλι αυτό είναι εξαιρετικά μικρό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των Περιφερειών, οι Περιφερειάρχες υποδέχτηκαν την υπόσχεση του Υπουργού, σαν μια αρχή μετά από μια τριετία μηδενικής χρηματοδότησης.

Δηλώσεις Κατσιφάρα

«Τα χρήματα είναι λίγα , αλλά αποτελούν μια οικονομική ανάσα για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να απαντήσει σε αναπτυξιακές προκλήσεις», ανέφερε ο Απόστολος Κατσιφάρας και συνέχισε:

« Το Υπουργείο όμως πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση, για το μέλλον του θεσμού.

Το κρίσιμο, για εμάς , είναι να περάσει από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, με πραγματικές εξουσίες και πλήρης οικονομική αυτοτέλεια», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ο οποίος να θυμίσουμε ότι πρόσφατα για τον ίδιο λόγο της οικονομικής ενίσχυσης της Περιφέρειας είχε συνάντηση προσωπική με τον κ. Σκουρλέτη.

Μεγάλη συζήτηση έγινε επίσης για τις επικείμενες θεσμικές αλλαγές στην διακυβέρνηση της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το πλήρες σχέδιο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επαρκές χρονικό περιθώριο για συζήτηση και διαβούλευση, πριν αυτό λάβει την οριστική μορφή του.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας .Απ. Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρ. Μέτιος, Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων Σπ.Σπύρου, Αττικής Δ. Μαραβέλιας και Πελοποννήσου Ν. Πατσαρίνος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot