FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Αρώματα εποχής…

Ημερομηνία: 27-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5377″ img_size=”full”][vc_column_text]Κάθε φορά που κάνω τα ψώνια μου στη λαϊκή ειδικά αυτήν την εποχή που ακόμα «κρατάνε» φρούτα και λαχανικά και βρίσκεις μεγάλη ποικιλία, σκέφτομαι ότι υπάρχουν διάφορες παρασκευές που αν τις ακολουθήσεις θα μπορείς να έχεις «αποθηκευμένη» τη γεύση τους αν όχι τη φρεσκάδα τους και όλο το χειμώνα.

Έτσι σήμερα πέρα από την βασική μας συνταγή, κοτόπουλο με αγαπημένα για εμένα μανιτάρια που είναι ένα νόστιμο γεύμα και με μια σαλάτα γίνεται κυρίως πιάτο, σκέφτηκα να σας δώσω δύο ωραίες συνταγές για να κάνετε δικούς κύβους με μυρωδικά- χωρίς… συντηρητικά- και λιαστές ντομάτες σε λάδι, όσο υπάρχουν ακόμα ντοματούλες. Τα αρωματικά στην κατάψυξη – για όσον αφορά τους κύβους- με ελαιόλαδο δεν μαυρίζουν, ούτε χάνουν το άρωμα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ρίξτε τα στις σάλτσες, στα μακαρόνια, στο ριζότο, στις σαλάτες, στα ψητά ή χρησιμοποιείστε τα για να ψήσετε κρέατα, λαχανικά, κρεμμύδια κλπ. Οι λιαστές ντομάτες αντιπροσωπεύουν τη δύναμη και την απλότητα της μεσογειακής κουζίνας και μπαίνουν σε φαγητά και σαλάτες προσθέτοντας μια ξεχωριστή νοστιμιά.  Και για την… γλύκα της ημέρας, ένα εύκολο, γρήγορο και φανταστικο γλυκό ψυγείου με μπισκότα γεμιστά….

Μανιταρόπιτα με κοτόπουλο  

Υλικά

Ένα έτοιμο φύλλο σφολιάτας
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεσαία φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο ή 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
Ένα κιλό μανιτάρια κομμένα κονσέρβας
Μία πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Ένα μεγάλο στήθος κοτόπουλο
10 φέτες μπέικον
2 κουτιά κρέμα γάλακτος
300 γραμμάρια κίτρινο τυρί
1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί

Εκτέλεση

Για αρχή, πάρε το στήθος κοτόπουλο και αφού το πλύνεις καλά, βάλε το να βράσει για μισή ώρα σε μία κατσαρόλα, αφού του προσθέσεις λίγο αλάτι μέσα στο νερό. Έπειτα ψιλόκοψε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια, όπως και το σκόρδο, αλλά και τις πιπεριές. Στη συνέχεια πάρε μία άλλη κατσαρόλα και πρόσθεσε μέσα το ελαιόλαδο μαζί με τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακάτεψε τα όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Σβήσε με το άσπρο κρασί και μετά πάρε τα μανιτάρια κονσέρβας και ξέπλυνε τα με άφθονο νερό. Ρίξε τα και αυτά μέσα στη κατσαρόλα και άσε τα να ψηθούν όλα μαζί για 10 λεπτά. Βγάλε τα λαχανικά σε ένα πιάτο και στην ίδια κατσαρόλα, ρίξε το μπέικον, αφού το ψιλοκόψεις, με λίγο ελαιόλαδο. Άσε το να τσιγαριστεί και έπειτα βγάλε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και κράτα λίγο από τον ζωμό του.

Πηγή: Eisaimonadiki.gr

Αρωματικοί κύβοι στην κατάψυξη

Υλικά

Αρωματικά παντός είδους: μαϊντανό, άνιθο, ματζουράνα, βασιλικό, δενδρολίβανο κλπ
Ελαιόλαδο ποιότητας, όσο χρειαστεί
Παγοκύστες

Εκτέλεση

Κόψτε τα αρωματικά κάπως χοντρά, ή βάλτε ολόκληρα τα φύλλα
Τοποθετήστε τα στην παγοκύστη που επιλέξατε, καλύψτε με ελαιόλαδο και βάλτε τα στην κατάψυξη

Κάποιοι χρησιμοποιούν και βούτυρο για να κάνουν τα αρωματικά παγάκια τους.

Σπιτικές λιαστές τομάτες

Ύλικά

-1 κιλό αποξηραμένες ντομάτες

-½ λίτρο άσπρο ξύδι από κρασί

-½ λίτρο άσπρο ξηρό κρασί

-½ λίτρο νερό

-2 κουταλιές θαλασσινό αλάτι

-2 φύλλα δάφνη

-2 σκελίδες σκόρδο

-50 γρ. κάπαρη σε ξύδι

-έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Μουλιάζουμε τις ντομάτες σε χλιαρό νερό για 5 λεπτά. Τις ξεπλένουμε με μπόλικα νερά, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξύδι, το νερό και το κρασί μαζί με τα δαφνόφυλλα και το αλάτι. Όταν βράσει, βουτάμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3,4 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν απλωμένες πάνω σε χαρτί κουζίνας. Όταν γίνουν χλιαρές, τις μεταφέρουμε πάνω σε ένα καθαρό πανί, τη μία δίπλα στην άλλη. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο καθαρό πανί και μετά ρολάρουμε, πιέζοντας ώστε να στεγνώσουν καλά. Τις αφήνουμε έτσι για 3 ώρες περίπου.

Στη συνέχεια, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα βαθύ σκεύος και τις ανακατεύουμε εκεί μέσα με λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και την κάπαρη. Έχει σημασία αυτό το στάδιο και ας μην το παραλείψουμε γιατί έτσι εξασφαλίζουμε λιγότερες φυσσαλίδες αέρα μέσα στο βάζο.

Τελικά, τοποθετούμε λίγες ντομάτες στο βάζο και τις πατάμε με το πηρούνι για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Προσθέτουμε λίγο λάδι και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσουμε 1 εκατοστό πριν από το στόμιο του βάζου. Καλύπτουμε τότε με 0,5 εκατοστό λάδι και κλείνουμε.

Θα περιμένουμε 30 μέρες και τότε θα είναι έτοιμες.

Η συνταγή είναι του Φαμρπίτσιο Μπουλιάνι από το bostanistas.gr

Γλυκό ψυγείου με γεμιστά μπισκότα

Υλικά

2 λίτρα φρέσκο γάλα

1 και 1/4 φλ. ζάχαρη

8 κ.σ. corn flour (γεμάτες)

2 βανίλιες

200 γραμ. κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη

2 συσκευασίες (370 γραμ.) γεμιστά μπισκότα

2 συσκευασίες (310 γραμ.) μπισκότα με γέμιση σοκολάτας

1 φλ. γάλα κρύο

1 φλ. κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Για το γλυκό ψυγείου με γεμιστά μπισκότα, κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Προσθέτουμε την βανίλια και διαλύουμε το corn flour με το 1/2 λίτρο κρύο γάλα. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε στα δυο.

Στη μισή δόση προσθέτουμε την κουβερτούρα  γάλακτος τριμμένη και ανακατεύουμε καλά. Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στο γάλα και στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζουμε σε μια στρώση την κρέμα σοκολάτας. Από πάνω απλώνουμε μια στρώση βουτηγμένα σε γάλα μπισκότα και τα πατάμε λίγο για να μπουν στην κρέμα σοκολάτας.

Αφήνουμε για 5 να σταθεί γιατί αλλιώς θα πεταχτούν στην επιφάνεια και αδειάζουμε σε στρώση την κρέμα βανίλιας. Τέλος, γαρνίρουμε με μπισκότα και κουβερτούρα  γάλακτος τριμμένη. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά, περίπου 1 ώρα..[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot