FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Τοπίο φθινοπωρινό

Ημερομηνία: 28-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5377″ img_size=”full”][vc_column_text]Η επικείμενη έλευση του «Ξενοφώντα» και του μεσογειακού κυκλώνα που όπως και να το κάνεις μας έχει αναστατώσει μέχρι να δούμε που θα χτυπήσει- το απευχώμαστε βεβαίως- έχει μεταβάλλει το τοπίο που είναι πλέον φθινοπωρινό με μπόλικη ψύχρα και κατά συνέπεια αυτό αλλάζει και τις διατροφικές μας συνήθειες. Εντάξει, μην τρομάζετε, δεν θα σας δώσω και συνταγές… σούπας, όμως επέλεξα πρωτίστως ένα φαγάκι για… κρύα, γίγαντες στο πήλινο με χωριάτικα λουκάνικα, που είναι τέλειο!

Όσο για τα τέλεια χοιρινά φιλετάκια με πράσα και σάλτσα μουστάρδας, είναι ένα πιάτο εύκολο και πεντανόστιμο για κάθε περίπτωση και απλά δοκιμάστε το! Αλλά δεν άφησα παραπονεμένους και τους ψαροφάγους κι έχω να σας προτείνω πέστροφα στη λαδόκολλα – αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια του γλυκού νερού επιλέξτε ένα άλλο είδος όπως λ.χ τσιπούρα- ένα θεσπέσιο φαγητό πολύ θρεπτικό και για τα παιδιά. Το γλυκάκι μας, πολύ παραδοσιακό αλλά λίγο «πειραγμένο», χαλβάς με σιμιγδάλι και πορτοκάλι που είναι απλά καταπληκτικός. Σας φιλώ, και… δεθείτε μην σας πάρει ο κυκλώνας!!!

Γίγαντες με χωριατικά λουκάνικα στο πήλινο

Υλικά

½ κιλό γίγαντες

2 καρότα

1 κλωνάρι σέλινο

Αλάτι- πιπέρι – μπούκοβο

Πιπεριές Φλωρίνης και πράσινες πιπεριές

Χωριάτικα λουκάνικα

Ελαιόλαδο 1/1 ποτήρι

Πελτές τομάτας

2 φρέσκιες τομάτες

Μαϊντανό

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες απο βραδύς κ τους βράζουμε την επομένη για μια άρα περίπου με 2 ολόκληρα καρότα μια τσιμπιά κόκκους πιπέρι κ ενα κλωνάρι σέλινο. Τους σουρώνουμε, τους βάζουμε στο πήλινο κ αλατοπιπερωνουμε. Προσθέτουμε 2 πιπεριές Φλωρίνης, 1 πράσινη πιπεριά, όλες ψιλοκομμένες, τα καρότα που βρασαμε κ αυτά ψιλοκομμένα, 4 λουκάνικα χωριατικά σε ροδέλες, λιγο μπουκοβο, 1 κουταλιά πελτέ σε μισό ποτήρι νερό, λάδι κ 2-3 φρέσκιες ντομάτες κ μαϊντανό.

Χοιρινά φιλετάκια με πράσα και μουστάρδα

Υλικά

4 χοιρινά φιλέτα (ή σνίτσελ) συνολικού βάρους 400 γρ. περίπου

6 κ.σ. ελαιόλαδο

2-3 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα

3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα Dijon ή άλλη επιλογής σας

2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι

500 ml γάλα πλήρες

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φιλέτα για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και από τις δύο πλευρές (ο ακριβής χρόνος σοταρίσματος εξαρτάται από το πάχος των φιλέτων ή σνίτσελ). Τα βγάζετε, με τσιμπίδα, από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λ ή μέχρι να μελώσουν και μαλακώσουν καλά. Τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί πλήρως η μουστάρδα. Πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω από τα πράσα και ανακατεύετε πολύ καλά.

Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά, σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Ξαναβάζετε τα χοιρινά φιλετάκια στο τηγάνι μέσα στη σάλτσα, τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς (μετά από δοκιμή της σάλτσας), χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για άλλα 4 λ περίπου, προσθέτοντας επιπλέον γάλα ή νερό σε περίπτωση που πήξει πολύ η σάλτσα.

Αφού βεβαιωθείτε ότι το χοιρινό σας έχει ψηθεί καλά μέχρι μέσα το αποσύρετε από τη φωτιά και το σερβίρετε αμέσως με πουρέ πατάτας, ή πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι ή με άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.

Οι συνταγές της παρέας

Πέστροφες στο αλουμινόχαρτο

Υλικά

4 πέστροφες

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 καρότο κομμένο σε πολύ ψιλές φέτες

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους

4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη προαιρετικά

4 φύλλα αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον ψαρά να καθαρίσει τις πέστροφες από τα λέπια και τα εντόσθια. Πλένουμε τις πέστροφες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τις αλατίζουμε και τις τοποθετούμε πάνω στα φύλλα αλουμινόχαρτου που έχουμε βάλει μέσα σε ένα ταψί.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε σε αυτό το φρέσκο κρεμμυδάκι και την καυτερή πιπεριά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρότα και αφού τα τσιγαρίσουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε με ένα κουτάλι μείγμα πάνω σε κάθε πέστροφα.

Κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο για να μην χάσουμε το ζουμάκι που θα δημιουργηθεί από τα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς στο γκριλ για 15 λεπτά περίπου. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τις πέστροφες να πάρουν λίγο χρώμα.

Ο χρόνος ψησίματος ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο.

Οι συνταγές της γιαγιάς fb

Μυρωδάτος χαλβάς πορτοκαλιού

Υλικά

100 γρ, βούτυρο

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι – μισό ψιλό και μισό χοντρό-

1 και ¼ φλιτζάνι ζάχαρη

Ξύσμα πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι πορτοκάλι

1 ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες

Λίγα αμύγδαλα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το  βούτυρο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι (μισό ψιλό και μισό χονδρό) και το καβουρντιζουμε μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη,το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε  1 ½ φλ. νερό, σταφίδες κορινθιακες, αμύγδαλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Το αποσύρουμε από την φωτιά, ξεσκεπάζουμε από το καπάκι, σκεπάζουμε τον χαλβά με μια πετσέτα για 15′ και αδειάζουμε σε μια φόρμα.

Στολίζουμε με φέτες πορτοκαλιού.

Από την Μαρία Παλαιολόγου [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot