Μοναδική έκθεση γκραβούρας από σπουδάστρια στο ΤΕΙ Πύργου: «Η ιστορία της χαρακτικής μέσα στους αιώνες»
Την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά, αυθεντικά έργα γκραβούρας, έχουν όσοι επισκεφθούν την μοναδική έκθεση που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ του Πύργου, από τη σπουδάστρια Μουσειολογίας Αγγελική Λεωνιδοπούλου, στο πλαίσιο της πτυχιακής της εργασίας. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Μαρτίου και οι ώρες επίσκεψης είναι 11:00-13:00 και 18:00-20:00.
Όπως ανέφερε και η Αγγελική, το κοινό έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει την ομορφιά και τη μαγεία της γκραβούρας μέσα από 9 χάρτες και 25 χαλκογραφίες και λιθογραφίες που έχουν διάφορα θέματα και τοπία σχετικά με την Ελλάδα. «Έχουμε μια έκθεση με τίτλο «Η ιστορία της χαρακτικής μέσα στους αιώνες», η οποία φιλοδοξεί να διηγηθεί την ιστορία της τέχνης της γκραβούρας μέσα από τους χαρτογράφους και τους τοπιογράφους που ουσιαστικά συμβαδίζει με τα κοινωνικά μορφωτικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της περιοχής. Είναι κάτι ιδιαίτερο η τεχνική της γκραβούρας, διότι αναδεικνύει τις λεπτομέρειες και την εποχή εκείνη είχε μεγαλύτερη απήχηση από έναν πίνακα ζωγραφικής» επισήμανε.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Βίγλη επισήμανε τη μοναδικότητα της έκθεσης, αναφέροντας ότι γίνεται για πρώτη φορά μια τέτοια έκθεση στον Πύργο, καθώς τα 33 από τα 35 έργα είναι αυθεντικά. «Πιστεύω ότι είναι κάτι ωραίο αισθητικά και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον τόπο μας και στο ΤΕΙ Πύργου με τόσο επαγγελματικό τρόπο. Η ιδέα προέκυψε από το ότι η Αγγελική είναι ένα παιδί με ιδιαίτερη αισθητική και σκεφτήκαμε στο πλαίσιο της πτυχιακής της να κάνουμε ένα μουσειολογικό πρότζεκτ. Μας βοήθησε πολύ και ο πατέρας της, ο οποίος κατάγεται από την Ηλεία και ζει στην Κρήτη μόνιμα και είναι συλλέκτης και ιδιοκτήτης γκαλερί και είχε στην κατοχή του γκραβούρες».
Την χαρά της και τις ευχαριστίες της, στους συντελεστές της έκθεσης, εξέφρασε και η προϊσταμένη του τμήματος, Αναστασία Ζαφειροπούλου. «Είμαι ευτυχής διότι αυτά που διδάσκονται στο τμήμα, γίνονται και πράξη. Με την ευκαιρία της σημερινής έκθεσης αποδεικνύουν ότι σε αυτό το τμήμα δεν γίνεται τυχαία οτιδήποτε. Ευχαριστώ την κ. Βίγλη για την ιδέα και την υλοποίηση της έκθεσης, καθώς και τον κ. Λεωνιδόπουλο για τη συμβολή του. Υπάρχουν έργα αυθεντικά και πολύ παλιά που θα έχει την ευκαιρία και ο λαός του Πύργου και της Ηλείας αλλά και οι σπουδαστές να πάρουν μια άποψη για το πώς γινόταν η αποτύπωση με την τεχνική της γκραβούρας».