FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Φθινόπωρο για… καλοφαγάδες!

Ημερομηνία: 24-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5377″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο καιρός ψύχρανε, μετά τις ζέστες απολαμβάνουμε το φθινόπωρο και αρχίζουμε σιγά- σιγά να αλλάζουμε και τις συνήθειές μας. Σήμερα αποφάσισα να σας δώσω μια ποικιλία συνταγών που απευθύνονται σε καλοφαγάδες και για ψαροφάγους και για κρεατοφάγους αλλά κυρίως για τους λάτρεις των μακαρονιών.

Ειδικά για τους… μακαρονάδες, έχω μια εκπληκτική αυθεντική ιταλική συνταγή,  ριγκατόνι  φούρνου με σάλτσα Aurora. Η Ορόρα ως βάση σάλτσας, είναι μια κρέμα μπεσαμέλ (συνήθως, αλλά γίνεται και με κρέμα γάλακτος) στην οποία ενσωματώνεται περιορισμένη ποσότητα σάλτσας ντομάτας (περί το ¼ του όγκου της) για να πάρει το κιτρινοπορτοκαλί χρώμα της αυγής, που στα λατινικά ονομάζεται Aurora.

Με αυτό το “εύκολο” γευστικό προφίλ λοιπόν, εύκολα θα μπορούσε να συνδυαστεί και με πολλά είδη ζυμαρικών φούρνου, αλλά και επιπλέον υλικά (αρακά, μπρόκολο, ζαμπόν, μπέικον, λευκό τυρί, κλπ).  Επίσης σας προτείνω ένα καλαμάρι γεμιστό ψητό που το λατρεύω και ένα μαριναρισμένο κρέας με ψητά λαχανικά. Επιλέξτε ότι σας αρέσει για το Σαββατοκύριακο, αν και προτείνω να δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ριγκατόνι. Καλή σας όρεξη!

Καλαμάρι γεμιστό ψητό

Υλικά

2 μεγάλα καλαμάρια
100 γρ. φέτα τριμμένη
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ. κασέρι τριμμένο
Μισή πιπεριά πράσινη και κόκκινη κομμένες σε κύβους
Μία κουταλιά μαιντανό ψιλοκομμέν

Εκτέλεση

Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα πλοκάμια ψιλοκομμένα και γεμίζουμε τα καλαμάρια μας. Κλείνουμε το κάθε άνοιγμα με μία οδοντογλυφίδα και τα ψήνουμε σε ψηστιέρα ή και στο φούρνο, όχι όμως για πάρα πολύ ώρα για να μη στεγνώσει και σκληρύνει το κρέας τους. Ρίχνουμε λαδολέμονο αμέσως μόλις τα βγάλουμε από την ψησταριά ή το φούρνο, τα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Μαριναρισμένο ψαρονέφρι με ψητά λαχανικά

Υλικά

800 γραμ. ψαρονέφρι (2 κομμάτια)

Για τη μαρινάδα

2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μπαλσάμικο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ψητά λαχανικά

2 μελιτζάνες τσακώνικες
2 μεγάλα κρεμμύδια άνυδρα κόκκινα
3 πιπεριές χρωματιστές
6 ασπρομανίταρα μεγάλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπαλσάμικο
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση

Για τη μαρινάδα

Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το μέλι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με πιρούνι να ενωθούν. Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες 2 εκ. Αλείφουμε κάθε φέτα γύρω γύρω με τη μαρινάδα. Τοποθετούμε σε σκεύος το κρέας, κοντά το ένα κομμάτι στο άλλο και ρίχνουμε όση μαρινάδα περισσέψει από πάνω. Σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα.

Για τα ψητά λαχανικά

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τα κρεμμύδια σε τέταρτα, τις πιπεριές σε τέταρτα και τα μανιτάρια στη μέση κι όλα μαζί τα βάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες μαριναρισμένες και ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 35΄-40΄.

Η συνταγή είναι από το trelaras.com 

Ρικγατόνι στο φούρνο με σάλτσα Aurora

Υλικά (για ταψί 35 εκ. και 8 μερίδες)

500 γρ. ριγκατόνι
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
750 ml. γάλα
250 γρ. σάλτσα ντομάτας a

120 γρ. τριμμένη Grana Padano
100 γρ. τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί φρυγανισμένο σε 40 γρ. βούρυτο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 

-Φτιάχνετε την σπιτική τριμμένη φρυγανιά:

Βάζετε 100 γρ. μπαγιάτικου ψωμιού σε μούλτι και το κάνετε τρίμμα. Δεν πρέπει να το τρίψετε υπερβολικά να γίνει ενιαία ψιλό γιατί τότε θα μπορούσατε να βάλετε και έτοιμο τρίμμα φρυγανιάς. Όλη η ουσία είναι να είναι ελαφρά ακανόνιστο με μικρότερα ή μεγαλύτερα τρίμματα. Σε τηγάνι λιώνετε το βούτυρο σε μεσαία ένταση και ρίχνετε το τρίμμα, ανακατεύοντας καλά στην αρχή . Το ανακατεύετε κάθε λεπτό. Στο πεντάλεπτο περίπου, θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα και να είναι αρκετά τραγανά. Τα αφαιρείτε απ’ το μάτι και τ’ αφήνετε να κρυώσουν και να ξεραθούν σε θερμοκρασία δωματίου.

-Φτιάχνετε μια μπεσαμέλ:

Ζεσταίνετε το γάλα. Σε κανονική κατσαρόλα, λιώνετε σε μεσαία ένταση το βούτυρο και αφού λιώσει, ενσωματώνετε το αλεύρι γυρνώντας συνέχεια με το σύρμα ώστε να γίνει ένας ενιαίος πολτός. Στην συνέχεια ρίχνετε μικρές ποσότητες απ’ το γάλα (μια κουτάλα κουζίνας τη φορά ) και την ενσωματώνετε στο ρου γυρνώντας συνέχεια με το σύρμα. Συνεχίζετε την διαδικασία κουτάλα-κουτάλα μέχρι περίπου να ενσωματωθεί το μισό γάλα και να έχουν διαλυθεί όλοι οι σβόλοι και στη συνέχεια μπορείτε να ρίξετε το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας πάλι το ανακάτεμα. Βάζετε αλάτι και πιπέρι. Για την συγκεκριμένη συνταγή εγώ δεν προσθέτω μοσχοκάρυδο ως συνήθως, αλλά αν θέλετε, δεν είναι ασύμβατο.

-Ολοκληρώνετε την σάλτσα Aurora:

Στην έτοιμη μπεσαμέλ, προσθέτετε την σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε καλά με το σύρμα να ενσωματωθεί κι’ αυτή πλήρως. Έχετε μια υπέροχη σάλτσα aurora με το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της αυγής (εξ’ ου και aurora), έτοιμη να μπει στο φούρνο με τα ζυμαρικά. Μπορείτε σε αυτό το σημείο να δοκιμάσετε ελέγχοντας για αλάτι και πιπέρι, αλλά έχοντας υπόψη ότι στη συνέχεια της διαδικασίας θα μπει στη συνταγή μπόλικη παρμεζάνα συν τα ζυμαρικά που έβρασαν σε αλατισμένο νερό, προσέξτε μην σας ξεφύγουν στο αλμυρό.

-Βράζετε τα Ριγκατόνι

-Ενσωματώνετε την σάλτσα Aurora με τα ζυμαρικά

-Ολοκληρώνετε το ταψί για τον φούρνο:

Στρώνετε τα ριγκατόνι στο ταψί και ρίχνετε από πάνω τπυς ό,τι υπόλοιπο από σάλτσα έμεινε στις δυο κατσαρόλες (αυτή που είχε τα ζυμαρικά και την άλλη με την σάλτσα). Μοιράζετε καλά την σάλτσα πάνω απ’ τα ριγκατόνι στο ταψί. Στη συνέχεια ρίχνετε το φρυγανισμένο τρίμμα ψωμιού και την υπόλοιπη παρμεζάνα και τα ισομοιράζετε πάνω στην επιφάνεια της σάλτσας, έτσι ώστε η σάλτσα να έχει διαβρέξει ελαφρά την φρυγανιά.

-Ψήνετε τα ριγκατόνι στον φούρνο

Caruso.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot