FOLLOW US: facebook twitter

«Μαζί μπορούμε: Παιδί και γονείς σε μια εποχή που αλλάζει»

Ημερομηνία: 30-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56434″ img_size=”full”][vc_column_text]Με ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον θέμα «Μαζί μπορούμε: Παιδί και γονείς σε μια εποχή που αλλάζει», που εξελίχθηκε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με επιστημονικά δεδομένα, εμπειρίες και ανησυχίες για την σχέση παιδιού και γονιού , πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της ΠΕ Ηλείας, διάλεξη του σχολικού συμβούλου της Πρωτοβάθμιας Δημήτρη  Αλεξόπουλου, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων του Πύργου.

Οι γονείς παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Αλεξόπουλου ο οποίος τόνισε ότι σε μια εποχή που αλλάζει καλούνται οι γονείς να ασκήσουν τον γονεϊκό τους ρόλο. Γι αυτό  και  αναφέρθηκε στον τρόπο άσκησης της γονεϊκότητας, στο  πόσοι τύποι γονέων υπάρχουν με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, το πώς επηρεάζουν την προσωπικότητα των παιδιών και διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και την ψυχοσύνθεσή τους, την επικοινωνία και τις σχέσεις στην οικογένεια και επίσης πως μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν και κάποιες στο παιδί ψυχοπαθολογία με την συμπεριφορά τους.

Μίλησε επίσης για τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές των παιδιών και πρότεινε τρόπους  αντιμετώπισης τους , για το πώς θέτουμε τα όρια στο παιδί και την οικογένεια, για τις διαταραγμένες σχέσεις μέσα στην οικογένεια  και αναφέρθηκε σε μια λέξη «κλειδί» όπως την χαρακτήρισε που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, την ενσυναίσθηση, που  λειτουργεί ως αντίδοτο στο μίσος, ΄”θέλει” να καταλάβει τον άλλον τόσο βαθιά, σαν να ήταν μέσα του.  Η ενσυναίσθηση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην συναισθηματική ανάπτυξη, ενώ έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά από την προσχολική κιόλας, ηλικία είναι ικανά να δείξουν ευαισθησία απέναντι στους άλλους.

Παράλληλα ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε  στον εθισμό και την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, καθώς και το σχολικό εκφοβισμό κατόπιν προτροπής των γονέων καθώς τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος γι αυτό.  Απάντησε λοιπόν στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται εξωσχολικός εκφοβισμός που πρέπει να διαχωριστεί από τα απλά πειράγματα μεταξύ των παιδιών που υπήρχαν από πάντα, τονίζοντας ότι bullying χαρακτηρίζεται η επιβολή της βούλησης από τα παιδιά- θύτες, ένας εκφοβισμός με στόχο την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο παιδί – θύμα. Εξήγησε ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για να μπορέσουν να το προλάβουν και να το αντιμετωπίσουν εν τη γενέσει του, πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού του ποια είναι τα δευτερογενή οφέλη εκείνων των μαθητών που ασκούν bullying σε άλλους συμμαθητές τους.

Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι και όλοι πρέπει να γρηγορούμε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα γιατί θέλουμε ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και ανέφερε ότι είναι  πολυπαραγοντικό το φαινόμενο.

Ο διάλογος που ακολούθησε με τους γονείς ήταν γόνιμος, τέθηκαν και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις σε ότι αφορά όλα τα παραπάνω θέματα με στόχο μέσα από αυτήν την συνάντηση να προκύψουν θετικά συμπεράσματα για να βελτιωθούν οι σχέσεις και η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia