Νόμος η πρόταση Μπαλαούρα για κατάργηση της διαγωγής μαθητών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4142″ img_size=”full”][vc_column_text]Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ένα νομοσχέδιο καινοτόμο, που βάζει κανόνες σε όλα τα επίπεδα σπουδών: διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση στα Μεταπτυχιακά όσων δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες, ρυθμίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, δημιουργεί για πρώτη φορά νέους θεσμούς που εξασφαλίζουν την εμπλοκή των ΑΕΙ στις αναπτυξιακές προοπτικές των περιφερειών μέσα από την ίδρυση των Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων, προβλέπει την παροχή επαγγελματικών πιστοποιητικών Ευρωπαϊκών προσόντων μέσα από την ίδρυση νέων Διετών Δομών στα Α.Ε.Ι. επαναφέρει τη φοιτητική εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης κ.λπ.
Επιπλέον, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της ΝΔ, ψηφίστηκε η κατάργηση του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, που συνυπέγραψαν άλλοι 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ζήτημα της κατάργησης της διαγωγής των μαθητών στη Δευτεροβάθμια.
Όπως σημείωνε τότε ο βουλευτής, ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών ως κοσμίας ή επίμεμπτης έχει νομοθετηθεί πριν από δεκαετίες – σε εποχές ταραγμένες πολιτικά – και στοχοποιεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Επινοήθηκε με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν παιδαγωγικό μέτρο, ενώ κατέληξε να γίνει μέσο στιγματισμού και τρομοκράτησης του μαθητή. Αυτό το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, της πολιτικής δράσης τους, της θρησκείας, του χρώματός τους κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και νυν βουλευτές του Κοινοβουλίου, που έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με το χαρακτηρισμό της διαγωγής τους ως κοσμίας!
Δεδομένων όλων των παραπάνω, ο Μάκης Μπαλαούρας και οι συνυπογράφοντες βουλευτές ζητούσαν από τον υπουργό Παιδείας να προβεί σε άμεση και αναδρομική κατάργηση του μέτρου αυτού. Σε συζήτηση στη Βουλή ο κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στη σχετική Ερώτηση του Μπαλαούρα, συμφώνησε με την αναγκαιότητα κατάργησης της διαγωγής και δεσμεύθηκε ότι θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Πράγματι, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε χθες, στο άρθρο 70 παρ. 1 αναφέρεται ότι «κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των µαθητών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, ιδίως στα απολυτήρια, καθώς και τα αποδεικτικά απόλυσης, τα αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών», ενώ για μαθητές που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.
Η κατάργηση του εντελώς αναχρονιστικού και αντιπαιδαγωγικού μέτρου είναι μια ριζοσπαστική πράξη, που ίσως δε θα είχε επιτευχθεί τόσο άμεσα αν δεν είχε προηγηθεί η Ερώτηση του Μ. Μπαλαούρα πριν λίγους μήνες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]