FOLLOW US: facebook twitter

Με εισοδηματικά κριτήρια ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ημερομηνία: 24-02-2017 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

enfia-eisodimatika-kritiria

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ, 1 ΔΙΣ. ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Ο ΕΝΦΙΑ… φεύγει, ένας νέος φόρος ακίνητης περιουσίας έρχεται μετά το 2019 που θα υπολογίζεται όχι μόνο με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος αλλά και με βάση τα ετήσια εισοδήματά του.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάζει το «Έθνος», ο νέος φόρος θα αποτελέσει το αντισταθμιστικό για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η απόσυρση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποδίδει έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα είναι μικρότερης απόδοσης σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ κατά 35-40%.

«Μπούσουλα» για τον σχεδιασμό του νέου φόρου αναμένεται να αποτελέσει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, στο οποίο θα αποτυπώνεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και αναμένεται να λειτουργεί πλήρως από τον Οκτώβριο του 2018. Επίσης «κλειδί» στη διαμόρφωση του νέου φόρου περιουσίας θα είναι και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στην αγορά.

Ο υπολογισμός του φόρου θα στηρίζεται όχι μόνο στη συνολική αξία των ακινήτων, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι. Από τον συνδυασμό των δύο αυτών κριτηρίων θα προκύπτει το τελικό ύψος της επιβάρυνσης για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.

Με άλλα λόγια, για την επιβολή του φόρου σε κάθε φορολογούμενο που διαθέτει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση συνδυαστικά, δηλαδή η φοροδοτική του ικανότητα. Το ύψος της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα εισοδήματα που αποκτά κάθε φορολογούμενος θα προσδιορίζουν το τελικό ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης.

Απαλλαγή

Οσο πιο μεγάλη είναι η ακίνητη περιουσία αλλά και τα εισοδήματα που διαθέτει ένας φορολογούμενος τόσο πιο υψηλός θα είναι ο φόρος που θα καλείται να πληρώσει. Αντίθετα οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα μικρή ακίνητη περιουσία ενδεχομένως να απαλλάσσονται από τον φόρο ή να πληρώνουν μικρά ποσά.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα έχει μικρότερη απόδοση κατά 35-40% σε σχέση με τον σημερινό φόρο που βαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για μια απώλεια εσόδων της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η οποία θα αντικατασταθεί από την ανακατανομή των βαρών και τη μεταφορά των επιβαρύνσεων από τους μικρούς ιδιοκτήτες και τους οικονομικά αδύναμους στους μεγαλοϊδιοκτήτες με υψηλά εισοδήματα.

Ενισχυτική στον φόρο αναμένεται ότι θα είναι η διεύρυνση της φορολογητέας βάσης με την ένταξη όλων των ακινήτων χωρίς εξαιρέσεις καθώς και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών ή ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στον ΕΝΦΙΑ.

Το νέο καθεστώς θα διαμορφωθεί μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, η οποία θα φέρει τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά καθώς θα υπάρξουν περιοχές με σημαντική μείωση των τιμών έως και 30-40% ενώ σε άλλες περιοχές η αύξηση των τιμών θα φθάνει ακόμη και το 100%, κυρίως για αγροτεμάχια-φιλέτα εκτός σχεδίου πόλης και ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες σήμερα υπολείπονται κατά πολύ των εμπορικών τιμών.

Ο φόρος σε αριθμούς

-2,65δισ. ευρώ είναι οι εισπράξεις του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ από 8,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

-1 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία ο νέος φόρος ακινήτων

-2.463.586 φυσικά πρόσωπα ή το 38,5% του συνόλου πλήρωσαν το 2016 λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το προηγούμενο έτος

-1.667.901 φορολογούμενοι ή το 26% δεν είχαν καμία μεταβολή φόρου 2.274.284 ιδιοκτήτες ακινήτων ή το 35,5% πλήρωσαν αυξημένο φόρο.

Πηγή: Έθνος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ