FOLLOW US: facebook twitter

Νέα ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 07-08-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

 Γιατί καθυστερεί 5 χρόνια ο εκσυγχρονισμός των φραγμάτων Πηνειού – Αλφειού και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου Ηλείας;

Για μια ακόμα φορά, ο Διονύσης Καλαματιανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης κρίσιμων εγγειοβελτιωτικών έργων στην Ηλεία. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής σε νέα ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα έντονα φαινόμενα λειψυδρίας που παρατηρούνται φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, κάνουν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αρνητική συνθήκη που έχει δημιουργηθεί. Ειδικότερα για την Ηλεία -που είναι κατ’ εξοχήν ένας αγροτικός νομός- η ύπαρξη επαρκών ποσοτήτων αρδευτικού νερού είναι αναγκαιότητα καθώς αποτελεί ζωτικό παράγοντα ανάπτυξης των καλλιεργειών. Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σήμερα, η έκταση της τεχνητής λίμνης του Πηνειού είναι 35-40% μικρότερη σε σχέση με το 2010.Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι η μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων  δημιουργεί τεράστια προβλήματα, υποθηκεύοντας το μέλλον των παραγωγών και του πρωτογενούς τομέα.

Η Πολιτεία, λοιπόν, οφείλει να λάβει μέτρα ανάσχεσης αυτής της αρνητικής συνθήκης, όπως οι παρεμβάσεις μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμοι υδάτινοι πόροι μέσω του περιορισμού της σπατάλης τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο εκσυγχρονισμός των φραγμάτων Πηνειού – Αλφειού και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου Ηλείας.

Δυστυχώς, για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού και την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, από το καλοκαίρι του 2019 και ύστερα, σημειώθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις. Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων είναι να έχουν χαθεί σημαντικές ποσότητες υδάτινων πόρων, εξαιτίας και των απωλειών αρδευτικού νερού.

Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των φραγμάτων Πηνειού – Αλφειού θα επιφέρουν αναπτυξιακά οφέλη στην περιοχή και με την εμφάνιση διάφορων μορφών τουρισμού, όπως ο αθλητικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός. Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του συνολικού έργου εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού;
  2. Θα ενταχθεί το έργο μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΛΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΜΑΤΕΣΑΙΪΚΟ ΡΕΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» στο εθνικό ΠΔΕ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση; Θα χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού;
  3. Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης;
  • Υπάρχει πλάνο για την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia