FOLLOW US: facebook twitter

Μπουμ στη φτώχεια με την πολιτική της ΕΕ

Ημερομηνία: 30-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

mpalaouras-eurokoinovoulioΣημαντική παρέμβαση του Μάκη Μπαλαούρα στο Ευρωκοινοβούλιο για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα

Παρέμβαση για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη που προκάλεσε αίσθηση, έκανε στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας. Στην τοποθέτηση του ζήτησε να υπάρξει ένα σύμφωνο ανάπτυξης με δικαίωμα στην εργασία και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που σήμερα παραβιάζονται ανέφερε εξής:
«Πρέπει να δούμε τα αίτια της οικονομικής κρίσης εν συνόλω. Γιατί άραγε, όταν μαζί η Ε.Ε και οι ΗΠΑ μπήκαν σε κρίση, οι ΗΠΑ έχουνε βγει και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Τι άραγε φταίει στην ασκούμενη οικονομική πολιτική; Άκουσα συναδέλφους μου ήδη που μίλησαν που αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις προς τι και σε ποια κατεύθυνση; Δεν είναι ουδέτερες έννοιες. Η Ευρώπη κυριαρχείται από το νεοφιλελευθερισμό. Μεταρρυθμίσεις με διάλυση του κοινωνικού κράτους; Μεταρρυθμίσεις με απελευθέρωση της αγοράς εργασίας χωρίς δικαιώματα στους εργαζόμενους; Θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση λέγοντας με όρους γνωστούς από την οικονομία ορισμένα πράγματα. Η εκτίμηση, συνάδελφοι, των πολιτών για την ΕΕ είναι ότι βρίσκεται σε υφεσιακό κραχ. Η ανάπτυξη, κι εδώ είναι μια περίεργη λέξη που θα πω, είναι σε ύφεση. Δηλαδή δεν υπάρχει ανάπτυξη, το αντίθετο, υπάρχει υπανάπτυξη. Η οικονομία της ΕΕ είναι σε στασιμότητα. Αύξηση, με υψηλό μάλιστα πολλαπλασιαστή στις ανισότητες δηλαδή στο κοινωνικό περιβάλλον συνολικά, αλλά και στο περιφερειακό. Και ταυτόχρονα έχουμε μπουμ στη φτώχεια και στην ανεργία. Τα τελευταία χρόνια αυτής της θεραπείας για την Ελλάδα, η ανεργία είχε φτάσει στο 27%, το χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί και δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση. Επομένως, νομίζω ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή αυτού του πλαισίου.
Δίκαιη ανάπτυξη
Να υπάρξει ένα σύμφωνο ανάπτυξης, ένα σύμφωνο το οποίο θα μιλά για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με δικαίωμα στην εργασία και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που σήμερα παραβιάζονται. Πρέπει ταυτόχρονα, να ενδυναμωθεί ο διάλογος με τα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο και να υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση των κοινωνικών δεικτών. Η ανεργία και η φτώχεια, στις συνθήκες της ΕΕ δεν είναι ανεξάρτητες μεταβλητές που χρειάζονται αντιμετώπιση με συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά παρεπόμενες άλλων πολιτικών που θεωρούνται κεντρικές, όπως για παράδειγμα η δημοσιονομική σταθερότητα. Ο πολίτης, ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος χάνεται σε τέτοιες εκφράσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μου βαλτώνουν ακόμα περεταίρω την ευρωπαϊκή οικονομία και τα επιμέρους κράτη και χάνει τη φερεγγυότητά της που είχε από την ίδρυσή της η ΕΕ και δε ξέρω που θα οδηγήσει μετά και από το Brexit. Και εδώ θέλω να τονίσω επίσης ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Γερμανία για παράδειγμα, έχει ένα πλεόνασμα του 8% το οποίο δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. (Σ.Σ.Ο Γκουλτιέρι με διόρθωσε λέγοντας 9% !).

Δευτερολογία Μπαλαούρα μετά από επιθέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα, από Ολλανδούς, Βούλγαρους και της «Ομάδας του Βίζεγκραντ»

Μια παρατήρηση για τα κράτη όπως η Ολλανδία. Θα πρέπει, συνάδελφε, να έχουμε υπόψιν μας και την ιστορικότητα. Δηλαδή τα τελευταία 50-60 χρόνια τι πέρασε κάθε χώρα, τι καταστροφές, τι επεμβάσεις έγιναν και το πιο παλιό παρελθόν αν ήταν αποικιοκρατική δύναμη και έφτιαξε πρωτογενή πλούτο και πορεύτηκε στην πορεία. Μια παρατήρηση: Η ισοτιμία που μπήκαμε στο ευρώ, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλά άλλα κράτη, έχει αποδειχθεί και εκ των υστέρων ότι ήταν δυσμενής για τις χώρες αυτές. Κυριάρχησε το μάρκο και η ισοτιμία ήταν δυσμενής. Η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα έξι χρόνια. Τι είχαμε σαν συνέπεια; Προσέξτε το καλά και μετά λοιδορείστε τους Έλληνες ή την Ελλάδα. Το χρέος υπερδιπλασιάστηκε. Υποτίθεται ότι πήγαμε σε πρόγραμμα για να μειώσουμε το χρέος. Υπερδιπλασιάστηκε. Η ύφεση έφτασε 25%. Ούτε στο μεγάλο κραχ των ΗΠΑ δεν είχαμε 25% ύφεση. Η ανεργία έφτασε στο 27% εκ των οποίων οι νέοι μας, άνθρωποι επιστήμονες και πολύ καλοί επιστήμονες είναι 60% άνεργοι και και αιμοδοτούν τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, των ΗΠΑ και Αυστραλίας. Έτοιμοι επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί με το αίμα του απλού Έλληνα που τους σπουδάσαμε έχουν φύγει και έχουνε πάει σε αυτές τις χώρες.

Απομείωση του χρέους όπως στη Γερμανία

Το ΔΝΤ μετά από 4 χρόνια είπε ότι έκαναν λάθος πολλαπλασιαστές και το πρόγραμμα βγήκε έξω. Έκαναν λένε λάθος! Τώρα μιλάει, για τις συνέπειες των κοινωνικών επιπτώσεων στη χώρα, όταν το 33% του πληθυσμού είναι σε απόλυτη φτώχεια. Και τώρα δε μπορούμε να κυβερνήσουμε, είμαστε σε επιτήρηση. Όχι μόνο στα οικονομικά δεδομένα αλλά ακόμα και για την Παιδεία. Το τι διδασκαλία θα κάνουμε παρεμβαίνουν οι Θεσμοί. Δεν έχετε καταλάβει μάλλον. Δεν αφορά μόνο την οικονομία. Θέλουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% κάθε χρόνο. Ιστορικά ποιο κράτος μπορεί να βγάλει 3,5% κάθε χρόνο πλεόνασμα για να το δίνει στους πιστωτές μας σε βάρος της ανάπτυξης. Και τελευταίο. Το χρέος σας είπα προηγουμένως υπερδιπλασιάστηκε με τη συνταγή της Τρόικας κτλ. Μπορεί να απομειωθεί; Δε μπορεί σε μια χώρα μια οικογένεια ή μια επιχείρηση με ένα τέτοιο χρέος να μπορέσει να προχωρήσει. Επομένως ζητάμε απομείωση του χρέους. Θυμίζω το ιστορικό προηγούμενο ότι η Ελλάδα μαζί με άλλα κράτη, η φτωχή Ελλάδα μετά τον πόλεμο, το 1953 συνέβαλε στην απομείωση του χρέους της Γερμανίας. Το θυμίζω αυτό για τους φίλους μας όχι μόνο τους Γερμανούς.
*Το παραπάνω κείμενο είναι σύνοψη της Παρέμβασης του Μ. Μπαλαούρα Πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στο Ευρωκοινοβούλιο για την οικονομική πολιτική στην ΕΕ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot