FOLLOW US: facebook twitter

Μύκητας ξεραίνει τη σταφίδα

Ημερομηνία: 10-06-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”27145″ img_size=”full”][vc_column_text]Η καθυστέρηση στον εντοπισμό του φαινομένου θα κοστίσει στους σταφιδοπαραγωγούς

Μυκητολογικό είναι το βασικό πρόβλημα στις καλλιέργειες της σταφίδας που συρρικνώνονται και σταδιακά ξεραίνονται, στα σταφιδοχώρια της Ηλείας. Αυτό προέκυψε από τα πρώτα δείγματα που εξετάστηκαν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ενώ σε κάποια άλλα δείγματα εντοπίστηκε πρόβλημα θρέψης που είναι αντιμετωπίσιμο.

Χθες οι επιστήμονες βρέθηκαν ξανά στο Σόπι και το Χειμαδιό για να εξετάσουν εκ νέου καλλιέργειες σταφίδας και να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Από νέα δείγματα που εξετάστηκαν εντοπίστηκε μύκητας που επηρεάζει τα φυτά και τα ξεραίνει, αφού παρεμποδίζει την ροή των υγρών στο εσωτερικό τους.

Για πρώτη φορά εξέτασε ενδεικτικά κάποιες καλλιέργειες και ο διευθυντής του ΕΛΓΟ – Δήμητρα Πάτρας, Γιάννης Μανουσόπουλος. Εντόπισε και ο ίδιος φυτά προσβεβλημένα από μύκητα, αλλά χρειάζεται όπως είπε περισσότερα δείγματα για να δει την έκταση της προσβολής των φυτών. Μάλιστα τον εξέπληξε η έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα. Όπως είπε αν το φαινόμενο οφείλεται σε μύκητα τότε θα πρέπει να γίνει εκρίζωση και νέα καλλιέργεια, ενώ αν είναι εδαφολογικά είναι αντιμετωπίσιμα.

Τόνισε πως οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν το ρόλο τους σε τέτοια φαινόμενα καθώς ευνοούν ένα παθογόνο που πιθανόν προϋπάρχει. «Οι μύκητες αγαπούν την υγρασία, την θερμοκρασία, θέλουν ένα τρόπο εισόδου και αυτό γίνεται συνήθως από τις ενώσεις του κλαδέματος. Αφού εκτιμήσουμε το πρόβλημα θα δώσουμε στο παραγωγό τις απαραίτητες οδηγίες, καθώς τον ενδιαφέρει να λύσει το πρόβλημα του.

Το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν έχουμε τις πληροφορίες που πρέπει δεν μπορούμε να πούμε σε κανέναν να προχωρήσει σε αναμπέλωση βάζοντας τα χρήματα τους. Οι άνθρωποι θέλουν μία αισιόδοξη απάντηση» εξήγησε.

Ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ Σταύρος Βέρρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του «Μπενάκειου» και στάθηκε στις καιρικές συνθήκες που έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες. Εκείνες οι καλλιέργειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θρέψης θα επανέλθουν σταδιακά.

Οι άλλες όμως όχι. «Οι καιρικές συνθήκες, η προσβολή από ένα έντομο πέρσι τον Αύγουστο και ένα θέμα που δημιουργήθηκε από τοξικότητα φυτοφαρμάκων, δημιούργησαν τοξικότητα και έπεσαν τα φύλλα νωρίς αυτό δημιούργησε πρόβλημα στην θρέψη των φυτών για την επόμενη χρονιά αλλά αντιμετωπίζεται και κάποιες φυτείες σταφίδας θα βελτιωθούν. Εκεί που έχουμε μυκητολογικές ασθένειες τα πράγματα είναι δυσκολότερα και θα δούμε τι οδηγίες θα δώσουμε στους παραγωγούς για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα.

Υπάρχει πιθανότητα εξάπλωσης του μυκητολογικού προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες που δεν έχουν προσβληθεί αλλά υπάρχει και τρόπος πρόληψης δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα μολυνθούν όλα τα κτήματα» επισήμανε.

Η εξέταση από το Μπενάκειο

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος από τα σταφιδοχώρια του Πύργου όπου βρέθηκε, τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Αναφέρθηκε στα δείγματα που εξέτασε το Μπενάκειο που δείχνουν και μύκητα αλλά και πρόβλημα στη θρέψη των φυτών.

Αναμένονται και τα αποτελέσματα για τα δεύτερα δείγματα. Παράλληλα επισήμανε πως «… ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρας ανέλαβε πρωτοβουλία και με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να υπάρξει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με οικονομική ενίσχυση δίνοντας την δυνατότητα να μην εγκαταλειφτεί αυτή η παραδοσιακή καλλιέργεια που συμβάλει πολύ στην τοπική και Εθνική οικονομία, καθώς το 95% της παραγωγής έχει εξαγώγιμη κατεύθυνση.

Θέλουμε να διατηρηθεί η καλλιέργεια η οποία βοηθά την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η ΠΔΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί πόρους για την προστασία της καλλιέργειας αυτής από τις ασθένειες θωρακίζοντας περισσότερο το εισόδημα των παραγωγών» εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, τόνισε πως οι αγρότες είναι σε απόγνωση και ζητούν από υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους διασφαλίσει τόσο με την καλλιέργεια, όσο και με το χαμένο εισόδημα. Εκτίμησε πως η παραγωγή θα μειωθεί κατά 50% στην περιοχή και αυτό θα είναι ένα ακόμα χτύπημα για τους παραγωγούς. «Δεν είναι εφικτό για τους παραγωγούς να ξεριζώσουν την σταφίδα τους και να έχουν νέο εισόδημα μετά από 3-5 χρόνια.

Ο παραγωγός είναι σε δεινή θέση σήμερα λόγω του φορολογικού, του ασφαλιστικού των χαρατσιών και δεν μπορεί ο παραγωγός από μόνος του να προχωρήσει σε αναμπελώσεις.  Χρειάζεται ενίσχυση από το κράτος για να μπορέσει να προχωρήσει, καθώς κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει αναμπέλωση από μόνος του» εξήγησε.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Σοπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος, χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση στη σταφίδα. «Ψάχνουμε διάφορους τρόπους για να μπορέσουμε να δούμε εάν μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε καθώς ακόμα δεν έχουμε μία σίγουρη απάντηση κι ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο.

Υπάρχει ανησυχία καθώς υπάρχει πιθανότητα να μείνουμε χωρίς καλλιέργειες 1-2 χρόνια. Εάν γίνει κάτι τέτοιο είναι μεγάλο πλήγμα για τον τόπο και όλο το νομό και αυτό το εισόδημα έχουμε μόνο».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia