FOLLOW US: facebook twitter

Μνήμη Σάκη Καράγιωργα: Σήμερα η ημερίδα που διοργανώνει στον Πύργο ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και το Ιδρυμα Σάκη Καράγιωργα

Ημερομηνία: 29-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

«…Διώκομαι διότι ως πνευματικός άνθρωπος εθεώρησα εθνικό καθήκον μου ν’ αγωνισθώ δια ν’ αποκτήσει εκ νέου ο ελληνικός λαός  το δικαίωμα ν΄αποφασίζη μόνος του και ελευθέρως δια την μοίραν του και τα πεπρωμένα του…

…Τέλος, κύριοι στρατοδίκαι  είχα ένα προσωπικόν χρέος απέναντι του ελληνικού λαού. Με εσπούδασεν εις τα ελληνικά πανεπιστήμια, με έστειλεν με υποτροφίαν δι’ ανωτέρας σπουδάς εις το εξωτερικόν, με έκανεν καθηγητήν ανωτάτης σχολής και ανώτατον κρατικόν λειτουργόν. Δι’ όλας αυτάς τας θυσίας τι ζητεί ως αντάλλαγμα από εμέ ο ελληνικός λαός και η πατρίς;

Τι ζητεί από όλους τους πνευματικούς ανθρώπους; Δύο μόνον πράγματα: να προσφέρουν τα  επιστημονικάς των υπηρεσίας και να είναι οι θεματοφύλακες των ηθικών και πνευματικών αξιών του ελληνικού λαού. Είχα υποχρέωσιν, επομένως, κύριοι στρατοδίκαι, να εξοφλήσω αυτό το μεγάλο χρέος μου, ακόμη και αν παρίστατο ανάγκη να δώσω και την ζωήν μου» και  ο Σάκης Καράγιωργας, που σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε, έκλεισε την απολογία του στο στρατοδικείο, διωκόμενος από τη δικτατορική κυβέρνηση».

Σήμερα  στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών και το Ίδρυμα «Σάκης Καράγιωργας» διοργανώνει  ημερίδα αφιερωμένη στην εμβληματική μορφή του αγωνιστή Σάκη Καράγιωργα και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Και αρετήν και τόλμην είχε ο Σάκης Καράγιωργας και η μνήμη θα στέκεται ευλαβικά πάντα μπροστά στον άνθρωπο που περιέσωσε την αξιοπρέπειά του ως πολίτη και ως επιστήμονα και δασκάλου. Μπροστά στον άνθρωπο που ο λόγος του ήταν και πράξη και σήκωσε με σεμνότητα το χρέος που του ανήκε και πορεύθηκε στους δύσκολους και εφιαλτικούς καιρούς ελεύθερος, όρθιος και αλύγιστος απέναντι στη βαρβαρότητα.

«Προσπαθούμε, γι΄ αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς» έλεγε.

Στη σημερινή ημερίδα θα μιλήσουν για το επιστημονικό του έργο  ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Θεοφάνης Πάκος και για τη διαρκή Αντίστασή του ο φιλόλογος  Λαοκράτης Βάσσης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, ο Πρόεδρος ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος και η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα Κάτια Φωτεινοπούλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot