Ξανθός για Γ.Ν. Αμαλιάδας: «Δεν κλείνει, δεν υποβαθμίζεται…»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55875″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι ειπώθηκε στην χθεσινή σύσκεψη με εργαζόμενους και τοπικούς φορείς
Τη διαβεβαίωση πως το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν θα υποβαθμιστεί και πως δεν απειλείται η ύπαρξή του, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρουσία δεκάδων τοπικών φορέων της περιοχής και εργαζομένων σε αυτό. Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ηλεία ο κ. Ξανθός βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Γ.Ν. Αμαλιάδας για να συζητήσει θέματα που χρονίζουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά και να σβήσει κάθε αγωνία ή καχυποψία σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής. Μάλιστα άνοιξε και το θέμα της λειτουργίας του ΤΟΜΥ στην Αμαλιάδα, αφού θα επαναπροκηρυχθεί θέση ιατρού για την πόλη. Τον κ. Ξανθό στην Αμαλιάδα συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Τάκης Νικολόπουλος, ο αναπληρωτής διοικητής, Μίλτος Ζαμπάρας, ο βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, ο πρώην ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Γ. Λυμπέρης, οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κ. Τσαούσης και Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Ν. Σιαψάλης.
Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας Αλεξία Κοτσαύτη, καταθέτει υπόμνημα στον Υπουργό Υγείας κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Τι δήλωσε ο υπουργός για προσλήψεις προσωπικού και ΤΟΜΥ
Στο Γ.Ν. Αμαλιάδας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν ήταν η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, κυρίως ενός αναισθησιολόγου (η προκήρυξη αυτής της θέσης έχει ήδη εγκριθεί), ενός καρδιολόγου και ενός χειρουργού, η αποσύνδεση από το νοσοκομείο Πύργου, η λειτουργία της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου που είναι σχεδόν έτοιμη, ενώ ζητήθηκε να δοθεί έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το άνοιγμα νέων δομών (ΤΟΜΥ).
Ο υπουργός απάντησε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην επόμενη επαναπροκήρυξη για τις ΤΟΜΥ μια θέση γιατρού στην Αμαλιάδα έτσι ώστε να ενισχυθεί η νέα δομή που θα λειτουργήσει στους επόμενους μήνες σε κτίριο που, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, είναι έτοιμο. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην προκήρυξη των 750 θέσεων μόνιμων γιατρών που θα ακολουθήσει αυτό το καλοκαίρι, θα υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες σε νοσοκομεία με χρόνια υποστελέχωση, ενώ για το αίτημα αποσύνδεσης είπε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλου – μικρού νοσοκομείου είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιφέρεια, ωστόσο, στην παρούσα φάση, προτεραιότητα του υπουργείου είναι η διασφάλιση της αξιόπιστης λειτουργίας και ότι αποσύνδεση νοσοκομείων θα γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις που κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και τόνισε ότι έχει διασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι για να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες και αυτό που απομένει είναι η απεμπλοκή από νομικές και διαδικαστικές εκκρεμότητες έτσι ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το νέο τμήμα του νοσοκομείου που ενώ είναι σχεδόν έτοιμο εδώ και χρόνια, παραμένει αναξιοποίητο.
Ο Ανδρέας Ξανθός στις δηλώσεις του στην Αμαλιάδα, επισήμανε πως «… η νοσηλευτική μονάδα της Αμαλιάδας είναι σε μια παρατεινόμενη δυσκολία, αυτά τα χρόνια. Υπήρξαν μεγάλες πληγές στην περίοδο της κρίσης και προσπαθούμε τώρα σιγά – σιγά, να επουλώσουμε ένα μέρος από αυτές. Έχουν γίνει προσπάθειες την προηγούμενη περίοδο, υπάρχουν κενά σημαντικά στο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά σε ιατρικές ειδικότητες μεγάλης σημασίας. Θα κάνουμε μια προσπάθεια σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο να δρομολογήσουμε στις προκηρύξεις του επόμενου διαστήματος που έχουμε ακόμα άλλες 750 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ υπό προκήρυξη για όλο το σύστημα υγείας, να υπάρξει μια ιεράρχηση και να καλύψουμε ένα μέρος από αυτές τις πιο επείγουσες ανάγκες. Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Υπάρχει μια αγωνία για την λειτουργικότητα και την αξιοπιστία αυτής της δομής. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης, αλλαγής χαρακτήρα ή κλεισίματος πολύ περισσότερο, ενός νοσοκομείου που παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις συνεχίζει να παρέχει καλή φροντίδα στους ανθρώπους της περιοχής. Αυτό πρέπει να στηριχθεί προφανώς στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αυτή την περίοδο και από την άποψη των ανθρώπινων πόρων και των υλικών πόρων και της δημοσιονομικής ευχέρειας που έχει το σύστημα υγείας».
Για την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας
Ο υπουργός Υγείας στάθηκε ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας, μιας εκκρεμότητας πολλών ετών με εμπλοκή νομικής φύσεως κατά βάσιν. «Οφείλουμε αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε σοβαροί ως κράτος, ως δημόσια διοίκηση, ως σύστημα υγείας, ως τοπικές κοινωνίες, να τα επιλύσουμε οριστικά. Νομίζω ότι πραγματικά δεν περιποιεί τιμή για κανέναν να έχουν επενδυθεί τόσοι πόροι, να υπάρχει ένα πολύ καλό κτίριο το οποίο μπορεί να στεγάσει τμήματα κρίσιμης σημασίας, όπως είναι το τμήμα επειγόντων περιστατικών το χειρουργείο η ΜΕΘ και να μην μπορούμε να το αξιοποιήσουμε επειδή υπάρχουν διαδικαστικού τύπου εκκρεμότητες» σχολίασε ο κ. Ξανθός που επισήμανε πως αν χρειαστεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των εργασιών θα καλυφθεί μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου.
«Αυτό που χρειάζεται είναι οι νομικές και τεχνικές υπηρεσίες όλων των εμπλεκομένων να συνεργαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα για να κλείσει οριστικά αυτή η εκκρεμότητα. Νομίζω ότι αυτό που αποκομίζουμε ως εικόνα είναι ότι υπάρχει δυνατότητα αυτή η μονάδα στο επόμενο διάστημα να έχει μια πιο ευοίωνη προοπτική να μπορέσουμε να στηρίξουμε ορισμένα τμήματα κρίσιμης σημασίας και οι πολίτες της περιοχής να αισθάνονται την ασφάλεια που παρέχει ένα κομμάτι αξιόπιστο του δημόσιου συστήματος υγειάς» κατέληξε ο κ. Ξανθός.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]